Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cum sa supravietuiesti unui atac zombie
922 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Cum sa supravietuiesti anului 2012: Sfarsitul lumii...?
1.579 vizite - 0 comentarii
adaugat de petrica
 
  Cum sa supravietuiesti fara aer conditionat
2.398 vizite - 0 comentarii
adaugat de Georgyana87
 
  Cum sa supravietuiesti unui uragan!
1.360 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa supravietuiesti atacului unui rechin
1.249 vizite - 0 comentarii
adaugat de petrica
 
  10 lucruri care iti fac viata mai usoara
2.511 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa supravietuiesti un accident de avion care ia foc
1.435 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum etansezi golurile tehnice in fundatie
134 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum desfaci capacul unui borcan
2.416 vizite - 0 comentarii
adaugat de Georgyana87
 
  Cum sa-ti PLATESTI anticipat CREDITUL IPOTECAR -
157 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sfaturi practice
 

 

Cum sa supravietuiesti unui cutremur

 
 
 
 
 
Adaugat de petrica 08.02.2012  Adauga la favorite 1.710 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Extras din articolul lui Doug Copp despre “Triunghiul vietii", editat de Larry Linn

Doug Copp este seful Salvarii si Managerul pentru dezastre al Echipei Americane Internationale de Salvare (ARTI),


1) Oricine care pur si simplu “se apleaca si se acopera" cand cladirile se prabusesc, este zdrobit si ucis. De fiecare data, fara exceptie. Oamenii care se pun sub obiecte, ca birouri sau masini, sunt intotdeauna zdrobiti.

2) Cainii, pisicile si copii mici sunt uneori in mod natural ghemuiti in pozitia fetala. Si tu ar trebui sa faci la fel in caz de cutremur. Este un instinct de supravietuire natural. Poti supravietui intr-un mic gol. Du-te langa un obiect, langa o canapea, langa un obiect mare si voluminos, care se va comprima intr-o oarecare masura, dar care va lasa un gol langa el.

3) Cladirile din lemn sunt cele mai sigure cladiri in timpul unui cutremur. Motivul este simplu: lemnul este flexibil si se misca cu forta cutremurului. Daca acea cladire din lemn se prabuseste, sunt create mari goluri de supravietuire.
De asemenea, cladirile din lemn au mai putina greutate concentrata care se poate prabusi. Cladirile din caramizi se vor sparge in caramizi individuale. Caramizile vor cauza multe rani, dar mai putine trupuri zdrobite decat lespezile din beton.

4) Daca esti in pat, pe timp de noapte si apare un cutremur, pur si simplu rostogoleste-te jos din pat. Un vid de siguranta va exista in jurul patului. Hotelurile pot obtine o rata mai mare de supravietuire in cutremure, daca pun un semn pe spatele usii fiecarei camere, spunandu-le ocupantilor sa se intinda pe podea, langa baza patului, in timpul unui cutremur.

5) Daca apare un cutremur in timp ce te uiti la televizor si nu poti scapa usor iesind pe geam sau pe usa, atunci intinde-te jos si ghemuieste-te in pozitie fetala, langa canapea sau un obiect mare.

6) Toti care se aseaza sub usa de la o intrare cand cladirea se darama sunt omorati. Daca stai sub o usa de la o intrare si tocul usii cade inainte sau inapoi, vei fi zdrobit de tavanul de deasupra. Daca tocul cade in parti, vei fi taiat in doua de intrarea usii. In oricare din cazuri vei fi omorat.

7) Niciodata sa nu mergi la scari. Scarile au un moment de frecventa diferit (se leagana separat de partea principala a cladirii). Scarile si restul cladirii se lovesc reciproc in continuu, pana cand are loc prabusirea scarilor. Oamenii care se duc pe scari inainte sa se prabuseasca, sunt ciopartiti de treptele scarii. Sunt mutilati oribil. Chiar daca imobilul nu se prabuseste, nu mergeti pe scari. Scarile sunt cea mai de asteptat parte a cladirii de a fi avariate. Chiar daca scarile nu sunt prabusite de cutremur, s-ar putea prabusi mai tarziu, cand ar putea fi aglomerate cu oameni. Ar trebui intotdeauna sa fie verificate chiar daca restul cladirii nu este avariat.

8 ) Mergeti langa zidul exterior al cladirilor sau in afara lor daca este posibil – este mult mai bine sa fii langa exteriorul unei cladiri decat in interior. Cu cat esti mai in interior fata de perimetrul exterior al cladirii, cu atat este mai mare probabilitatea ca drumul tau de scapare sa fie blocat.

