"Adio, Tovarasi!" spune povestea destramarii lumii sovietice si a utopiei socialiste intr-un mod inovativ. Filmele documenteaza perioada 1975-1991 prin istoriile de exceptie ale unor oameni simpli, al caror curaj si hotarare au devenit forta purtatoare ce a dus la caderea Cortinei de Fier. Sunt povesti despre dragoste, atentate esuate sau incercari dramatice de a fugi in vest. Aceste intamplari se petrec pe fundalul vietii politice, pe care se perinda oameni de stat si de partid. Prin materiale de propaganda si filmari private, se creioneaza o imagine vie a acelor vremuri si a stilului de viata al anilor 70 si 80.
Totodata, serialul este o saga filmata in 12 tari, care il poarta pe spectator inapoi spre evenimentele ce au au determinat incheierea Razboiului Rece si care continua sa marcheze ordinea mondiala.
Ilustrat cu exceptionale imagini de arhiva din tarile fostului Bloc Comunist si din presa occidentala, "Adio, Tovarasi!" ofera o perspectiva unica despre un proces istoric atat de putin inteles, aducand fata in fata doua generatii: Regizorul, un personaj nascut in anii 50 si crescut in spiritul sovietic, si fiica sa care a crescut in vest in anii 80.
Serialul Adio, Tovarasi! este parte evenimentului multimedia care marcheaza 20 de ani de la destramarea U.R.S.S si care cuprinde si o platforma web, o carte, si multe alte actiuni paralele. Adio, Tovarasi! este o coproductie Artline Films, Gebrueder Beetz Filmproduktion si ARTE. Pentru Romania coproducatorii serialului sunt Hi Film si TVR.
Episodul 1: Victoria (1975-1979)
In 1975, Uniunea Sovietica atinge apogeul puterii sale: ultimul act al Conferintei de la Helsinki confirma in mod oficial dominatia sovietica in Europa de Est, in timp ce cealalta super-putere este intr-o criza puternica dupa scandalul Watergate si infrangerea din Vietnam. Dar, ca o consecinta a Conferintei de la Helsinki, grupuri disidente precum Charta 77 sau Grupul Moscova-Helsinki apar si submineaza autoritatile statului. Iar tinerii socialisti incep sa viseze la libertate, sub influenta muzicii rock, a jeans-ilor si a mass mediei din Vest.