Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  De ce sarbatorim Craciunul? |
505 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  De ce sarbatorim Craciunul?
385 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Un barbat sarbatoreste Craciunul in fiecare zi!
317 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Originile pagane ale Craciunului si istoria traditiei
413 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Noile inventii de curatare ale erei Edwardian |
258 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Craciunul la o ferma victoriene.Episodul I.
427 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Originile Craciunului
699 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum recunoastem oamenii toxici
373 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Craciunul in Grecia
1.501 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Craciunul in Maramures
1.113 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Cum se serba Craciunul in communism

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 21.12.2023  Adauga la favorite 236 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
In loc de Mos Craciun, sosea Mos Gerila, dar dupa 25 decembrie, dupa cum scriu ziarele vremii. In anii ´70-´80, acesta venea cu trenul si era intampinat la gara de copii si parintii. De acolo, Mosul mergea pe un traseu prestabilit in „oraselul copiilor" la bordul unui car alegoric, decorat in diferite feluri, de pilda sub forma unei rachete. „Oraselul copiilor" devenise traditie, ramanand deschis din Ajunul Craciunului pana in prima saptamana a lunii ianuarie si cuprindea, pe langa cele mentionate, expozitii de animale sau, cum remarca presa vremii, „bere din abundenta".

„Shopping" in comunism
In anii comunismului, decembrie era mai mult „luna cadourilor", caci Craciunul nu era sarbatoare oficiala, nefiind zi libera si nici pomenit in vreo publicatie, chiar daca il sarbatorea fiecare familie. La inceput de decembrie, magazinele erau decorate cu motive specifice perioadei: ghirlande, fulgi de nea si traditionalul „pom de iarna" impodobit.

“Dupa 1948, odata cu instaurarea regimului comunist, autoritatile si presa au evitat sa mai foloseasca denumirea de Craciun, asa cum si Mos Craciun a disparut din peisaj. In schimb, pomul de iarna si darurile au ramas, iar anual, decembrie era luna cadourilor si a sarbatorilor de iarna", explica istoricul oradean Cristian Culiciu.

Ziarele aveau suplimente intregi cu reclame pentru magazinele locale. In 1978, ziarul local Crisana publica pagini intregi cu reclame si idei de cadouri: posete si sacose din vinil, baticuri din matase naturala si artificiala, ghete, caciuli si cravate, precum si „articole de confectii si tricotaje calduroase".

O alta varianta de cadou era un televizor Sport sau Diamant, ori un radioreceptor Gloria sau Cosmos 3, ce puteau fi achizitionate cu plata integrala sau in rate din magazinele de „metalo-chimice".

Beby Bar la Universal
In magazinele mari, copiii erau asteptati de alti Mos Gerila. Oradea anului 1979 a avut chiar o oferta comerciala imbogatita, prin deschiderea magazinului universal Crisul unde copiii se puteau bucura de sucuri si dulciuri la un „Beby-Bar" amplasat la primul etaj, cu imbracaminte si incaltaminte „pentru toate varstele", carucioare, triciclete si biciclete, cu bijuterii, electronice, sticlarie si portelanuri, „cadouri ideale".

In 1990, dupa caderea regimului, sarbatorile de final de an au revenit la caracteristicile de dinainte.In acel an, pentru prima data in peste patru decenii, 25 decembrie a fost zi libera. In ziarele locale au aparut, dupa mult timp, mesaje de „Sarbatori fericite" din partea firmelor si primele colinde.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.