9) Oamenii din interiorul vehiculelor sunt zdrobiti cand soseaua de deasupra cade intr-un cutremur si le zdrobeste vehiculele; ceea ce s-a intamplat cu lespezile dintre puntile de trecere ale Autostrazii Nimitz. Victimele cutremurului din San Francisco au stat in interiorul vehiculelor. Au fost toti omorati. Ar fi putut cu usurinta sa supravietuiasca iesind afara si intinzandu-se langa vehiculele lor, spune autorul. Toate masinile zdrobite au avut goluri de aproximativ 1,5 m langa ele, cu exceptia masinilor care au avut coloane cazute direct peste ele.

10) Am descoperit, in timp ce ma taram inauntrul unei institutii ziaristice si al altor institutii cu multa hartie, ca hartia nu se taseaza. Se gasesc goluri mari in jurul teancurilor de hartie


***Alta sursa:
Cutremurele pot fi printre cele mai distructive dezastre naturale. Ele se intampla indeosebi pe marginea placilor tectonice, dar pot fi resimtite aproape peste tot. Cutremurele nu pot fi prezise, dar sansele tale de supravietuire sunt mult mai bune daca te pregatesti dinainte si stii ce sa faci in caz de cutremur.

Anual se petrec in jur de 140 cutremure puternice, de gradul 6 pe scara Richter sau peste, iar in ultima perioada, la nivel global se observa o crestere a acestui numar. Este de asteptat ca pana in 2012 aceasta tendinta ascendenta sa se mentina sau sa se inteteasca.

Inaintea unui cutremur puternic se petrec de obicei cateva tremuraturi mai slabe, urmate de o liniste (pauza seismica). Adeseori zgaltaiturile prevestitoare nu sunt simtite de oameni. In schimb, animalele se comporta neobisnuit in ajunul unui cutremur: devin foarte atente, incordate, gata de fuga.

Pregatiri: In casa ta, fixeaza obiectele grele si mobilele care ar putea cadea; indeparteaza materialele inflamabile, explozive sau toxice. Fa provizii de: apa, hrana, o lanterna, o trusa de prim ajutor, un stingator de incendiu; pregateste trusele de supravietuire. Identifica din timp locurile in care te-ai putea ascunde si proteja (sub grinzile de rezistenta ale imobilului sau in lateralul unor obiecte de mobilier rezistente).

Cand incepe cutremurul fii calm si actioneaza imediat!

Intr-o cladire: stai inauntrul cladirii, nu fugii afara. Stai departe de geamuri, de oglinzi, mai ales de ferestrele mari. Locuri bune de stat sunt sub grinzile de rezistenta ale imobilului sau in lateralul unor obiecte de mobilier rezistente in pozitie fetala (ghemuit) deoarece in cazul prabusirii plafonului aici se pot crea "triunghiuri ale vietii", locuri in care nu veti fi zdrobit.

Scarile se prabusesc primele. Nu fugi pe scari, nu folosi liftul. Scarile ar putea fi pline de persoane ingrozite. Nu sari pe geam sau de la balcon.

Daca te-a surprins intr-un magazin; indeparteaza-te de galantare, de rafturile mari si inalte cu marfuri.

Intr-un autovehicul: Opreste cat mai repede posibil, iar daca este posibil evita sa opresti langa cladiri, copaci, stalpi de inalta tensiune sau sub poduri. Cel mai bine este sa stai in masina, dar exceptie face situatia in care te afli intr-un garaj sau intr-o parcare subterana. In acest caz, iesi imediat din masina si gemuieste-te langa ea deoarece in cazul prabusirii plafonului aici se pot crea acele "triunghiuri ale vietii" despre care am mai vorbit.

In aer liber: intinde-te pe sol. Nu incerca sa fugi. S-ar putea sa fii trantit sau sa nimeresti intr-o crapatura aparuta in sol.

Evita aglomeratia. Nu alerga. Departeaza-te de cladirile si copacii inalti. Fereste-te de caderea tencuielii, cosurilor, ornamentelor de zidarie. Nu cobori in metrou, in subteran sau in tunel, caci s-ar putea surpa si chiar prabusi.

Nu te grabi sa intri imediat in casa, in cladire, asteapta sa vezi ce se intampla la o eventuala replica, la un nou cutremur. Acesta ar putea declansa chiar daramarea constructiei deja fisurate, slabite de cutremurul principal (precedent).

Dupa cutremur: Nu parasi imediat cladirea – verifica daca drumul e sigur. Stinge incendiul. Nu folosi un foc deschis. Inchide gazele, apa, electricitatea. La deschiderea usilor, dulapurilor sau sertarelor s-ar putea sa cada lucruri dinauntru.

Curata substantele chimice, toxice, periculoase care s-au varsat. Nu aprinde chibrituri, bricheta, aparatele electrice daca este posibila o scurgere de gaze. Circula incaltat. Imbraca-te corespunzator anotimpului. Nu lua cu tine lucruri inutile. Pe drum nu bloca circulatia rutiera.

Fii pregatit ca pot urma replici ale cutremurului, posibil tot asa de puternice ca socul initial.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.