Ceea ce a inceput ca o gluma de Ziua Pacalelilor de Aprilie a evoluat intr-una dintre cei mai mici republici din lume, cu propriul guvern, constitutie si moneda.
Locuitorii spun ca, daca va uiti in ochii Sirenei Uzupis in timp ce traversezi podul in micuta si autodeclarata Republica Uzupis din capitala lituaniana inconjuratoare Vilnius, nu vei dori niciodata sa pleci. Creata in 2002 de sculptorul Romas Vilciauskas, figura din bronz ii intampina pe vizitatori in micuta republica – iar localnicii sustin ca ea este cea care ii atrage aici de pe tot globul.
Astazi, Republica Uzupis are o constitutie care a fost tradusa in mai multe limbi.
Ministrul de Externe al lui Uzupis, Tomas Cepaitis, unul dintre parintii fondatori ai micronatiunii, a explicat ca republica sa nascut din filosofia lui Aristotel conform careia orice mare oras ar trebui sa aiba un numar limitat de locuitori. „Am vrut sa cream noua noastra tara mica pe baza vechiului gand ca o tara buna nu poate avea mai mult de 5.000 de cetateni, pentru ca mintea umana nu poate aminti mai multe fete [de atat]", a spus el. „Toata lumea ii cunoaste pe toata lumea, asa ca este greu sa inseli si greu sa te manipulezi unii pe altii."
Steagul republicii poarta ceea ce este cunoscut sub numele de „Mana Sfanta": o mana albastra cu o gaura in mijloc, ceea ce o face incapabila sa accepte mita.
„Principalul este ca nu avem nimic de ascuns in mainile noastre", mi-a spus ministrul Turismului din Uzupis, Kestas Lukoskinas, care locuieste in zona de 18 ani.
Ana Flasker/Alamy Desi a inceput ca o gluma de Ziua Nebunilor de Aprilie, Uzupis are acum propriul guvern, constitutie si moneda (Credit: Ana Flasker/Alamy)Ana Flasker/Alamy
Desi a inceput ca o gluma de Ziua Nebunilor de Aprilie, Uzupis are acum propriul guvern, constitutie si moneda (Credit: Ana Flasker/Alamy)
Cepaitis a spus ca el si colegii sai co-fondatori au vrut sa creeze un loc in care oamenii sa se poata deconecta de la distragerile vietii moderne si sa se poata reconecta cu ceea ce este important. „Daca treci podul, poti deveni tu insuti. Nu jucati niciun rol social, nu aparti nimanui, va apartin. Te poti gandi la cine esti si poti trai fara sa faci parte din acea rasa nebuna in care este implicata intreaga umanitate."
Lukoskinas este de acord. „Atmosfera din Uzupis este complet diferita", a spus el. „Te simti mai fericit si mai relaxat. Poti sa intri in carciuma si sa-l cunosti pe primarul orasului, sau un baschetbalist celebru sau un artist celebru, si toata lumea se relaxeaza. Oriunde te duci in baruri si restaurante elegante, [si] exista restrictii, exista un protocol, care este absent in Uzupis."
In timp ce povestea conceptiei republicii este o casta usoara, istoria zonei nu este. La mijlocul secolului al XX-lea, cand regiunea era sub stapanire sovietica, districtul era in paragina; o parte periculoasa a orasului pentru curajosi sau prosti. Una dintre principalele artere ale cartierului, strada Uzupis, a fost odata supranumita Strada Mortii", nu numai „ratei ridicate a criminalitatii, ci si ca recunoastere a populatiei evreiesti din cartier, care a fost de-a lungul timpului Houstului. Astazi, insa, strazile pietruite si intortocheate prezinta instalatii de arta ciudata si un sentiment reinnoit al vietii.
Hemis/Alamy Simbolul lui Uzupis este Mana Sfanta, o mana albastra cu o gaura in mijloc, ceea ce il face incapabil sa accepte mita (Credit: Hemis/Alamy)Hemis/Alamy
Simbolul lui Uzupis este Mana Sfanta, o mana albastra cu o gaura in mijloc, ceea ce o face incapabila sa accepte mita (Credit: Hemis/Alamy)
Odata ce a fost asigurata independenta in 1997, a urmat imediat o constitutie. Crezul a fost scris de presedintele Cepaitis si Uzupis, Romas Lileikis, in doar trei ore, intr-o dupa-amiaza de vara a anului 1998.
