Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  SODOM & GOMORRA „Cum a fost asa va fi"
397 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  In adancul Pamantului
457 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Corpul Omenesc - Povestea vietii / Ep.2/7
1.458 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Observari OZN in viata reala |
550 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Descopera Romania cu Peter Hurley
1.233 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O calatorie in lumea lui Florin Zamfirescu
351 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Descopera Romania cu Peter Hurley
910 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Finala de patrulare
281 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Orasul din viata reala care l-a inspirat pe Harry Potter
476 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Observari OZN in viata reala
479 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Calatorie REALA in interiorul atomic:

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 18.07.2025  Adauga la favorite 21 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Se stie este ca materia este formata din molecule, care la randul lor sunt formate din atomi. Atomii sunt alcatuiti din nucleu (adica protoni si neutroni), precum si electroni situati in exteriorul nucleului. Protonii si neutronii nu sunt particule elementare, ci sunt formate din quarcuri.

Protonii sunt particule cu sarcina electrica pozitiva. Explicatia obisnuita cu privire la structura unui proton este aceea ca acesta este alcatuit din trei quarcuri de doua tipuri (doua quarcuri up si un quarc down). Dar fizicienii descriu astazi protonul ca fiind de o complexitate extraordinara, care are putine legaturi cu explicatia „clasica" referitoare la cele trei quarcuri.


Intr-un articol recent publicat pe site-ul Quanta este prezentata o scurta istoriei a evolutiei intelegerii protonului si a multiplelor aspecte neclarificate inca. Iata principalele idei:

• cercetarile din ultimele decenii au evidentiat o structura a protonului care merge mult dincolo de cea „clasica", una care este dificil de surprins in cuvinte.

• protonul este un obiect cuantic ce prezinta diverse fatete, in functie de modul in care este stabilit experimentul. Abia incepem sa intelegem intregul sistem al protonului intr-o maniera unificata.

• un studiu din august 2022 care a analizat o cantitate enorma de date a descoperit ca protonul contine particule, quarcuri charm, care sunt mai mari decat protonul!

• primele dovezi cu privire la structura complexa a protonului au fost obtinute in urma unor experimente din 1967 efectuate la Linear Accelerator Center, SUA, care au aratat ca modul in care fasciculele de electroni erau imprastiate de protoni depindeau de energia electronilor, indicand existenta componentelor pe care le numim quarcuri. Aceste experimente, care au sugerat ca fiecare quarc detine o treime din momentul cinetic ale protonului, au confirmat o teorie a fizicienilor Murray Gell-Mann si George Zweig, care in 1964 au propus ipoteza conform careia protonul este format din trei quarcuri, doua de tip „up", care au sarcina +2/3, si unul „down", cu sarcina de -1/3, in total, la nivelul protonului, rezultand sarcina +1.

• in functie de tipurile de quarcuri cu care intra in coliziune electronii pe timpul experimentelor, vom obtine imagini diferite ale structurii interne a protonului, ca in imaginile de mai jos:





• o prima problema cu imaginea simplificata (un proton = 3 quarcuri) are legatura cu spinul protonului (citeste si: Ce este spinul particulelor). Pur si simplu adaugand spinul celor trei quarcuri nu ajungem la spinul protonului. O alta problema a aparut cand s-a constatat ca masa celor trei quarcuri constituie doar 1% din masa totala a protonului!

• in cadrul unor experimente din perioada 1992-2007 efectuate la HERA (Hadron-Electron Ring Accelerator), Germania, s-a observat ca electronii erau imprastiati si de quarcuri cu impuls foarte mic, precum si de anti-quarcuri. Aceste observatii au confirmat o teorie (cromodinamica cuantica) dezvoltata in anii '70 ai secolului trecut care prezicea existenta unei forte nucleare tari care tine impreuna quarcurile, forta care este mediata de particule numite gluoni. Fiecare quarc si gluon are o „culoare", denumita rosu, verde si albastru (nicio legatura cu aceste culori in fapt). Conform acestei teorii, gluonii obtin energie din vid (particule virtuale), iar in urma obtinerii acestei energii suplimentare se transforma intr-un quarc si un antiquarc ce se anihileaza reciproc instantaneu. Avem de-a face, asadar, cu o „mare" de gluoni, quarcuri si anti-quarcuri in interiorul protonului.

• recent o echipa condusa de fizicianul Juan Rojo de la Institutul National pentru fizica subatomica din Tarile de Jos a analizat peste 5.000 de imagini obtinute de-a lungul a 50 de ani, folosind inteligenta artificiala pentru a observa miscarea quarcurilor si gluonilor. Aceasta analiza a dus la un rezultat surprinzator: in anumite cazuri coliziunile electronilor au purtat amprenta unor quarcuri si anti-quarcuri charm, care sunt particule mult mai grele decat protonul in sine. Desi, in cadrul coliziunilor, electronii intalnesc de regula cele tipuri „clasice" de quarcuri, din cand in cand se lovesc de alte tipuri de quarcuri, precum cele charm.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.