Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Enigma Transfagarasanului
582 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Enigma Transfagarasanului
954 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Personaje ale nazismului - Rudolf Hess
1.078 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alan Mathison Turing
1.208 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Enigma Hiperboreenilor (Istoria Geto-Dacilor - ep 2)
893 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Enigma numita Tokyo
74 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele OZN-urilor ascunse ale Pentagonului
8 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regii razboinici ai Siberiei
909 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regii razboinici ai Siberiei
712 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Civilizatia industriala: o enigma de 5000 de ani
102 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Enigma Transfagarasanului

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 30.10.2024  Adauga la favorite 51 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Transfagarasanul a fost construit intre anii 1970 si 1974, la initiativa lui Nicolae Ceausescu si, fata de alte constructii impresionante la baza carora a stat decizia pur grandomana a defunctului sef comunist de stat, drumul, care strabate Muntii Fagaras de la nord la sud, pe o distanta de 90 de kilometri, a avut scop strategic. Pentru ca in 1968 Cehoslovacia fusese invadata de Uniunea Sovietica, Nicolae Ceausescu se astepta ca si Romania sa pateasca acest lucru, asa ca, in eventualitatea acestui eveniment, dorea ca trupele militare sa poata inainta cu rapiditate spre nord.

Drumul face legatura intre orasele Sibiu si Pitesti si strabate cele mai inalte sectiuni ale Muntilor Carpati, adica cele aflate intre cel mai inalt varf, Moldoveanu si urmatorul cel mai inalt, Negoiu. Constructia a fost realizata cu multe sacrificii umane. Daca statisticile oficiale vorbesc de numai 40 de militari morti, cele neoficiale indica mii de victime. Unul dintre muncitorii care au luat parte la constructie spune ca numai la realizarea tunelului s-au pierdut 400 de vieti.

Nicolae Mazilu fost ofiter genist, comandantul trupelor care au participat la construirea unuia dintre cele mai spectaculoase drumuri montane europene: Transfagarasan. Dupa trecerea in rezerva, a scris mai multe carti de beletristica si de specialitate, fiind una dintre legendele vii ale genistilor. Filmul documentar Enigma Transfagarasanului a fost realizat de Studioul de televiziune al armatei si reface traseul construirii partii dinspre Sibiu catre Balea Lac.
Pentru realizarea drumului s-au folosit 6 milioane de kilograme de dinamita. Transfagarasanul este drumul din Romania cu cele mai multe tunele, cinci la numar, si cele mai multe viaducte. Aproape de punctul sau cel mai inalt, Balea Lac, drumul trece prin cel mai lung tunel din tara, de 884 de metri.

Drumul pe Transfagarasan se termina la Balea Lac. Pe drum mai poti vedea cascada Balea si cetatea Poenari, rezidenta de facto a lui Vlad Tepes, aproape de Curtea de Arges. Cea mai spectaculoasa priveliste se afla in partea de nord si acolo este si drumul pe care s-au plimbat baietii de la Top Gear in septembrie 2009. Episodul despre Romania a aparut la TV pe 15 noiembrie 2009 si Jeremy Clarkson a spus atunci ca Transfagarasanul este cel mai spectaculos drum din lume. (


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.