Lodz nu este unul dintre acele orase frumoase pe care le vezi in cartile postale, dragute si ingrijite, in care te simti brusc transportat in epoca medievala. Este industrial, posomorat, sumbru si destul de modern.
In perioada dinaintea razboiului, orasul a devenit cel mai important centru de productie a textilelor din Europa continentala, un „Manchester polonez". Dar o mare parte din fabrici erau detinute de evrei. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, acestia au fost inchisi intr-un ghetou si fortati sa lucreze pentru nemti, pana cand au devenit prea batrani sau prea slabi si au fost trimisi in lagare de concentrare. Lodz a tot incercat sa-si revina de atunci. Declinul economic i-a adus porecla „Lodz cel gri".
Dar in ultimele decenii, vopseaua si imaginatia l-au transformat intr-un oras fain si creativ. Peretii pe cale sa se prabuseasca au fost acoperiti cu picturi indraznete si colorate. Fabricile abandonate si filaturile de bumbac au fost transformate in zone de divertisment, cu apartamente la mansarda, restaurante, pub-uri, magazine si cluburi. Cuvantul principal care poate descrie Lodz este reciclarea. Manufacktura, o fabrica gigantica de textile transformata intr-un centru comercial, a devenit simbolul acestei schimbari.
Lodz este, de asemenea, locul de nastere al cinematografiei poloneze. Aici au fost scolarizati regizori celebri precum Roman Polanski si Andrzej Wajda. Wajda a regizat chiar si un film despre industria textila din Lodz. Orasul are inclusiv propriul sau Walk of Fame, parte a strazii pietonale principale, Piotrkowska.