Orasul de arta si istorie din Sarlat-la-Caneda este un municipiu francez din departamentul Dordogne si din regiunea Aquitaine. Se stie ca sunt cea mai mare densitate de monumente istorice din lume.
Sarlat este situat in Perigordul Negru si este un oras medieval dezvoltat in jurul unei mari manastiri benedictine de origine carolingiana. Domnia manastirii a atins apogeul in secolul al XIII-lea. Originea exacta a manastirii este necunoscuta, dar a existat in secolul al IX-lea, ca parte a celor mai mari sase manastiri din Perigord. Manastirea carolingiana din Sarlat este singura salvata de vikingi, fiind departe de Dordogne si afluentii sai.
Manastirea a putut sa ramana independenta si in 1153 a fost plasata sub ocrotirea directa a Sfantului Scaun din Roma. A fost reconstruita in perioada romanica din 1125 pana in 1160. In 1318, manastirea a fost sediul unei noi dieceze infiintate de Papa Ioan al XXII-lea. Biserica manastirii a devenit catedrala diecezei de Sarlat. Episcopii, inlocuindu-i pe stareti, au inceput transformarea sa arhitecturala, care sa incheiat abia la sfarsitul secolului la XVII-lea.
Din secolul al XIV-lea incoace, episcopii si consulii au impartit puterea pana la revolutie. Devenind oras episcopal, Sarlat a jucat un rol proeminent in timpul Razboiului de o suta de ani. Orasul, inarmat cu munitie si hrana, era protejat si de castelele din apropiere: Beynac, Castelnaud... si a putut salva alte orase asediate de englezii Belves, Domme Montignac.
Se crede ca in Franta, multe orase au avut alei ciudate si pitoresti, monumente atat de frumoase, dar modernismul a distrus treptat aceste cumri ale trecutului. Sarla a fost salvata in mod miraculos printr-o lege promulgata la 4 august 1962, se arata in Legea Malraux. This lege privind restaurarea ariilor protejate a fost implementata pentru prima data la Sarlat, Franta. Centrul orasului medieval, cu cele 65 de monumente si cladiri protejate, a fost o operatiune pilot in elaborarea criteriilor de finantare si restaurare.