Lupta cu cancerul este extrem de dificila, motiv pentru care optiunile corecte de tratament sunt cruciale. Radioterapia este un tratament al cancerelor de orice fel, cu ajutorul caruia se distrug celulele tumorale. Ce este mai exact si de ce este necesara pacientului oncologic ne-a vorbit Dr. Beatrice Anghel, medic primar radioterapie, cu competente in brahiterapie, la Centrul Oncologic SANADOR.
Radioterapie: ce este?
„Radioterapia este un tratament oncologic local care vine in ajutorul depistarii si apoi al tratarii cancerului localizat. Este o forma de tratament oncologic care presupune administrarea unor doze concentrate de radiatii cu un gradient abrupt, adica reusim sa plasam intr-un volum limitat de boala o doza potrivita tumorii, adica sa distrugem celule tumorale.
Reusim foarte precis sa controlam si efectele secundare sau cele la care ne asteptam, sa le putem discuta cu pacientii si sa luam o decizie impreuna pentru cel mai bun tratament", a explicat pentru „Ce se intampla, Doctore?" Dr. Beatrice Anghel, medic primar radioterapie, cu competente in brahiterapie, la Centrul Oncologic SANADOR.
Ce este brahiterapia?
„Brahiterapia este o forma de radioterapie interna care prezinta, de fapt, plasarea unor surse radioactive sau a unor dispozitive prin care acele surse radioactive ajung in continutul tumorii si reusesc sa distruga tumora local, prin distrugerea ADN-ului tumoral. Deci ar trebui pacientul sa opteze pentru radioterapie. Mai exact, cand avem o boala localizata avem optiuni ca si tratament local: chirurgia, radioterapia, in functie de localizare. In functie de stadiul prezentarii stim cand, in urma dovezilor stiintifice si a unor studii bine cunoscute, ce anume se poate recomanda ca si prima intentie.
Deci putem sa o folosim de cele mai multe ori cu scop curativ, de alte ori cu scop ajutator, sa prevenim si, de ce nu, din cauza prezentarii tardive, cu scop paliativ, de a ameliora simptome, sangerari, dureri. Deci are un rol multiplu", a explicat dr. Beatrice Anghel.