Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Borobudur and Prambanan Yogyakarta In HD
1.224 vizite - 0 comentarii
adaugat de bebe
 
  Borobudur, Indonesia
685 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Yogyakarta-Indonezia
371 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Templul zeitei Hathor din Dendera-Cairo-Egipt
1.150 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Templul Jokhan
1.498 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Templul Ranakpur
683 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Templul Jokhang templu saceiu din Tibet
239 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Templul doric Segesta Sicilia
1.058 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Templul Kek Lok Si
221 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Templul Coral din Bucuresti
660 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Templul Borobudur, Indonesia [HD]

 
 
 
 
 
Adaugat de bebe 01.02.2012  Adauga la favorite 1.536 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Templul Borobudur, situat la 42 de km nord-vest (7° 36´29“S, 110° 12´14“E),de provincia Javaneza, Yogyakarta, Indonezia, este cel mai mare templu budist din lume. Este construit in forma de piramida cu baza patrata de 118 m lungime.

Borobudur a fost considerat un "kumagara" (structura acoperita) si acceptat a fi salasul lui Buddha Sakyamuni pe cand se afla in pantecele mamei sale. Ctitorii templului au vrut ca invataturile lui Buddha sa fie reprezentate vizual. In acelasi timp s-a dorit sugerarea prezentei puterii lui Sakyamuni prin intermediul structurii cladirii. Intentia ctitorilor templului Borobudur a fost exprimarea esentei cosmice si atotputernice a lui Buddha.

Numele de Borobudur provine din cuvintele in sanscrita "Vihara Buddha Uhr" si care inseamna Manastirea budista pe deal (inaltime).

Aceasta piramida colosala a fost construita de catre conducatorii dinastiei Sailendra, intre anii 750 si 850. Istoria templului este controversata, datele exacte fiind foarte putine, dar potrivit traditiilor, primul arhitect a fost Gunadharma. Recent s-a stabilit ca Borobudur nu este un palat regal, asa cum se credea la inceput, ci un loc de veneratie pentru budisti. Incheiata la 26 mai in anul 824, constructia a fost ridicata de Regele Samaratunga si fiica sa Pramodawarddhani. Borobudur reprezinta de fapt un altar in care salasuia Buddha. Dovezile se bazeaza mai ales pe inscriptiile in piatra, gasite la resedinta Kedu, pe o lespede cunoscuta sub numele de Kayumwungan sau Karangtengah. Cand a fost pentru prima data tradusa in limba olandeza in anul 1950, de catre profesorul Casparis, mai multi experti si-au exprimat indoiala cu privire la intelesul acestei inscriptii si nu au considerat-o o dovada concludenta. Pana in ziua de azi, marea majoritate a concluziilor s-au bazat pe seama reliefurilor sculptate pe peretii templului.

Dupa calculele specialistilor, forta de munca pentru construirea templului a fost imensa pentru a putea ridica si transporta cele doua milioane de blocuri de piatra cu un volum de 60.000 de metrii cubi, greutatea totala fiind de aproximativ 3.500.000 de tone.

Dupa declinul budist si schimbarile de guvernare in Java, Borobudur a fost abandonat, la putin timp dupa construire, si secole la rand a fost uitat sub straturi de cenusa vulcanica, provenite de la Vulcanul Merapi. Legendele mai spun ca regiunea unde se afla templul a fost abandonat de catre localnici de frica furiei vulcanului. Deabia in 1814, pe cand Sir Thomas Stamford Raffles guverna Java, templul a fost curatat, impunandu-se din nou prin valoarea s-a monumentala.

Structura templului

Este construit in forma de piramida, cu baza patrata, lungimea bazei masurand 118 m. Templul este contruit in sase terase patrate, asezate pe baza piramidei, iar peste aceastea sunt alte trei terase circulare care duc spre varf. Vazut de sus , Borobudur apare ca un gigant mandala. Picturile de pe templu sunt demult disparute, dar se spune ca piatra se vopsea cu alb sau galben auriu pentru a acapara soarele.

De la intrarea principala, in partea de est, pelegrinii inconjurau templul in sensul acelor de ceasornic, pe coridoarele teraselor pana in varf unde se afla monumentul principal, stupa. Drumul parcurs de pelegrini este de aproximativ 5 km pana in varf. Peretii coridoarelor sunt reliefuri, insumand 1460 de panouri cu sculpturi narative, acoperind 1900 de metrii patrati si 1212 panouri sculptate cu doctrine budiste si aspecte ale vietii de acum 1000 de ani in Java, acoperind 600 de m partati. Lungimea coridoarelor sculptate este de arproximativ 2500 de metri ,insumand circa un milion de placi sculptate. Unii budisti spun ca acest monument este o „carte gigantica“ ilustrand viata lui Budha Sakyamuni si principiile sale

Statuile lui Buda
In templu se gasesc 504 statui ale lui Budha. Potrivit povestirilor din Jataka, Budha s-a nascut de 504 ori, inainte de a se naste ca Print Siddhartha, sub diferite forme de zeu, rege, print, invatator, hot, sclav, si de multe ori a luat forme de animale ca leu, caprioara, maimuta, cal, testoasa, etc. 432 de statui ale lui Buda se afla dealungul coridoarelor si alte 72, pe coridoarele circulare, superioare, putin vizibile, fiind acoperite de stupe.

Statuile sunt dispuse astfel:

-92 de statui il reprezinta pe Manushi Budha si sunt asezate pe primul coridor;
-276 de statui il reprezinta pe Dhajani Budha, asezate in cate o nisa, la fiecare colt al templului in directia punctelor cardinale, la nivelul Kamadhatu;
-64 de statui ale lui Dhyani Budha Vairocana, la etajul 5 dispuse in nise separate;
-72 il reprezinta pe Dhyani Budha Vajrasattic, asezat in cele trei terase circulare, nivelul Arupadhatu, unde se afla si stupele.
Se spune ca cei ce reusesc sa ii atinga picioarele sau mainile lui Buda din stupa, vor avea noroc.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.