„Internetul este arma noastra. Am renuntat la lupta cu arcuri si sageti cu mult timp in urma", spune Benki Piyako, fiul sefului Ashaninka din padurea tropicala braziliana. „Toti trebuie sa fim interconectati daca vrem sa traim in siguranta pe teritoriul nostru." Ashaninka traieste la granita dintre Brazilia si Peru. Regiunea lor este bogata in lemn tropical si atrage in mod regulat bande de taietori ilegali. Cand indienii se confrunta cu mafia forestiera, satele lor sunt atacate, iar satenii sunt ucisi sau alungati.
Totul a inceput sa se schimbe acum cativa ani, cand un ONG brazilian a inceput sa echipeze comunitatile indigene izolate cu statii de internet. Acest lucru a permis locuitorilor padurilor tropicale sa ceara direct asistenta autoritatilor atunci cand au nevoie. Taietorii ilegali de lemne sunt acum retinuti pentru ca armata si politia pot ajunge foarte repede pe teritoriul indienilor si pot prinde pe piratii materiilor prime in flagrant. Acest lucru a dat un impuls semnificativ luptei pentru drepturile populatiei indigene, iar Ashaninka in special a facut prima pagina a ziarelor, deoarece ei sunt un exemplu viu al modului in care se imbina traditiile indiene cu mentalitatea moderna si responsabilitatea fata de mediu.
Astazi, cei doi fii ai sefului, Benki si Moises Piyako, lucreaza din greu pentru a oferi tot mai multor comunitati indiene cu internet. De asemenea, au infiintat o scoala de mediu in care predau metode de agricultura durabila, si-au facut din nou satele autosuficiente, au inceput cu reimpadurirea si si-au gasit aliati in organizatiile care au aparut in numar tot mai mare in orasele Braziliei de la summitul de la Rio.