Istoria ciocolatei incepe cu doua mii de ani in urma, cand cultura arborelui de cacao era practicata in America de Sud.
Cristofor Columb (1502) a fost primul explorator care a luat contact cu boabele de cacao din Lumea Noua. Aduse in Europa, acestea nu s-au bucurat de o prea mare atentie, deoarece nimeni nu stia la ce folosesc.
In 1519, conchistadorul Hernando Cortez a descoperit ca Montezuma, conducatorul aztecilor, obisnuia sa bea o bautura preparata din seminte de cacao, numita "chocolatl". Montezuma obisnuia sa bea aproape cincizeci de cani pe zi. El i-a servit lui Hernando Cortez aceasta bautura regala, pe care acesta a gasit-o cam amara pentru gustul sau.
Spaniolii au adaugat trestie de zahar si i-au imbogatit aroma cu ajutorul vaniliei si scortisoarei. In plus, au descoperit ca bautura este mai gustoasa servita fierbinte.
Locuitorii Spaniei au inceput, treptat, sa aprecieze miraculosul preparat, servit cu precadere de aristocratie. Ei nu au dezvaluit Europei secretul acestei bauturi timp de un secol. Calugarii spanioli au fost cei care au facut public modul de preparare a acestei bauturi ce a fost rapid apreciata la Curtea Regala din Franta si apoi din Marea Britanie.
Locul privilegiat al ciocolatei in civilizatiile moderne se datoreaza aromei sale inimitabile, dar si unei aure magice transmise de-a lungul timpului. Intr-adevar, cacohuaquatl in limba incasa inseamna "cadoul gradinarului paradisului catre primii oameni", adica a zeului Quetzalcoatl.
Fructele de cacao serveau ca moneda de schimb, iar amanda (pulpa de cacao) se folosea pentru prepararea bauturii zeilor, "tchocolaltl", ciocolata cu efecte stimulatorii pentru inlaturarea oboselii si cu gust foarte placut. Arborele de cacao poate atinge 8 metri in 12 ani, infloreste in tot cursul anului, avand aproape 100.000 flori in buchete, dar din care doar 0,2 % dau fructe.
In secolul XIX s-au produs doua transformari importante in istoria ciocolatei. In 1847, o companie engleza a creat un proces tehnologic de solidifiere a ciocolatei, iar doi ani mai tarziu, suedezul Daniel Peter s-a gandit sa adauge un ingredient nou: laptele.
La scurt timp, o noua inventie a marcat istoria ciocolatei: temperatura de topire mai scazuta decat cea a corpului uman. Asadar, ciocolata se topeste in gura si la figurat, dar si la propriu. Ciocolata neagra se topeste la 34 - 35 grade Celsius, in timp ce pentru ciocolata cu lapte este nevoie de o temperatura mai scazuta cu cateva grade. In prezent, ciocolata cu lapte este cel mai cautat sortiment, ciocolata neagra fiind apreciata doar de 5-10 % dintre consumatorii acestui produs.
Proprietati afrodiziace
Cultura populara romantica a atribuit ciocolatei proprietati afrodiziace puternice, adeseori fiind asociate placeri senzuale provocate de consumul acesteia. De asemena componenta de natura grasa si zaharoasa a ciocolatei stimuleaza hipotalamusul, inducand o senzatie placuta, cu efect asupra nivelului serotoninei]
Desi serotonina are un efect stimulator, in cantitati mari aceasta este transformata in melatonina care duce la o reducere a apetitului sexual
Alte beneficii
Anumite studii statistice au relevat cresterea incidentei unor anumite forme de cancer la persoanele care consuma, in mod curent si in cantitati apreciabile, dulciuri, cum ar fi ciocolata. Dar exista foarte putine dovezi care sa indice proprietati favorizatoare sau de tratament ale cancerului prin intermediul ciocolatei bogate in flavonoide. Rezultate obtinute in laboratoare dovedesc proprietati anticancerigene ale flavonoidelor continute in boabele de cacao si cacao-a. Mars Incorporated, o companie americana de dulciuri, cheltuieste anual sume considerabile pentru cercetare asupra flavonoizilor.
Compania se afla in tratative cu o companie farmaceutica pentru a scoate pe piata un medicament bazat pe flavonoizi sintetizati din boabele de cacao. Conform cercetarilor sponsorizate de Mars Inc. la Universitatea Harvard, Universitatea California si mai multe laboratoare de cercetare la universitati din Europa, medicamentele pe baza de cacao ar putea ajuta in tratamentul diabetului, dementei si a altor boli.
Unele studii indica chiar efecte de temperare si reducere a tusei persistente. Ingredientul activ in combaterea tusei, teobromina fiind de trei ori mai eficienta in tratament decat codeina, principalul medicament utilizat contra tusei.
De asemenea, ciocolata are o actiune locala de calmare si rehidratare a mucoasei gatului. Flavonoidele de asemenea au o actiune inhibatoare antidiareica, ceea ce sugereaza breneficii antidiareice ca urmare a consumului de ciocolata
Sursa
Wikipedia