Stelutele de toamna sunt perfecte pentru o gradina de toamna. Se numeste steluta de toamna, deoarece infloreste toamna si floarea are forma unei stelute. Planta are nevoie de udari din abundenta pe timpul verii, dar si de un sol bine drenat. Alte soiuri, precum Aster montanis, cresc si in flora spontana din tara noastra si pot fi plante ca flori decorative in gradina. O data semanata devine perena si poate fi inmultita atat prin seminte, cat si prin despartirea tufelor care se formeaza. Se prezinta sub forma numeroaselor varietati spontane sau cultivate, de talie pitica sau mai inalta, cu flori colorate uneori diferit, in functie de varietate.
Gen ce cuprinde peste 350 de specii, numai cateva din Europa si Asia, marea majoritatea venite din America de Nord, sunt plante erbacee. Cele mai multe vivace.
In cultura intalnim mai frecvent urmatoarele specii:
Aster alpinus, cu talie mica, cca 20-25 cm, venita dinmuntii Alpi si Pirinei, are capitulele florale terminale mari (cca 2,5-3 cm diametru), cu flori centrale tubuloase galbene si albastre pal cele marginale si frunze mari, paroase.
Aster amellus, din sudul Europei, este o planta pubescenta cu tulpinile erecte, ramificate spre varf, cu o inaltime de cca 30-60 cm. Frunzele superioare oblong lanceolate, cele inferioare oval-spatulate sau eliptice. Infloreste in august-septembrie. Florile albastre deschis, usor liliachii sunt dispuse in capitule reunite in corimb, cele centrale tubuloase, galbene, pe cele marginale ligulate.
Aster amplexicaulis, este de talie mai impunatoare (cca 1-1,20 cm inaltime) si tulpina foarte florifera, tufos ramificata este originara din America de Nord. Frunzele dintate, lungi, oval-oblonge, sunt amplexicaule. Infloreste in septembrie. Capitulele sunt dispuse intr-un mare corimb, florile cantrale fiind galbene, iar cele marginale violet-liliachii.
Aster novi-belgii, ale carei soiuri sunt cele mai frumoase, este venita din America de Nord. Planta glabra, cu tulpina dreapta, ramificata. Are talia inalta atingand cca 1 ½ m si infloreste foarte abundent in septembrie-octombrie, cu flori violete dispuse in raceme sau cimeraceme. Capitulele sunt mari, cu flori ligulate.
Aster novae-angliae. Planta originara din nordul Americii, infloreste in septembrie-octombrie si poate atinge inaltimea de 1 ½ m.
Inmultirea stelutelor se realizeaza usor prin divizarea tufelor batrane, toamna, dupa ce s-au trecut florile sau primavara, plantandu-se la distanta de 40-50 cm. Se mai inmultesc si prin seminte (puterea de germinatie a semintelor este de 1-2 ani). Semanatul se face primavara devreme (februarie-martie) in rasadnite reci, unde semintele rasar in 2-3 saptamani.
Putem planta asterul in orice fel de pamant de gradina expus la soare sau chiar la semiumbra.