Acesta e numit "sportul seicilor" si trezeste pasiuni de nebanuit, cu toate ca, atentie!, in Qatar pariurile sunt interzise. Deci, la prima vedere, cursele se desfasoara de amorul artei. Dar nu este deloc asa.
Sudanezii antreneaza camilele pentru sezonul de curseSudanezii antreneaza camilele pentru sezonul de curse
La cursele de pe hipodromul Al-Shahaniya participa in fiecare sezon mai mult de 6000 de camile. Majoritatea dintre ele sunt antrenate la hipodrom de catre ingrijitori africani, pe care i-am vazut facandu-si treaba cu sarg, alergand camilele sau dand indicatii jocheilor-roboti montati pe cocoasele acestora. Pistele sunt lungi, ajung pana la 6 km, asa ca imaginile cu camilele antrenandu-se in mijlocul a… nimic sunt memorabile. De remarcat ca antrenamentele sunt incheiate cu timp de relaxare pentru camile, care sunt lasate sa se imbaieze in piscine cu jacuzzi, special amenajate.
Cursele de camile se desfasoara in Qatar din 1972, imediat dupa anul proclamarii independentei tarii, fiind un sport mostenit din timpuri stravechi, care atrage numerosi tineri din zona Golfului si care este, in mod special, extrem de costisitor. Asta pentru ca o camila de curse poate ajunge la pretul de 200.000 de dolari, la care se adauga ingrijirea si antrenamentele. In fiecare sezon se desfasoara cateva curse iar premiile sunt exorbitante, mergand de la cele mai noi modele de Lamborghini pana la premiul suprem – Sabia de Aur, care se acorda la cursa Emirului, din finalul sezonului.
Precum spuneam, proprietarii camilelor trebuie sa-si permita nu doar costul cumpararii animalului ci si pe cel al ingrijirii acestuia, care creste de la an la an. La acesta se adauga si costul inseminarii unor anumite rase de camile, unul exorbitant. Insa cel mai interesant lucru vine din modul in care sunt conduse camilele pe parcursul cursei.