Cauta: 
 

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Palatul Garnier-Paris
444 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Palatul Stern-Oradea
112 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Palatul Ferdinand Cheval
1.412 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Palatul Yusupov,
2.497 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Palatul Potala simbol al culturii tibetane
224 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  National Art Gallery -Sofia
419 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Palatul Al Azem
1.024 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Palacio Real Madrid - Palatul Regal din Madrid
453 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Palatul Mikhailovskiy-Sankt Petersburg.
770 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Palatul Potala
1.120 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

PALATUL GARNIER-Paris

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 28.01.2025  Adauga la favorite 20 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
PALATUL GARNIER, unul dintre cele mai frumoase teatre din opera din lume
-150 de ani de la inaugurare -

In inima PARISULUI, mai exact in cel de-al noualea arrondissement al capitalei franceze, se afla o impresionanta realizare arhitectonica a secolului al XIX-lea: PALATUL GARNIER.
-Edificiul este unul dintre cele doua sedii ale Operei Nationale din PARIS, alaturi de mult mai noua OPERA BASTILLE. Numele sub care este astazi cunoscut acest superb templu al artei atrage atentia asupra maretiei sale, prin titulatura de „palat", si asupra creatorului sau: arhitectul francez CHARLES GARNIER, care avea doar 36 de ani in 1861, cand a castigat proiectul construirii noii OPERE din PARIS. Un an mai tarziu a fost asezata piatra de temelie a cladirii considerate una dintre cele mai frumoase opere din lume, alaturi de bijuterii arhitecturale precum STAATSOPER – VIENA, SCALA din MILANO, ROYAL OPERA HOUSE (Covent Garden) – LONDRA sau TEATRUL BOLSOI – MOSCOVA.
-Un amestec absolut eclectic de stiluri – de la Renastere, la baroc si clasicism – cu statui de zeitati antice si coloane de templu, ingerasi si candelabre aurite, un labirint de scari monumentale de marmura si tavanul pictat de MARC CHAGALL, PALATUL GARNIER – clasat drept monument istoric din anul 1923 – poate fi caracterizat de un singur atribut: coplesitor.
-Piatra de temelie a Operei a fost asezata pe 21 iulie 1862 – si in 1867 fatada era gata pentru a fi dezvelita cu ocazia Expozitiei Universale de la PARIS. Doisprezece ani a durat in total construirea „bijuteriei" lui GARNIER, 1862-1874, durata justificata de complexitatea lucrarii, dar si de problemele tehnice survenite.
-Pe 5 ianuarie 1875, noua opera era inaugurata de catre maresalul PATRICE de MACMAHON, presedinte al Republicii. Se spune ca un participant la festivitate a afirmat ca nu sunt necesare spectacole pe scena, pentru ca spectacolul a avut loc deja, inainte de ridicarea cortinei... Atat de coplesitor era efectul cladirii opulente pe care o ridicase CHARLES GARNIER! Nicio alta opera din lume nu daruise publicului un spatiu interior atat de generos: 11.000 de m2 de foaiere, scari monumentale si coridoare. Si astazi PALATUL GARNIER este cel mai mare teatru liric din lume, desi capacitatea salii mari – 2.156 de locuri la inaugurare si 2.100 astazi – este foarte mica prin comparatie cu suprafata interioara a palatului.
-In 1878, la trei ani dupa inaugurarea cladirii, GARNIER scria in cartea sa intitulata LE NOUVEL OPERA de PARIS (Noua Opera din Paris): „Opera este o arta bogata – o sinteza a artelor – si locul unde spectatorii vin sa o guste trebuie sa pregateasca, sa acompanieze, sa completeze placerea momentului. Cladirea trebuie sa fie la unison; trebuie sa reprezinte un echivalent, in domeniul arhitecturii, pentru ceea ce este arta lirica in domeniul spectacolului". La cinci ani dupa inaugurare, pe 22 martie 1880, a avut loc unul dintre primele evenimente extraordinare derulate in acest nou templu al artei: VERDI insusi a dirijat o reprezentatie de „AIDA ". (Surse: Historia)


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.