Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Ciudatenii si curiozitati din antichitate
1.395 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Curiozitati, picanterii si drama-Casa regala Saud
234 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele creierului si undele cerebrale
1.264 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Metalele alcalino-pamantoase
54 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Descoperirea celui mai timpuriu stramos uman
279 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Craniu si Oase-societate secreta
319 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  CREIERUL UMAN NU ARE LIMITE
315 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Uman ep 1
380 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  OAMENI GIGANTI in antichitate (2011)
739 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fisiere nepublicate OZN
264 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

7 curiozitati despre oase si scheletul uman

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 19.12.2024  Adauga la favorite 29 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Cat de bine iti cunosti corpul, tinand cont de faptul ca acesta se schimba la fiecare zece ani? In cele ce urmeaza, iti prezentam cateva curiozitati despre oase si scheletul uman, cadrul fara de care nu am putea exista.
Poate crezi ca scheletul este doar esafodajul corpului tau, insa oasele fac mult mai mult decat sa defineasca forma trupului. Oasele produc celule sanguine, ne regleaza sistemul intern si ne pastreaza in siguranta creierul, plamanii si inima – ca sa numim doar cateva dintre functii.
Stiai ca iti expui scheletul ori de cate ori zambesti? Cat de bine iti cunosti corpul, tinand cont de faptul ca acesta se regenereaza la fiecare zece ani?
Scheletul tau iti permite sa respiri, sa stai in picioare, sa ridici, sa fugi si sa supravietuiesti unui meci de fotbal sau unei boli. Pe langa faptul ca ofera cadrul intern al corpului, scheletul au niste functii vitale pentru supravietuirea „purtatorului".
1. Iata prima informatie de pe lista noastra cu curiozitati despre oase. Celulele rosii si cele albe, de exemplu, se nasc in maduva oaselor.
Celule rosii duc oxigenul de la plamani in restul corpului, iar celulele albe ataca celulele infectate si lupta cu virusurile si bacteriile. Insa echilibrul acestor sarcini importante nu este un lucru usor, motiv pentru care sistemul scheletal este compus din atat de multe oase.
2. In functie de varsta pe car o ai, pierzi o parte a acestor oase sau deja le-ai pierdut. Poti ghici de ce? Fiecare om se naste cu aproape 300 de oase in corp, insa la maturitate mai ramanem doar 206.
Asta, deoarece un copil are nevoie de o structura osoasa maleabila si de mai mult cartilaj ca sa iasa usor prin canalul de nastere. Dupa nastere, unele dintre oasele copilului se unesc, iar cartilajul se transforma in os.
Acest proces se numeste „osificare", incepe la 13 saptamani dupa concepere si dureaza pana dupa varsta de 20 de ani.
3. Regenerarea oaselor este un proces care dureaza o viata intreaga. Este adevarat, oamenii se vindeca singuri. Oasele noastre se regenereaza pentru a depozita calciu si pentru a-l oferi corpului, pe care il mentin puternic si flexibil.
Dureaza aproximativ zece ani pentru ca toate celulele din oase sa se regenereze. Asa ca, daca stai sa te gandesti, avem parte de un corp nou in fiecare deceniu.
4. Inainte sa te bucuri prea tare, ar trebui sa afli ca dintii sunt considerati parte a scheletului (chiar daca nu sunt oase). Acestia nu se regenereaza, asa ca e bine sa ascultam dentistul cu mai multa bagare de seama atunci cand spune „spala-te pe dinti de doua ori pe zi si foloseste ata dentara!"
5. Este usor sa-ti numeri dintii, insa poti ghici cate oase ai la mana? Cu tot cu incheietura, raspunsul este 54. Asta inseamna ca cele doua maini contin jumatate din oasele corpului. Picioarele contin un sfert; avem 26 de oase la fiecare picior.

6. Unele dintre aceste curiozitati despre oase pot parea incredibile. Oasele sunt cele care iti ofera abilitatea de a auzi. Osul numit „scarita", care are 2.5 mm si se afla in ureche, este cel mai mic os din corp, insa are sarcina importanta de a transmite vibratiile auditive la urechea interioara. Ceea ce iti permite sa auzi.
7. Senzatia de gadilat pe care o simti cand te lovesti la cot vine de la nervul ulnar, care este cel mai mare nerv neprotejat din corpul uman si se afla deasupra osului din partea superioara a bratului, numit „humerus".


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.