Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Care sunt cei mai cunoscuti pictori romani?
30 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Procesele de pictura in ulei ale maestrilor 1/3
305 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  „Adoratia magilor", de Leonardo da Vinci,
697 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Giorgione (1476-1510)
667 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Winslow Homer
1.437 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele mai grozave picturi si muzica clasica, impreuna
289 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Procesele de pictura in ulei ale maestrilor 2/3
312 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Leonardo da Vinci- maestru al anatomiei
1.231 vizite - 0 comentarii
adaugat de Mariana
 
  Ce sa vezi la Galeria Uffizi I In spatele capodoperei
325 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum arata cu adevarat „Cina cea de taina"
313 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Pictori moldoveni, mai buni ca Da Vinci

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 17.02.2025  Adauga la favorite 25 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Marcu, Dragos Coman, Toma, Ion si Sofronie – ar parea o banala insiruire de nume romanesti. Roma-nesti sunt, cu siguranta, dar personajele pe care le intruchipeaza nu sunt absolut deloc banale.
Dintre ei, mesterul Toma a pictat la exterior chiar doua dintre aceste capodopere, bisericile manastirilor Moldovita si Humor. Picturile sunt recunoscute pentru importanta lor istorica si culturala, insa chiar si specialistii din prezent sunt uimiti de modul in care artistii si-au pregatit terenul de lucru.

Pictura pe zid in fresca presupune pregatirea cu atentie a tencuielii, pictarea intr-un anumit moment al uscarii acesteia si folosirea unor vopseluri cu calitati exceptionale, fabricate in urma unor indelungi cer-cetari. Unul dintre cei mai mari specialisti romani in domeniul constructiilor, Nicolae Noica, constata un fapt uimitor. Desi au fost realizate in aceeasi perioada, picturile de pe bisericile bucovinene se prezinta cu mult mai bine decat Cina cea de taina realizata de Leonardo da Vinci folosind aceeasi tehnica, pe zid, in fresca.

Si mai uimitor este ca in timp ce picturile facute la Voronet, Humor, Sucevita, Moldovita, Arbore sau Suceava au suportat sute de ani clima aspra din Bucovina, pictura lui da Vinci se afla in interior, inca o dovada ca tehnica pictorilor moldoveni era superioara tehnicii genialului Leonerdo da Vinci.

Comparatiile nu se opresc aici. De exemplu, pictura de la Voronet, recunoscuta in toata lumea pentru albastrul sau, este numita Capela Sixtina a Estului. Specialistii constata cultura mesterilor romani, care i-au pus pe peretii Voronetului pe marii filozofi ai antichitatii, considerandu-i, prin ideile lor, drept pre-cursori ai crestinismului.

Mai mult, Judecata de apoi de la Voronet contine o scena extraordinara, nemaintalnita: sfintii Petre – deosebit de important pentru catolici si Pavel – la fel de important pentru ortodocsi, deschid usa raiului tinandu-se de mana. Interpretarea data de catre specialisti, inclusiv de catre eruditele maicute de la Vo-ronet este aceea ca astfel este exprimata parerea de rau a moldovenilor pentru marea schisma a crestina-tatii.

Exista si un mesaj profund adresat romanilor, peste veacuri: personajele pozitive de pe peretii Voro-netului sunt imbracate romaneste sau fac lucruri specifice romanilor - Eva toarce lana, Adam ara cu un plug de lemn tras de boi, ingerii canta din buciume, iar in rai sunt stergare moldovenesti.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.