Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Ce este POP ART?
286 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Trick Art 3D by Kurt Wenner - 2011
1.334 vizite - 0 comentarii
adaugat de Mariana
 
  Great Museums: A World of Art: The Metropolitan Museum o
1.566 vizite - 0 comentarii
adaugat de Lary
 
  Robert Anning Bell
1.423 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sculpting The Art Critic
1.466 vizite - 0 comentarii
adaugat de Lary
 
  Trick Art Museum in Seoul Korea -2011
1.434 vizite - 0 comentarii
adaugat de Mariana
 
  Trick Art Museum in Jeju Island - optical illusions
1.337 vizite - 0 comentarii
adaugat de Mariana
 
  Vernisaj DOINA BOTEZ - Philadelphia 2015
1.455 vizite - 0 comentarii
adaugat de Laur
 
  500 de ani de Portrete de femei din Arta Occidentala
1.542 vizite - 0 comentarii
adaugat de Mariana
 
  Robert Capa
466 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Still Life Vanity Remember to Die Art

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 14.11.2023  Adauga la favorite 236 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
O pictura vanitas este un stil special de natura moarta care a fost extrem de popular in Tarile de Jos incepand cu secolul al XVII-lea. Stilul include adesea obiecte lumesti precum carti si vin si veti gasi destul de multe cranii pe masa de natura moarta. Intentia sa este de a reaminti spectatorilor propria lor mortalitate si inutilitatea activitatilor lumesti.

Vanitas ne aminteste de vanitati
Cuvantul vanitas este latin pentru „desertaciune" si aceasta este ideea din spatele unui tablou vanitas. Ele au fost create pentru a ne aminti ca vanitatea sau bunurile noastre materiale si activitatile noastre nu ne impiedica de la moarte, ceea ce este inevitabil.

Fraza ne vine prin amabilitatea unui pasaj biblic din Eclesiastul. In Versiunea King James („Desertaciunea desertaciunii, spune Predicatorul, desertaciunea desertaciunii; totul este desertaciune"), cuvantul ebraic „hevel" a fost tradus incorect in sensul „desertaciunea desertaciunii", cand inseamna „fara rost, fara sens, zadarnic." Dar pentru aceasta usoara traducere gresita, vanitas ar fi cunoscuta pe buna dreptate ca o „pictura fara sens", ceea ce este departe de intentia creatorilor.

Simbolismul picturilor Vanitas
O pictura de vanitas, desi poate contine obiecte minunate, includea intotdeauna o referire la mortalitatea omului. Cel mai adesea, acesta este un craniu uman (cu sau fara alte oase), dar articole precum lumanari aprinse, bule de sapun si flori in descompunere pot fi folosite si in acest scop.

Alte obiecte sunt plasate in natura moarta pentru a simboliza diferitele tipuri de activitati lumesti care ispitesc oamenii. De exemplu, cunostintele seculare precum cele gasite in arte si stiinte pot fi descrise prin carti, harti sau instrumente. Bogatia si puterea au simboluri precum aurul, bijuteriile si bibelourile pretioase, in timp ce tesaturile, paharele si pipele ar putea reprezenta placeri pamantesti.

Dincolo de craniu pentru a descrie impermanenta, un tablou vanitas poate include si referiri la timp, cum ar fi un ceas sau o clepsidra. Poate folosi flori in descompunere sau alimente putrezite in acest scop. In unele tablouri este inclusa si ideea invierii, reprezentata ca crengute de iedera si dafin sau spice de porumb.

Pentru a adauga la simbolism, veti gasi tablouri de vanitas cu subiectele puse in dezordine in comparatie cu alte arte, foarte ordonate, de natura moarta. Acesta este conceput pentru a reprezenta haosul pe care materialismul il poate adauga la o viata pioasa.

Vanitas este foarte asemanatoare cu un alt tip de pictura cu natura moarta, cunoscuta sub numele de memento mori . Latina pentru „aminteste-ti ca trebuie sa mori", acest stil avea tendinta de a include doar acele obiecte care ne amintesc de moarte si s-a abtinut de la utilizarea simbolurilor materialiste.

Un memento religios
Picturile Vanitas au fost menite nu numai ca opere de arta, ci au purtat si un important mesaj moral. Ele au fost concepute pentru a ne aminti ca placerile banale ale vietii sunt sterse brusc si definitiv de moarte.

Este indoielnic ca acest gen ar fi fost popular daca Contrareforma si Calvinismul nu l-ar fi propulsat in lumina reflectoarelor. Ambele miscari – una catolica, cealalta protestanta – au avut loc in acelasi timp in care picturile vanitas deveneau populare, iar oamenii de stiinta le interpreteaza astazi ca un avertisment impotriva desertaciunilor vietii si a reprezentarii moralitatii calviniste a vremii.

Ca si arta simbolica, cele doua eforturi religioase au pus accentul pe devalorizarea posesiunilor si succesul in aceasta lume. Ei, in schimb, i-au concentrat pe credinciosi asupra relatiei lor cu Dumnezeu in pregatirea pentru viata de apoi.

Pictorii Vanitas
Perioada principala a picturilor de vanitas a durat din 1550 pana in jurul anului 1650. Au inceput ca naturi moarte pictate pe spatele portretelor ca un avertisment explicit pentru subiect si au evoluat in opere de arta prezentate. Miscarea a fost centrata in jurul orasului olandez Leiden, o fortareata protestanta, desi a fost populara in Tarile de Jos si in anumite parti ale Frantei si Spaniei.

La inceputul miscarii, lucrarea era foarte intunecata si mohorata. Spre sfarsitul perioadei, insa, s-a mai usor de facut. Mesajul din picturile vanitas a devenit ca, desi lumea este indiferenta fata de viata umana, frumusetea lumii poate fi savurata si contemplata.

Considerat un gen de semnatura in arta barocului olandez, un numar de artisti au fost faimosi pentru lucrarile lor de vanitas. Acestia includ pictori olandezi precum David Bailly (1584–1657), Harmen van Steenwyck (1612–1656) si Willem Claesz Heda (1594–1681). Unii pictori francezi au lucrat si in vanitas, dintre care cel mai cunoscut a fost Jean Chardin (1699–1779).

Multe dintre aceste picturi de vanitas sunt considerate astazi mari opere de arta. De asemenea, puteti gasi o serie de artisti moderni care lucreaza in acest stil. Cu toate acestea, multi oameni se intreaba de popularitatea picturilor de vanitas ale colectionarilor. La urma urmei, pictura in sine nu devine un simbol al vanitas?


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.