Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Istoria lui Mos Craciun
1.369 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Stefan cel Mare-numit in epoca sa Regele Daciei
131 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  1 Viata Sf Dimitrie, Izvoratorul de Mir
199 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfantul Dumitru, traditii si obiceiuri
444 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  La 8 ani, Stefan Rares i-a lasat masca pe jurati
357 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfintii Apostoli Petru si Pavel
762 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Basilica Sfantul Denis
1.498 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pacatoasa Teodora
719 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfantul Valentin,
429 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele crestinismului
119 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Despre Sfantul Stefan si convertirea la crestinism -

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 27.12.2023  Adauga la favorite 86 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Sfantul Arhidiacon Stefan, care este considerat, cronologic, primul martir pentru Hristos, este sarbatorit de ortodocsi si greco-catolici pe 27 decembrie, in a treia zi a praznicului Nasterii Domnului. Peste 500.000 de romani isi serbeaza astazi onomastica. De origine iudeu, Sfantul Apostol si Arhidiacon Stefan a fost unul dintre cei sapte diaconi alesi de catre Sfintii Apostoli din Ierusalim. Sfantul Stefan a ajutat la impartirea zilnica a bunurilor, in special a hranei. El s-a bucurat de intaietate in randul diaconilor, fiind socotit arhidiacon. Numele sau este insa de origine greaca, insemnand „coroana". Sfantul Stefan era un bun cunoscator al Vechiului Testament, precum si al invataturilor lui Iisus Hristos. El a fost judecat de Sinedriu pentru blasfemie la adresa lui Moise si a lui Dumnezeu, iar pentru aceasta a fost ucis cu pietre.

Sfantul Stefan este sarbatorit de crestinii romano-catolici, anglicani, reformati, evanghelici si unitarieni pe 26 decembrie, in a doua zi de Craciun. In schimb, intotdeauna in a treia zi de Craciun, pe 27 decembrie, Biserica Ortodoxa si Biserica Greco-Catolica il praznuiesc pe Sfantul Apostol Intaiul Mucenic si Arhimandrit Stefan, condamnat la moarte in anul 33, de autoritatile iudaice, cel care a vestit si a marturisit credinta in Hristos, deschizand drumul unui impresionant sir de martiri crestini, pedepsiti pentru credinta lor.
Om de mare har si putere
Sfantul Stefan era de neam ales si provenea din semintia lui Avraam. In limba greaca, Stefan inseamna „coroana" si se refera atat la ravna de care acesta a dat dovada in a face cunoscuta lucrarea lui Iisus Hristos, cat si la faptul ca el este primul dintr-un nesfarsit sir de martiri din lumea crestina. Potrivit traditiei iconografice, Stefan era tanar, frumos, cu un suflet deosebit. El a fost ales ucenic al apostolilor la putin timp dupa ce Duhul Sfant se pogorase peste acestia, ramasi in Ierusalim pentru a propovadui Evanghelia, marturisind despre Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, in ciuda prigoanei la care erau supusi de carturarii, fariseii si preotii Legii Vechi. Sfantul Stefan a fost unul dintre cei sapte barbati „plini de Duh Sfant si de intelepciune", alesi de catre apostoli pentru a indeplini calitatea de diaconi. Fiind ales sa ii conduca pe diaconi, Sfantul Stefan a fost numit Arhidiacon. Dintre cei sapte ucenici binecuvantati de apostoli, despre Sf. Stefan se spune ca „era plin de har si de putere, facea minuni si semne mari in popor", fapte prin care starneste asupra sa invidia si mania unora dintre iudei, asa­-numitii „libertini". Profund, bun orator si un remarcabil psiholog, Sfantul Stefan era inzestrat cu un sentiment religios exceptional de cald si de puternic. Rar puteai intalni un suflet atat de delicat pentru un om cu o personalitate atat de puternica. Consecvent, ceea ce rostea prin cuvant indeplinea prin fapta. Misiunea Sfantului Stefan era aceea de a demonstra ca Iisus Hristos este Mesia, cel prezis de proroci in Vechiul Testament. Avand harul divin al minunilor, care-i insoteau adesea propovaduirile, Sfantul Stefan a starnit mania autoritatilor iudaice, care l-au chemat la judecata in fata Sinedriului, un tribunal la vechii evrei, acuzandu-l de blasfemie, care la acea vreme se pedepsea cu moartea, dar si de faptul ca strica Legea lui Moise.
Si cum „nu puteau sa stea impotriva intelepciunii si a Duhului cu care el vorbea", acestia il acuza pe Stefan, folosindu­-se de martorii mincinosi, ca a hulit impotriva lui Moise si a lui Dumnezeu, intarata poporul asupra lui si il rapesc, ducandu-­l in fata Sinedriului. Aici, sunt reluate acuzatiile nedrepte de hula, detractorii lui spunand ca „l­-au auzit zicand ca Acest Isus Nazariteanul va strica locul acesta si va schimba datinile pe care ni le-­a lasat noua Moise", cuvinte in fata carora Stefan ramas cu „fata de inger".

Se roaga pentru ucigasii sai
In cuvantarea pe care o rosteste in fata sinedriului, Stefan le aduce aminte de neascultarea parintilor (stramosilor) lor, din vremurile in care erau pastoriti de Avraam, pana la Moise, si se transforma din acuzat in acuzator: „(…) voi pururea stati impotriva Duhului Sfant, precum parintii vostri, asa si voi (…) voi, care ati primit Legea intru randuieli de la ingeri si n­-ati pazit­-o", denuntandu­-i in final drept cei care au devenit vanzatorii si ucigasii lui Iisus. Acestea atrag mania celor care il adusesera pe el in sinedriu spre a fi judecat, astfel ca Sfantul Stefan este gasit vinovat de blasfemie si condamnat la moarte prin lapidare. Dupa pronuntarea sentintei, conform Noului Testament, el a avut o teofanie: „Iata vad cerurile deschise si pe Fiul Omului stand de-a dreapta lui Dumnezeu". Stefan a fost dus in afara cetatii, unde a fost ucis cu pietre, devenind primul martir crestin – primul ucis pentru ca marturisise credinta in Iisus.
Urmand exemplul Mantuitorului, in clipa mortii el se roaga: „Si il bateau cu pietre pe Stefan, care se ruga si zicea: «Doamne Iisuse, primeste duhul meu!»!“. Primul martir pentru credinta sa in Hristos moare rugandu­-se pentru ucigasii lui: „Si ingenunchind, a strigat cu glas tare: «Doamne, nu le socoti lor pacatul acesta!» Si zicand aceasta, a murit".
Conform Noului Testament si traditiei crestine, printre cei ce l-au judecat si care au asistat la uciderea lui s-a aflat si Saul, convertit ulterior la crestinism, cel ce avea sa devina Sfantul Pavel.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.