Astronomii au fost fascinati de ideea Stelei din Betleem de secole. A existat? Si daca da, ce a fost?
Lista candidatilor include unele dintre cele mai interesante obiecte de pe cerul noptii - supernove, comete, meteoriti si aliniamente neobisnuite ale planetelor gigantice.
In aceasta surprinzatoare si distractiva speciala de Craciun, echipa Sky at Night pleaca in cautarea cauzelor potentiale ale Stelei din Bethleem.
Echipa exploreaza posibilitatile, investigand natura fenomenelor si sapat prin inregistrarile istorice, inclusiv tablite de lut babiloniene si manuscrise antice chineze, pentru a reconstrui evenimentele de pe cerul noptii de acum 2.000 de ani.
Maggie Aderin-Pocock merge la vanatoare de supernove folosind cel mai puternic laser din Marea Britanie si descopera ca aceste explozii puternice cauzate de moartea stelelor pot straluci mai mult decat luna pe cerul nostru.
Chris Lintott reconstituie cerul noptii deasupra Ierusalimului la momentul nasterii lui Isus, descoperind o conjunctie o data la un mileniu dintre Saturn si Jupiter, care a fost sugerata pentru prima data ca o cauza a stelei de catre marele astronom Johannes Kepler in 1604.
Inarmat cu telescopul sau, Pete Lawrence cauta trasaturile cerului nocturn pe care le putem observa astazi, care ar putea oferi indicii despre originea Stelei Betleem.
Profesorul Alan Fitzsimmons explica de ce aparitia brusca a unei comete pe cerul noptii a fost intotdeauna vazuta ca un prevestitor al unor evenimente mari de pe Pamant.
Dallas Campbell pleaca in cautarea inregistrarilor istorice si arheologice care pot face lumina asupra identitatii stelei. Gasirea tablitelor babiloniene in boltile Muzeului Britanic si a textelor chinezesti antice care inregistreaza toate evenimentele neobisnuite de pe cerul noptii de acum 2.000 de ani, inclusiv o noua stea stralucitoare care a aparut timp de 70 de zile in anul 5 i.Hr.