Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Coppelia
1.710 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ei credeau ca nu e nici un sfant (1972) Western /
997 vizite - 0 comentarii
adaugat de felix
 
  Nastratin Hogea - povestiri / Teatru radiofonic
981 vizite - 0 comentarii
adaugat de paul
 
  O scrisoare gasita
794 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  D'ale Carnavalului - I.L. Caragiale / Teatru la microfon
1.194 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Englezii au talent / top 10
1.858 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Daniela Avanzini & Yasha Jeltuhin
701 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cine iubeste,nu lasa de Sidonia Dragusanu -Teatru 49 min
778 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Eugen Ionesco - Rinocerii / Partea 4/4
1.199 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Atlantis guitar band
429 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Teatru, Spectacol
 

 

O batista in Dunare

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 13.03.2025  Adauga la favorite 43 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
"O Batista in Dunare", cronica a unei lumi in descompunere

In 1997, pe 30 mai, la Teatrul National din Bucuresti, la sala mare, a avut loc premiera spectacolului „O batista in Dunare", in regia lui Ion Cojar, dupa textul omonim al lui D. R. Popescu. La fel ca toate scrierile lui D. R. Popescu, si „O batista in Dunare" se afla la granita dintre tragedie, poezie si comedie de moravuri, lasand mereu impresia ca ascunde in subtextul sau ceva subversiv, greu de detectat de cenzura comunista. De altfel, acest text nu a fost niciodata jucat inainte de caderea regimului comunist, el facand parte din categoria literaturii de sertar, scoasa la lumina dupa 1989.

Povestea se petrece in ultimii ani ai dictaturii lui Nicolae Ceausescu, intr-un penitenciar de femei dintr-un oras aflat la malul Dunarii. Toate personajele sunt feminine, insa universurile lor personale se cladesc in jurul amintirii barbatilor din vietile lor. Inchise pentru delicte minore de drept comun, aceste femei traiesc intr-o lume hada, sufocata de frica si de neincredere. Metaforic vorbind, intreaga Romanie a acelei perioade era expresia unei inchisori imense, in care regulile de baza erau dictate doar de supravietuire.

Rodica Popescu Bitanescu (Olga) este axul central al acestui grup de detinute. O femeie vorbareata, autoritara, care traieste in afara moralei. Olga este un produs al sistemului comunist, iar singurul ei criteriu etic este supravietuirea. Ea este prototipul tortionarului, pe care il gasim si in societatea de afara, intruchipat in securistul omniprezent.

„O batista in Dunare" este, inainte de orice, o lectie de maiestrie actoriceasca. Ion Cojar, regizorul acestui spectacol, premiat la Gala Premiilor UNITER in anul 2000, a reusit sa aduca laolalta actrite din generatii diferite, armonizandu-le magistral. De altfel, Ion Cojar a schimbat modul de intelegere a actoriei in Romania. Actorul nu mai imita viata, asa cum se intampla in teatrul interbelic, ci recompune circumstantele realitatii, astfel nascandu-se adevarul de viata. Actorul trece pe scena prin toate procesele psihologice reale ale personajelor, astfel incat, la final, spectatorul sa poata urmari procesele vietii, sa poata intelege si crede ceea ce vede si aude, regasindu-se in trairile personajelor de pe scena.

Spectacolul, preluat de TVR in anul 2000 de pe scena Nationalului bucurestean, aduce impreuna cele mai importante actrite ale teatrului romanesc contemporan: Rodica Popescu Bitanescu, Ileana Stana Ionescu, Tamara Cretulescu, Tania Popa, Maria Buza, Leopoldina Balanuta, Mariana Mihut, Raluca Zamfirescu. Impreuna, ele ne vorbesc despre comunism, despre conditia umana, despre izolare, despre supravietuire.

„O batista in Dunare" este mai mult decat teatru, este un spectacol despre istoria care ne supune. (Ruxandra Tuchel)

Spectacol nominalizat UNITER la Premiul pentru cel mai bun spectacol in anul 1998
Regia: Ion Cojar (9 ianuarie 1931 - 18 octombrie 2009)
In distributie: Leopoldina Balanuta, Mariana Mihut, Ileana Stana Ionescu, Rodica Popescu Bitanescu, Tamara Cretulescu, Maria Buza, Tania Popa
Regia TV: Constantin Dicu
Scenografia: Maria Miu / Muzica: Mircea Baniciu / Redactor: Doina Teodoru


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.