Orice gospodina care se respecta ar trebui sa aiba in bucatarie macar o oala sau o cratita din inox. Insa, si inoxul, la fel ca orice alt material, isi poate pierde, in timp, luciul si stralucirea. Ce e de facut? Nimic mai simplu! Exista cateva trucuri care chiar functioneaza si care te vor ajuta sa pastrezi vasele noi cat mai mult timp.
Cu totii avem in bucatarie oale, cratite si tigai felurite. Ceranica, inoxul, emailul, vasele de Yena au toate utilizari benefice, in functie de mancarea pe care o pregatim si tipul de gatire. Oalele sau cratitele din inox sunt printre cele mai populare. Si asta pentru ca de obicei sunt mai usor de curatat si nu produc rugina. Inoxul este stabil la temperaturi ridicate, insa este bine sa observi cu atentie produsul inainte de a-l cumpara, ca sa te asiguri ca este de calitate si sa acorzi atentie detaliilor din specificatii. Componentele trebuie sa fie perfect sudate pentru a rezista in timp si pentru a putea avea performante optime.
Pentru a-ti mentine perfect curata oala din inox, exista cateva trucuri, despre care isi povestim in continuare.
Ai gatit si ai ars mancarea? La gunoi cu ea! Dar ce te faci cu oala din inox patata si deteriorata? Parca nu-ti vine s-o arunci si pe ea, mai ales daca este una de buna calitate! Iata un truc pe cat de simplu, pe atat de eficient care chiar functioneaza! Spala bine cratita, asa cum o faci de obicei, indeparteza cat mai mult din resturile alimentare arse, iar apoi toarna o cana de otet alb si apa cat sa acopere petele de arsura. Pune oala pe foc si lasa solutia sa fiarba 5 minute. Mancarea arsa, petele negre care pareau ca nu se vor mai curata vreodata se vor inmuia si se vor dezlipi foarte usor. Vei avea un vas curat, stralucitor, fara pete si zgarieturi, care va parea nou, ca sos din cutie!
2. Otet de mere si ulei mineral
Inmoaie o carpa curata in otet de mere si freaca petele de grasime sau arsura de pe vasul din inox. Daca iti este mai usor, poti pulveriza otetul direct pe pete. Lasa-l sa actioneze unul, doua minute, iar apoi poti incepe sa cureti. Adauga otet ori de cate ori este nevoie. La sfarsit, dupa ce ai indepartat orice urma de murdarie, sterge oala cu un servet curat si uscat. Urmatorul pas: inmoaie coltul unei carpe in putin ulei mineral. Freaca energic vasul pe exterior si vei observa ca-si va recapata stralucirea de odinioara. Atentie! Foloseste doar ulei mineral! In nici un caz nu te baza pe cele vegetale deoarece, indiferent de cat de mica ar fi cantitatea folosita, acestea rancezesc, iar vasul va prinde un miros urat.
3. Detergent de vase si ulei de bebelus
Detergentul de vase este degresant si te va ajuta sa cureti vasele din inox, cu conditia ca acestea sa nu fie foarte arse sau foarte patate. Ce trebuie sa faci? In primul rand, pune oala in chiuveta si umple-o cu apa fierbinte. Apa va inmuia grasimea si petele de mancare arsa, depuse pe peretii vasului. Dupa 15 minute, arunca apa si inmoaie un servet din material textil in detergent de vase lichid. Cantitatea de detergent trebuie sa fie foarte mica. Nu ne intereseaza sa faca multa spuma, ci sa curete rapid si eficient. Freaca energic si insista mai ales in zonele afectate de murdarie. Nu folosi materiale abrazive, precum bureti din plastic sau perii din sarma! Apoi, dupa ce ai curatat murdaria, clateste oala cu apa din abundenta si sterge-o bine. La final, pentru ca inoxul sa straluceasca, freaca toata suprafata vasului cu un servet moale pe care l-ai inmuiat in cateva picaturi de ulei pentru bebelusi. Alege un produs fara miros.
4. Foloseste sifon!
Mai tii minte, pe vremuri, cand ne trimiteau parintii sa cumparam sifon? Pe atunci, ne bucuram de gustul lui fresh si acidulat, acum, insa, am putea sa-l folosim pe post de produs de curatare a vaselor din inox. In primul rand, trebuie sa speli oala sau cratita asa cum o faci de obicei. Petele de arsura, picaturile de ulei intarit, amprentele, dar si alte reziduuri alimentare care nu se duc la prima spalare, se vor curata daca pulverizezi peste ele sifon. Lasa produsul sa actioneze unul, doua minute, iar apoi freaca vasul cu un burete non abraziv. Luciul si stralucirea de alta data se obtin rapid daca stergi oala cu un material textil moale si uscat. Atentie! Pentru indepartarea murdariei, nu folosi apa minerala! Apa minerala va lasa urme si pete albe pe suprafata cratitei.
5. Solutia pentru spalat geamurile indeparteaza amprentele
Pe vasele din inox, daca sunt foarte des utilizate, vor ramane urme de degete, iar luciul materialului va disparea. Inoxul va deveni mat, opac, iar oalele si cratitele vor parea vechi. Pentru a le reda stralucirea de alta data, dar si pentru a curata urmele de amprente foloseste o solutie pentru curatarea geamurilor. Dupa ce ai spalat bine oala, asa cum o faci de obicei, indeparteaza orice surplus de apa, iar apoi pulverizeaza solutie pentru spalat geamuri. Cu un burete non abraziv freaca usor peretii exteriori ai vasului, iar apoi clateste cu apa din abundenta. Oala va fi ca noua!
6. Faina alba de grau
Iata un truc pe care il folosea si bunica noastra in gospodarie: pentru a reda slatucirea oalelor si cratitelor din tabla si inox, folosea banala faina de grau. Ai putea incerca si tu! Alege din dulap un vas din inox mai vechi, cu pete pe care nu le-ai putut indeparta in totalitate, care nu mai este nici lucios, nici nou. Dar nici super murdar. Clateste-l cu apa calduta, spala-l cum o faci de obicei, iar apoi foloseste urmatorul truc: cerne peste oala umeda faina alba de grau, intr-un strat subtie. Apoi, cu partea non abrazivaa unui burete de bucatarie freaca exteriorul si interiorul vasului. La final, clateste oala cu apa din abundenta, iar apoi usuc-o cu un prosop curat, uscat si moale. Vei vedea diferenta!
7. Bicarbonat de sodiu
Potrivit jurnalistilor unei reviste americane de specialitate, o oala din inox patata si arsa poate fi curatata folosind banalul bicarbonat de sodiu. Nu trebuie decat sa amestecam bicarbonat de sodiu cu apa pana ajungem la o consistenta usor vascoasa. Pasta formata se aplica pe petele de arsura si resturi alimentare lipite si se lasa sa actioneze 20 deminute. Apoi, murdaria se curata cu un prosop inmuiat inainte in detergent de vase lichid. Miscarile ar trebui sa fie de-a lungul striatiilor pe care le observi pe suprafata materialului