Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Pe poteci, spre inima ta! S2-Ep4 (41):
355 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pe poteci, spre inima ta! Ep 12:
291 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Statiunea Baile Olanesti
174 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Corbii de Piatra
895 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Padurea de piatra – China
1.336 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Biserica de piatra din Densus-Jud Hunedoara
228 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Piatra Mare prin Canionul Sapte Scari
620 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Balan – Piatra Singuratica
166 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Avebury Anglia
334 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muntii Iezer-Papusa
534 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Culmea Piatra Taieturii

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 29.11.2023  Adauga la favorite 126 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Manastirea Piatra Taieturii este un asezamant monastic situat la altitudinea de 1700 de m pe versantul vestic al Culmii Piatra Taieturii din Muntii Bistritei, aflat in arealul administrativ al Comunei Panaci din judetul Suceava.La inceput a fost un schit infiintat de ieromonahul Iosif Achirilei. Cum insusi ctitorul ei marturiseste in istoricul manastirii, sfintirea a fost facuta la 8 septembrie 1933, de Nasterea Maicii Domnului, de catre mitropolitul Bucovinei, Nectarie Cotlaciuc. De cativa ani, s-a reinfiintat schitul din varful muntelui Piatra Taieturii, iar taria credintei se intrece aici cu taria aerului de pe creste.Ieromonahul Iosif Achirilei a fost omorat la 18 octombrie 1945, dupa terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, in imprejurari nedeslusite. Viata monahala a continuat aici pana la anul 1959, sub obladuirea protosinghelilor Matei Bordos, basarabean, intre anii 1945 si 1956, si Doroftei Cocos, intre 1956 si 1959. In anul 1959, manastirea a fost desfiintata, prin decretul 410/1959, iar in 1962, demolata.La 1 iunie 1990, Inalt Preasfintitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, a dat binecuvantare de reinfiintare si reconstruire a schitului. Iar la 10 noiembrie 1991 a fost numit ca staret si raspunzator cu rezidirea parintele Antonie Breuhescu, acum arhimandrit.Biserica a fost zidita exact pe locul vechii biserici de schit si incorporeaza mormantul primului ctitor, ieromonahul Iosif. Are acelasi hram ca si schitul de la inceput, „Nasterea Maicii Domnului„.

Parintele arhimandrit Antonie a zidit si un frumos paraclis, cu hramul „Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul", o troita, in poarta de jos a manastirii, cu hramul „Sfantul Antonie cel Mare", si a incorporat in manastire stanca din varful Muntelui Piatra Taieturii, de la care vine si numele locului. La baza acestei stanci, care, datorita pozitiei ei dominatoare in aceasta vale din mijlocul Calimanilor, a fost in vremea razboiului cuib de mitraliera, e o pestera, care a fost pictata si sfintita tot cu hramul Sfantului Antonie cel Mare. Punctul de intrare pe traseul rutier catre Manastirea Piatra Taieturii, il reprezinta centrul Comunei Panaci – intersectia spre stanga din fata Primariei, semnalizata cu indicatoare. Prima parte a drumului (circa 2 km) care urmeaza Valea Chirileni, este betonata si urca lin printre gospodarii.La sfarsitul acestei portiuni drumul mai continua sa urce pentru cateva sute de metri pe firul vaii, dupa care urca abrupt pe versantul din dreapta al sensului de urcare pentru mai bine de un kilometru. Restul traseului urmeaza in mare parte curba de nivel pana sub manastire, ultima parte fiind putin mai solicitanta.Odata ajunsi in dreptul manastirii, pe partea dreapta veti intalni o troita mare, iar la o suta de metri de aceasta, o intersectie. Pentru o vizita la manastire, urmati drumul din dreapta aproximativ 100 m.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.