„Tocmai ne-am declarat republica, apoi el [Lileikis] ma vizitat pentru ca nu avea apa calda, motiv pentru care exista o clauza despre apa calda", a spus Cepaitis, referindu-se la articolul al doilea al constitutiei, care spune ca toata lumea are dreptul la apa calda, la incalzirea iarna si la un acoperis din tigla. „Dupa ce a facut o baie, ne-am gandit ca acum avem o republica, asa ca avem nevoie de un document, asa ca am stat si l-am scris."
Daca treci podul, poti deveni tu insuti
Cele 41 de clauze ale constitutiei incapsuleaza esenta idealurilor de gandire libera ale lui Uzupis, cu puncte precum „Orice persoane are dreptul de a muri, dar aceasta nu este o obligatie" si „Orice persoane are dreptul de a intelege", si precum, in mod confuz, „Orice persoane are dreptul sa nu inteleaga nimic". Sunt mentionate chiar si animalele de companie ale republicii, cu clauze precum „un caine are dreptul de a fi caine", iar „o pisica nu este obligata sa-si iubeasca stapanul, ci trebuie sa ajute la nevoie".
„Am scris despre pisici, pentru ca sunt un om pisica. [Lileikis] a scris despre caini, pentru ca este un om caine", a explicat Cepaitis. Este un echilibru poetic.
Carta, imprimata pe dreptunghiuri mari in oglinda, atarna de-a lungul drumului cunoscut local sub numele de Bulevardul Constitutiilor. Mai mult de 30 dintre aceste placi metalice acopera acum peretele, latina fiind cea mai recenta limba atarnata - a fost binecuvantata de Papa insusi in timpul vizitelor sale in Tarile Baltice in septembrie. Bulevardul Constitutiilor duce la centrul republicii, unde o statuie a Arhanghelului Gabriel, „Ingerul lui Uzupis", a fost ridicata in 2002 ca simbol al cresterii si renasterii, trompeta sa vestind o noua era a liber-gandirii pentru natiune. .
Luis Dafos/Alamy O data pe an, pe 1 aprilie, calatorii isi pot stampila pasapoartele cand trec podul spre Uzupis (Credit: Luis Dafos/Alamy)Luis Dafos/Alamy
O data pe an, pe 1 aprilie, calatorii pot stampila pasapoartele cand trec podul in Uzupis (Credit: Luis Dafos/Alamy)
La fel ca in majoritatea lucrurilor din Uzupis, structura guvernamentala si numirea oficialilor este o casa oarecum relaxata, cu casa parlamentului lor functionand si ca cafenea-cum-pub local. Un grup de baza de aproximativ o duzina de ministri supravegheaza conducerea micronatiunilor, dar pentru cei care doresc sa se implice in politica lui Uzupis, este esential sa fie un membru activ al comunitatii locale.
„Principalul este sa fii recunoscut. Poti spune ca sunt ministru al fotbalului sau ministru al frisbee-ului si e in regula, poti fi. Dar trebuie sa fii recunoscut", a spus Lukoskinas, adaugand ca atractivitatea acestui tip de politica freestyle.
„Elibereaza tensiunea vietii de zi cu zi si protocolul diplomatic. Poti sa te relaxezi si sa bei o halba cu premierul sau cu presedintele. [Dar] este un joc serios pe care il jucam", a spus el zambind.
Oricat de neobisnuit pare, este un sistem care functioneaza si a functionat in ultimii 21 de ani. Presintele si-a mentinuta functia pentru tot acest lucru ciudat faptului ca a recunoscut (in gluma cu oca ciudata ca si-ar dori o pauza), la fel ca multi dintre ministrii sai, grupul intrunindu-se in majoritatea zilelor de luni. Impreuna fac valuri politice, lucrand activ pentru a construi legi cu alte tari, desi neoficial. Uzupis gazduieste chiar si un parc cunoscut sub numele de Piata Tibet. China a interpretat cu furie decizia lui Uzupis de al face pe Dalai Lama un cetatean de onoare mai degraba politica decat culturala (cetatenii din Uzupis nu sunt nici de acord, nici dezacord cu aceasta afirmatie).
Christian Harberts/Alamy Traducerile constitutiei lui Uzupis sunt gravate pe panouri cu oglinda care marginesc Bulevardul Constitutiilor (Credit: Christian Harberts/Alamy)Christian Harberts/Alamy
Traducerile constitutiei lui Uzupis sunt gravate pe panouri cu oglinda care marginesc Bulevardul Constitutiilor (Credit: Christian Harberts/Alamy)
Republica Uzupis a starnit interesul turistilor inca de la infiintarea sa in 1997. Consecinta neintentionata este ca republica a experimentat o oarecare gentrificare si dezvoltare, ceea ce a determinat o crestere a preturilor proprietatilor.