Gradina japoneza este simbioza naturii cu arta. Gradina japoneza are o lunga istorie infruetata de filozofia Shinto, Budista si Taoista. Aceste filozofii sunt folosite in crearea gradinii japoneze pentru a aduce o unda de spiritualitate gradinii. Influenta Budista face din aceste gradini o oaza de liniste, un loc unde oamenii se pot intalnii cu ei insisi si medita.
Elementele esentiale ale unei gradini japoneze sunt apa, plantele, pietrele, cascadele, pomii si podetele. Exista doua opinii gresite in legatura cu gradita japonesa: prima e ca gradina japonesa urmeaza intotdeauna anumite reguli in ceea ce priveste geometria si continutul. Nimic mai fals! Arhitectul urmeaza anumite reguli, dar i se permite in acelasi timp sa fie creativ, sa se exprime liber. A doua opinie gresita e aceea ca gradinile japoneze ar fi niste gradini in miniatura. Gresit din nou! Gradinile japoneze nu sunt niste gradini pentru pitici, chiar daca uneorii pomii pitici dau aceasta impresie.
Exista cinci feluri de gradini japoneze:
Gradina japoneza cu lac
Gradina japoneza cu lac este cea mai mare ca dimensiuni, oferind diferite puncte de vedere in functie de locul in care te aflii. Esenta acestei gradini o constitue cascada si podetul de peste lac. Poate da impresia ca e doar apa si pietre, dar daca te opresiti si asculti, vei auzi incantatotul susur al apei. Aceasta gradina e plina de simboluri. Cele doua pietre, una turcoaz si cealalta albastra simbolurile unei vieti lungi si ale sanatatii.
Acest citat va poate da o mai buna imagine asupra acestui tip de gradita japonesa: “Paturile de iris creaza un minunat spectrum de culori varatice. Sapte pietre rotunde sunt bagate in caldaramul din fata lacului mic. Aceste pietre impreuna cu inalta cascada sugereaza numele “cascada care cade din cer". ".
Gradina japoneza naturala
Gradina japoneza naturala si-a primit acest nume deoarece aici traiesc rozatoarele si pasarile iar ele o reconstruiesc in mod permanent. Acesta gradita de asemenea are o cascada si un lac, plus o cladire ascunsa numita “Azumaya". Gradina aceasta este contruita intr-un mod foarte artistic, imbinata armonios cu natura, astfel incat gradina devine parte din natura.
Gradina japonesa din nisip si pietre
Gradina japonesa din nisip si pietre a luat nastere in era Muromachi si reprezinta spiritualismul Zen, este folosita cu precadere de catre calugari in scopuri meditative si in consecinta este intalnita cu precadere in manastirile Zen. Acesta gradina rectangulara, cu nisip alb inconjurat de frumoase dale este ingradita de un perete artisic. De asemenea are cinci grupari de cincisprezece pietre grupate in gramajioare de doua, trei si cinci. Nisipul alb in combinatie cu pietrele confera un iz artistic gradinii. Cand cineva se uita la aceasta gradina are senzatia de pustietate, de goliciune. Cheia e ca nisipul ajuta la golirea mintilor vizitatorilor de lumea exterioara permitandu-le sa isi faca propria parere despre gradina. Unii spun ca nisipul alb reprezinta o masa de apa si pietrele din mijlocul nisipului sunt insulele Japoniei. Pietrele sunt asezate intr-o forma artistica, cu multa masura si in balans. Daca ar fi sa iei sau sa adaugi o piatra, echilibrul s-ar distruge. Aceasta arata ca Gradina din nisip si pietre a fost construita cu un delicat simt artistic, cu mult talent si cu multa incarcatura spirituala.
Gradina japonesa de ceai
Gradina japonesa de ceai e compusa din doua parti: partea interioara si partea exterioara. Aici se afla si o traditionala casa de ceai. Tot ce se afla in acesta gradina a fost asezat aici cu cea mai mare grija si originalitate. Pietrele, felinarele din piatra si traditionalul bazin cu apa, toate au o bogata incarcatura simbolica. Gradina interioara e o gradina privata si poate fi vazuta numai din Casa Ceaiului. Gradina exterioara este locul de asteptarea al vizitatorilor care asteapta aici pe o banca de lemn sosirea gazdei. Cand apa e rece, se foloseste un incalzitor pentru a face oaspetii comozi. De asemenea la intrare este asesta un vas cu apa calda pentru spalarea mainilor, un ritual purificador inainte de a intra in Casa Ceaiului.
Gradina japoneza neteda
Gradina japoneza neteda este o combinatie intre gradina naturala cu gradina de nisip si piatra. Aceasta gradina este formata dintr-o mare de nisip asesta intr-o forma circulara simbolizand iluminarea si fericirea. Pietrele sunt asezate si ele intr-o anumita forma iar vizitatorul poate sa isi formeze propria opinie despre ce reprezinta aceasta forma. In aceasta gradina se intalnesc atat nisipul alb cat si plante vesnic verzi, iarba si flori.
Exista multe elemente care construiesc o gradina japoneza. Fiecare element este insa acolo pentru a contribui la armonie. Nimic nu este de prisos. Totul in gradina japonesa are sens.