In ultimii zece ani, pretul hainelor a scazut cu 13%. Dar cine a platit pretul? Se poate avea incredere in afirmatiile etice ale marilor branduri?
De la exploatarea copiilor si a lucratorilor pana la fortarea lucratorilor sa lucreze in conditii periculoase si incalcarea legilor locale si internationale, se pare ca multi producatori se bazeaza in continuare pe modelele de productie de ateliere de lucru. In aceasta investigatie exclusiva, accesam atelierele din Bangladesh, unde fete precum Khadija de 12 ani lucreaza 60 de ore pe saptamana. Filmam in interiorul fabricilor si vorbim cu muncitorii.
In Dhaka, il intalnim si pe Hanan, unul dintre numarul tot mai mare de muncitori ai caror plamani au fost lasati in zdrenturi dupa ce au sters blugii de ani de zile. Sablarea, cunoscuta ca provoaca silicoza, este acum ilegala in Europa si Turcia, asa ca companii precum Lindex si-au mutat liniile de productie in India. Ii filmam pe acesti muncitori in actiune si apoi il insotem pe Hann la spital, unde medicii il sfatuiesc sa inceteze imediat munca. Dar Hann nu-si permite sa-si ia mai mult de o saptamana de concediu. Dupa aceea, trebuie sa se intoarca la slujba care il ucide incet.
Revenind in Europa, accesam un document confidential de la Inditex, proprietarii Zara, care demonstreaza ca fiecare dintre furnizorii lor oficiali indieni a primit nota D (cel mai slab punctaj posibil) pentru incalcari flagrante ale chartei lor etice, cum ar fi folosirea muncii copiilor. De asemenea, descoperim ca in umbra furnizorilor acreditati exista cel putin 2.000 de subcontractanti care nu adera la niciun fel de charter. Ne confruntam cu Pablo Isla, actualul presedinte al Inditex, la prezentarea anuala a rezultatelor financiare ale Zara. Cum poate justifica el practicile la fabricile care produc haine Zara?