Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  TOP 100 Lucruri Interesante despre Spatiu si Univers
690 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Top 8 lucruri infricosatoare...
825 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Despre limba dacilor
1.883 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Zeii de dincolo
778 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  33 de lucruri INCREDIBILE despre JAPONIA
1.453 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  La o vorba despre Univers !
616 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  20 de fenomene inexplicabile de pe cer
168 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vizitatorii din spatiu si Enigmele Terrei...
911 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce este Area 51 si ce se intampla acolo? Mituri, povesti
776 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  NASA tocmai a descoperit un univers paralel
215 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

TOP 100 Lucruri Interesante despre Spatiu si Univers

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 13.11.2024  Adauga la favorite 37 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Universul este un loc uluitor. Iata cateva dintre cele mai uimitoare descoperiri spatiale din ultima vreme.

Toata materia obisnuita, toate particulele care ne formeaza si tot ceea ce putem vedea reprezinta doar 4% din materia sa. Am descoperit componenta majora de masa a Universului, care reprezinta 70% din ea, in 1998. Noi o numim energie intunecata – desi nimeni nu are nici cea mai mica idee despre ce este exact, scrie Sky at Night Magazine.

Pentru a-l parafraza pe biologul britanic JBS Haldane, "Universul nu este mai ciudat decat ne imaginam. Este mai ciudat decat ne putem imagina". Pentru a celebra acest fapt plin de bucurie, aici sunt cateva dintre cele mai uluitoare descoperiri spatiale din timpurile recente.

Exista o gaura neagra supermasiva in inima fiecarei galaxii
Galaxiile active pompeaza adesea de 100 de ori mai multa lumina decat o galaxie normala. Odata cu descoperirea in 1963 a quasarilor, a fost clar ca lumina nu provine de la stele, ci dintr-o regiune centrala mai mica decat sistemul solar.

Singura sursa de energie imaginabila este materia incalzita pana la incandescenta, in timp ce se roteste intr-o gaura neagra gigantica de pana la 50 miliarde de ori masa Soarelui

In anii 1990s, telescopul spatial Hubble al NASA a descoperit ca, desi galaxiile active reprezinta doar aproximativ 1% din galaxii, gaurile negre supermasive nu sunt o anomalie.

Aproape fiecare galaxie, inclusiv Calea Lactee, contine una, dar lipsita de hrana, majoritatea s-au oprit.

Ce fac gaurile negre supermasive in inima galaxiilor? Au fost semintele in jurul carora galaxiile s-au congheiat? Sau galaxiile nou-nascute le-au creat? Acestea raman unele dintre cele mai mari intrebari nerezolvate din astrofizica.

Universul are aceeasi temperatura peste tot
Caldura mingii de foc Big Bang a fost imbuteliata in Univers. Nu avea unde sa mearga, asa ca este inca in jurul nostru astazi.

Ciudat este ca temperatura sa – 2,725°C peste zero absolut (-270°C), cea mai mica temperatura posibila – este in esenta aceeasi peste tot.

Cu toate acestea, daca ne imaginam expansiunea cosmica care se desfasoara inapoi, ca un film in sens invers, descoperim ca parti ale Universului care se afla astazi pe parti opuse ale cerului nu au fost in contact atunci cand mingea de foc a radiatiei s-a eliberat de materie.

Cu alte cuvinte, nu a fost suficient timp pentru ca caldura sa se deplaseze intre ele si temperatura sa se egalizeze de la nasterea Universului.

Astronomii remediaza acest lucru prin mentinerea faptului ca de timpuriu, Universul a fost mult mai mic decat se astepta, astfel incat caldura s-a invart cu usurinta.

Pentru a ajunge de la aceasta dimensiune mai mica la dimensiunea sa actuala, Universul a trebuit sa treaca printr-o explozie initiala de expansiune super-rapida, cunoscuta sub numele de inflatie.

95% din Univers este invizibil
Exista o descoperire atat de uimitoare incat nu a intrat inca in constiinta majoritatii oamenilor de stiinta care lucreaza: Tot ceea ce stiinta a studiat in ultimii 350 de ani este doar un contaminant minor al Universului.

Doar aproximativ 4,9% din masa-energie a Universului sunt atomi: Genul de lucruri din care tu, eu, stelele si galaxiile sunt facute (si, din asta, doar jumatate au fost observate cu telescoape).

Aproximativ 26,8% din masa-energia cosmica este materie intunecata invizibila, dezvaluita pentru ca trage cu gravitatia sa pe lucrurile vizibile.

Candidatii pentru ceea ce constituie materia intunecata includ particule subatomice necunoscute pana acum si gauri negre facute in Big Bang.

Dar, in plus fata de materia intunecata, exista energie intunecata, reprezentand 68,3% din masa-energia Universului.

Este invizibil, umple tot spatiul si accelereaza expansiunea cosmica. Iar cea mai buna teorie a noastra – teoria cuantica – isi supraestimeaza densitatea energetica cu un factor de 1 urmat de 120 de zerouri!

Universul s-a nascut
Universul nu a existat pentru totdeauna. S-a nascut. In urma cu 13,82 miliarde de ani, toata materia, energia, spatiul si chiar timpul au erupt intr-o minge de foc numita Big Bang.

Mingea de foc a inceput sa se extinda si, din resturile de racire, au fost in cele din urma concalate galaxiile – insule mari de stele din care Calea Lactee este una dintre cele aproximativ doua trilioane. Aceasta este, pe scurt, teoria Big Bang-ului.

Indiferent de modul in care il privesti, ideea ca Universul a aparut din nimic – ca a existat o zi fara un ieri – este complet dezolata. Dar asta ne spun dovezile.

Se pune imediat intrebarea: Ce s-a intamplat inainte de Big Bang?

Reticenta de a face fata acestei intrebari ciudate este motivul pentru care majoritatea oamenilor de stiinta au trebuit sa fie tarati sa loveasca si sa tipe pentru a accepta ideea Big Bang-ului.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.