AnuntulVideo >>
Alte rubrici >>
Diverse
Sfantul Gheorghe. O sarbatoare importanta pentru credinciosi este marcata in calendarul ortodox in 23 aprilie. Este momentul in care este sarbatorit Sfantul Mucenic Gheorghe, unul dintre cei mai cunoscuti aparatori ai crestinismului.
Pe langa semnificatiile religioase, ziua Sfantului Gheorghe este legata si de o serie de traditii si superstitii de primavara.
Din 23 aprilie si pana in ziua Sfantului Dumitru (26 octombrie – n.r.) este vara pastorilor, inceputul anului pastoral.
Vezi MESAJE de Sfantul Gheorghe 2024: Urari de sanatate si „La multi ani" pentru cei dragi, de ziua numelui
Este cunoscut ca un sfant ocrotitor al celor saraci si al celor bolnavi. Este patronul fortelor terestre.
Este un sfant indragit, dupa numarul mare de biserici si manastiri care ii sunt inchinate. Dar si prin numarul insemnat de oameni care ii poarta numele.
Ziua de 23 aprilie este prilej de urari si mesaje de Sfantul Gheorghe, pentru cei care-si sarbatoresc onomastica.
Sfantul Gheorghe: obiceiuri, superstitii
In dimineata ajunului Sf. Gheorghe, femeile scot sculele de tesut afara, ca sa rasara soarele peste ele, pentru a avea spor la lucru.
Unii se incing cu ramuri verzi ca sa nu ii doara mijlocul.
Mai este obiceiul scaldatului, inainte de rasaritul soarelui, intr-o apa curgatoare. Astfel oamenii vor fi sanatosi tot anul si se spala toate relele.
In ajun de Sfantul Gheorghe se spune ca daca iesi cu capul descoperit te alearga strigoaicele pana te lasa lat. Ele ar dormi cu trupul, dar cu spiritul umbla prin lumea larga. Se lupta cu melitele din gospodaria omului si fura laptele vacilor.
Oamenii stau toata noaptea treji, ca sa fie vioi si sanatosi tot anul.
De Sfantul Gheorghe, se spune ca nimeni nu are voie sa doarma peste zi. Se spune ca, altfel, vei fi somnoros tot anul, vei lua "somnul mieilor".
Busuiocul semanat inainte de rasaritul soarelui e bun pentru cinste: cel care se spala cu roua de pe el, este cinstit de toata lumea.
Sfantul Gheorghe: credinte populare, traditii
In unele zone, in ziua de Sfantul Gheorghe, barbatul pune ramuri verzi la stalpii portilor, la ferestre si usi, la grajduri si gradini, dar si la mormintele neamurilor, pentru a se feri de duhuri rele.
Aceste ramuri se pastrau apoi peste an, ca leacuri impotriva diverselor boli. O parte dintre aceste ramuri verzi se dadeau hrana animalelor.
Fetele de maritat credeau ca isi pot vedea ursitul daca priveau, in aceasta noapte, intr-o cofa plina cu apa.
Exista si obiceiul ca in dimineata zilei de 23 aprilie, fetele sa puna in mijlocul drumului brazde verzi, impodobite cu coronite, pentru a observa care fecior va calca peste ele. Daca flacaii ce le erau dragi nu calcau pe coronite, fetele credeau ca in acel an se vor casatori.
Brazdele si coronitele erau pastrate peste an, pentru a se face cu ele farmece de dragoste sau pentru a fi folosite ca remediu in ameliorarea diferitelor boli.
Tot in dimineata zilei de 23 aprilie, fetele mergeau pe furis in padure pentru a culege matraguna si navalnic. Aceste plante erau puse in pod sau sub streasina, in credinta ca ele le vor aduce petitori bogati.
Flacaii cautau in dimineata zilei de 23 aprilie iarba fiarelor, planta miraculoasa ce putea sa sfarame lacatele. In ajunul sarbatorii, tinerii mergeau intr-o dumbrava cu o cofa cu apa neinceputa.
Vasul era ascuns intr-un loc doar de ei stiut. La rasaritul soarelui fiecare privea in cofa cu apa. Daca in vas se afla un fir de iarba, credeau ca se vor casatori cu fata iubita.
Dimpotriva, daca in apa se afla o floare uscata, era semn ca tanarul nu se va insura in acel an, iar daca gaseau pamant, se credea ca feciorul va muri in curand.
Sfantul Gheorghe: ce se spune cand canta broastele
In credinta populara se zice ca atunci cand broastele canta pentru prima data, Sfantul Gheorghe ia cheile de la Samedru (Sfantul Dumitru) si deschide portile naturii catre viata.
Oamenii se bat cu urzici pentru a fi harnici si iuti tot anul.
De Sfantul Gheorghe ies preotii si poporul cu crucea in camp si fac rugaciuni pentru ploaie si mana in camp.
Gunoiul adunat in ziua de Sf. Gheorghe se pune la radacina pomilor, ca sa rodeasca bine.
La Sf. Gheorghe se cantaresc oamenii pentru a fi sanatosi tot anul si pentru a se proteja de farmece.
Daca in ziua de Sf. Gheorghe va fi roua multa ori va fi pacla, e semn de an bogat.
Daca e ploaie – se face grau si fan.