Drumul oaselor
Regia Doru Nastase
IMDb 7.6
In Bucurestiul din preajma Revolutiei de la 1848, un grup de boieri cu idei progresiste care faceau parte din organizatia „Fratia" lupta pentru acordarea de drepturi mai largi catre populatie. Ei stabilesc o serie de tratative cu bancherul Burkhardt din Sibiu, care este de acord sa le dea bani pentru a cumpara arme cu care sa faca o revolutie.
Ca urmare a faptului ca Agia ucisese trei cauzasi in temnita, membrii „Fratiei" il condamna la moarte pe aga Villara. Capitanul Baroncea (Ion Marinescu) si Sturzu (Remus Margineanu) organizeaza un atentat asupra agai, il impusca superficial, dar arnautii intervin si-l ranesc pe capitan la umar. Cei doi sunt salvati de Margelatu (Florin Piersic), un om misterios care sedea la un han si bea un rachiu de anason. El fusese chemat in ajutor de ruda sa Moroiu (Ernest Maftei), omul de incredere al boierului Gradisteanu. Cei patru se duc acasa la boierul Pana Gradisteanu (Iurie Darie), unde capitanului i se oblojeste rana. Moroiu se afla in Bucuresti pentru a-i aduce boierului o scrisoare de la tatal sau.
Tatal boierului Pana, Stroe Gradisteanu (Toma Dimitriu), cunoaste locul secret unde este ascunsa o comoara din vremea Revolutiei lui Tudor Vladimirescu (1821). El doreste sa o puna la dispozitie membrilor „Fratiei" pentru a cumpara arme. Averea este ravnita si de Fancu (Constantin Dinulescu), un om de incredere al boierului, care-l otravise treptat cu arsenic. Boierul ii dezvaluie lui Fancu locul comorii, dar nu-i mentioneaza acestuia si de existenta unei capcane, iar Fancu moare.
Atentatul asupra agai Villara reprezenta un semnal, iar membrii „Fratiei" au la dispozitie zece zile pentru a merge cu odoarele bisericesti ale boierului Stroe Gradisteanu la gaterul neamtului Schultz de pe granita cu Transilvania si a le preda impreuna cu o jumatate dintr-o scrisoare scrisa de Tudor Vladimirescu unui trimis pe nume Trandafirul galben. Boierul Pana, capitanul Baroncea, Sturzu, Moroiu si Margelatu, carora li se adauga si actrita Agatha Slatineanu (Marga Barbu), amanta boierului Pana, reusesc sa iasa din Bucuresti prin barierele pazite de arnauti. Ei se despart pentru a fi mai greu urmariti. Boierul Pana si Moroiu se duc la conacul de la Gartofan, unde il gasesc pe boierul Stroe pe patul de moarte. Acesta ii dezvaluie fiului sau ca tezaurul de odoare bisericesti se afla ascuns intr-un put de sub albia unui rau; el ii da jumatatea de scrisoare a lui Tudor pe care trebuia sa o inmaneze lui Trandafirul galben, acesta din urma trebuind sa spuna parola Cozia.
Boierul Pana si Moroiu scot comoara de sub albia raului. Pretextand ca boierul Stroe mai avea ceva galbeni ingropati la cuptoarele de vara, Pana il duce pe Moriu acolo si-l impusca. El este suprins de Margelatu, capitanul Baroncea si Sturzu. Infuriati, acestia vor sa-l spanzure, dar Margelatu il salveaza spunand ca boierul Pana este singurul care cunoaste „Drumul oaselor" din Tara Lovistei. Hartuiti permanent de aga Villara si de finul sau Sfranciog, deoarece domnitorul ceruse ca membrii „Fratiei" sa fie prinsi vii, cei cinci fugari lupta cu caldura, cu foamea si setea, cu epuizarea si cu gloantele arnautilor. In cele din urma, ei reusesc sa iasa din defileu si sa ajunga in munti. Acolo are loc o lupta indarjita, iar din tabara revolutionarilor mor capitanul Baroncea si Sturzu. Ceilalti trei isi continua drumul cu odoarele catre gaterul lui Schultz.
Ei innopteaza la o stana de bivoli din munti, iar in timpul noptii boierul Pana incearca sa-l ucida pe Margelatu. Acuzat ca a tradat cauza „Fratiei", Margelatu il impusca si isi continua drumul spre gater impreuna cu Agatha, care era de fapt iscoada agai Villara. Ei innopteaza la gaterul aflat in varful muntilor, iar dimineata Agatha fuge cu odoarele pe o pluta cu care spera sa ajunga in Transilvania. La gater ajung si arnautii, dar cad intr-o capcana planuita de Margelatu.
In final, Margelatu recupereaza odoarele de la Agatha si se intalneste pe granita cu trimisii bancherului Burkhardt din Sibiu. El se recomanda a fi Trandafirul galben si le preda trimisilor odoarele si jumatatea de scrisoare a lui Tudor Vladimirescu.
Distributie
Florin Piersic — Margelatu
Marga Barbu — actrita Agatha Slatineanu
Ion Marinescu — capitanul Baroncea, conjurat
Iurie Darie — boierul Pana Gradisteanu, fiul boierului Stroe
Remus Margineanu — conjuratul Sturzu
Ernest Maftei — Moroiu, slujitorul boierului Stroe
Toma Dimitriu — boierul Stroe Gradisteanu
Petre Gheorghiu-Dolj — aga Villara
Adrian Stefanescu — ofiterul de arnauti Sfranciog, finul agai
Ion Besoiu — domnitorul Gheorghe Bibescu
Constantin Dinulescu — Fancu, omul de incredere al boierului Stroe
Vasile Constantinescu
Emil Coseru — ciobanul Macarie (creditat Emil Coseriu)
Traian Stanescu — trimisul bancherului Burkhardt
Ovidiu Schumacher — admiratorul Agathei
Nucu Paunescu — preot batran
Costache Diamandi — hangiul Schultz
Ion Pascu — servitorul cu barba alba
Andrei Bursaci — arnaut, seful postului de paza de la bariera
Eugen Ungureanu — Boranescu, actorul care-l interpreteaza pe Hamlet
Mihai Marta
Livia Baba — femeia care vegheaza la mormantul boierului Stroe
Elena Dragoi
Anda Caropol — boieroaica venita de la Golesti