La aproximativ 40 de kilometri vest de Larnaca, pe varful stancos al unei stanci, se afla Manastirea Stavrovouni, oferind o panorama superba asupra peisajului inconjurator. Aceasta zona a jucat de mult timp un rol in ritualurile religioase locale. In timpul perioadei Ciprului sub controlul greco-roman, varful acestei stanci gazduia un templu inchinat zeitei Afrodita.
In anul 327 d.Hr., imparateasa Elena (mama imparatului Constantin) a sponsorizat constructia acestei manastiri pentru a lua locul templului si a lasat in posesia calugarilor manastirii un fragment din Sfanta Cruce. La acea vreme, Ciprul suferea sub amenintarea serpilor veninosi, iar crestinii locali credeau ca Sfanta Cruce instalata aici sub ingrijirea calugarilor a pus capat molimei de serpi. In timpul atacurilor arabe din secolul al XV-lea, manastirea originala a fost distrusa de foc, iar cladirea actuala dateaza din secolul al XIX-lea.
Trebuie sa stii ca femeile nu au voie sa intre in manastirea propriu-zisa – desi pot vizita terenurile, care ofera vederi minunate, si pot merge la Biserica Tuturor Sfintilor, situata in afara incintei. Insa vizitatorii barbati sunt liberi sa se plimbe prin manastire si sa exploreze interioarele bogate in icoane.