Cele mai frumoase biserici si catedrale din lume:
1. Bazilica Sf. Petru, Vatican
Cea mai faimoasa biserica romano-catolica din lume.
Datand din arhitectura romana din perioada artei crestine timpurii. Bazilica, acum Biserica principala a Papei, a fost construita conform traditiei deasupra mormantului Sfantului Petru, unul dintre cei doisprezece ucenici ai lui Isus si primul episcop al Romei.
Constructia a inceput in 1506 si a durat 120 de ani inainte ca Biserica sa poata fi sfintita.
Pana astazi, Sfantul Petru ramane una dintre cele mai mari biserici din lume.
2. Abatia Mont-saint-michel
Mont-saint-michel, Franta
Construit pe un varf, Mont Saint Michel, langa Normandia, Franta, este una dintre cele mai mari realizari ale arhitecturii medievale, Biserica Abatiei care se ridica peste insula este construita in secolele XI-XII in stil romanic, cu un cor in stil gotic flamboiant. Astazi este unul dintre cele mai vizitate monumente din Franta, facand parte din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
3. La Sagrada Familia, Barcelona, Spania
Un testament al ingeniozitatii arhitecturale si una dintre cele mai extraordinare interpretari ale arhitecturii gotice inca din Evul Mediu
La Sagrada Familia este o mare bazilica minora romano-catolica neterminata din Barcelona, proiectata de arhitectul catalan Antoni Gaudi, lucrarea sa la cladire face parte dintr-un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, constructia Sagrada Familia a inceput in 1882 si, cu o perioada de constructie extrem de lunga, se spune ca Gaudi a remarcat: „Clientul meu nu se grabeste".
A murit in 1926, Bazilica a fost finalizata doar in proportie de 25%, dupa moartea lui Gaudi, constructia a continuat pana cand a fost intrerupta de razboiul civil spaniol din 1936.
4. Catedrala Sf. Stefan, Viena, Austria
Catedrala Sf. Stefan (cunoscuta in mod obisnuit sub numele de Stephansdom) este Biserica Mama a Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Viena, cea mai importanta cladire religioasa din Viena, Catedrala Sf. Stefan a fost martora la multe evenimente importante din istoria habsburgica si austriaca si a devenit, cu acoperisul sau multicolor din tigla, cele mai recunoscute simboluri ale orasului.
5. Catedrala Alexandru Nevski, Sofia, Bulgaria
Catedrala Sf. Alexandru Nevski a fost construita in stil neobizantin, serveste drept biserica catedrala a Patriarhului Bulgariei si este unul dintre simbolurile si principalele atractii turistice ale Sofia.
Catedrala este o bazilica cu cupola in cruce, cu o cupola centrala accentuata, interiorul este decorat cu marmura italiana in diferite culori, onix brazilian, alabastru si alte materiale de lux. Domul central are in jurul sau inscrisa Rugaciunea Domnului, cu litere subtiri de aur.
6. Westminster Abbey, Londra, Anglia
Westminster Abbey, este o biserica mare, in principal gotica, din orasul Westminster, Londra, Anglia, este una dintre cele mai notabile cladiri religioase din Regatul Unit si locul traditional de incoronare si inmormantare pentru monarhii englezi si, mai tarziu, britanici, proiectantul Abatiei Westminster este necunoscut. Cea mai mare parte a Abatiei Westminster care se afla in prezent a fost reconstruita in secolul al XIII-lea intr-o noua arhitectura in stil gotic de catre ordinul regelui Henric al III-lea. In 1245
7. Cattedrale Di Santa Maria Del Fiore, Florenta, Italia
Orizontul Florentei, Italia este dominat de o cladire impresionanta, Catedrala Santa Maria Del Fiore. Cunoscuta si sub numele de Catedrala din Florenta, este unul dintre cele mai relevante exemple ale stilului gotic italian si arhitecturii Renasterii timpurii. Aceasta structura a devenit un reper al arhitecturii italiene,
Proiectul initial a fost realizat de Arnolfo Di Cambio, iar constructia a inceput in 1296, cu toate acestea, a fost nevoie de peste 140 de ani pentru a ajunge la finalizare, iar lucrarile au fost supravegheate de multi arhitecti dupa Di Cambio, in special Giotto Di Bondone, Andrea Pisano, Francesco Talenti, care a finalizat turnul cu clopot si, in sfarsit, Bruneschi Whos Buil Seur ca arhitect Imposibilitatea la acea vreme si l-a fortat sa-si perfectioneze aptitudinile de inginerie si structurale. Cu toate acestea, ideile sale proaspete i-au permis sa depaseasca numeroasele provocari cu care s-a confruntat in timpul constructiei.