Cultura japoneza este foarte interesanta , in special pentru observatorii occidentali, multi din care imediat isi amintesc in primul rand de sushi, lupte sumo si samurai atunci cand vine vorba de Japonia.
Desi, aceste trei lucruri fara indoiala constituie o mare parte a culturii japoneze, ele doar superficial prezinta diversitatea acestei tari si a poporului ei.
Cu o suprafata un pic mai mare ca cea a Germaniei, aceasta tara interesanta, precum si cei 130 de milioane de locuitori ai sai, refuza sa-si piarda identitatea culturala printre telefoanele inteligente si trenurile de mare viteza.
Indiferent de faptul, daca planificati o calatorie in Japonia sau nu, aceste curiozitati despre cultura japoneza probabil va vor face sa descoperiti aceasta tara din nou.
Iata cateva curiozitati din cultura japoneza despre care probabil nu stiati.
Omiyage este mai mult decat un suvenir
Omiyage - curiozitati din cultura japoneza
Termenul „omiyage" este adesea tradus ca „suvenir", dar omiyage este ceva cu un inteles mai larg.
Spre deosebire de suveniruri, pe care oamenii adesea le cumpara pentru ei, omiyage sunt ceva ce oamenii aduc inapoi din calatorie pentru prietenii lor, familie si colegii sai.
Omiyage, sunt de obicei alimente specifice din diferite regiuni, care sunt ambalate in cutii frumoase de culorii vii, cu articole alimentare ambalate individual in interior pentru a le imparti mai usor.
In timp ce aducerea suvenirurilor in Occident este un gest frumos, in Japonia, aducerea de omiyage dupa calatorie este o asteptare.
Craciunul este o sarbatoare romantica
Craciunuil in Japonia
Crestinii in Japonia reprezinta doar aproximativ 2%, astfel Craciunul este mai degraba o inovatie in Japonia decat o sarbatoare religioasa.
Elaborarea instalatiilor luminoase si pomii de Craciun este un lucru obisnuit, dar majoritatea oamenilor sarbatoresc mai degraba ajunul Craciunului, decat insasi ziua de Craciun.
Mai mult decat atat, Ajunul Craciunului este considerata a fi mai mult o noapte de intalnire, ceva similar cu Ziua Indragostitilor, cu cupluri care ies pentru a lua masa intr-un anturaj romantic si pentru a face schimb de cadouri.
Exista unele indicii pentru incaltamintea voastra
Cand trebuie sa va descaltati in Japonia
S-ar putea sa stiti ca, este politicos sa va descaltati cand intrati in casa cuiva in Japonia, dar ar putea fi dificil sa determinati daca este necesar sa scoateti incaltamintea in alte cladiri, cum ar fi templele, sanctuarele si restaurantele.
Din fericire, exista cateva indicii dupa care va puteti orienta, precum amplasarea papucilor (tarlici) in jurul intrarii, este un indiciu clar ca oaspetii ar trebui sa-si scoata incaltamintea de afara si sa incalte tarlicii.
In plus, daca podeaua este ridicata la intrare, inseamna ca oaspetii ar trebui sa-si scoata incaltamintea la intrare inainte de a pasi in interior pe suprafata ridicata.
Femeile japoneze isi inegreau dintii
Femeile japoneze isi inegreau dintii
Timp de secole, innegrirea dintilor, cunoscuta sub numele de ohaguro, a fost o practica obisnuita pentru femeile japoneze, in special pentru cele casatorite si gheisele.
Pe langa faptul ca se considera atractiv, se credea ca aceasta practica ajuta la protejarea dintilor impotriva degradarii si altor probleme dentare.
Femeile aplicau diferite substante pe dinti, cum ar fi amestecurile de ceara de dinti si cerneala, pentru a mentine aspectul lor negru.
Practica a fost interzisa incepand cu secolul al XIX-lea, cu scopul de a moderniza Japonia si a o face mai atractiva pentru occidentali.
Este nepoliticos sa mananci sau sa bei in timpul mersului
In tarile occidentale, este destul de obisnuit sa vezi pe cineva mancand dintr-o punga de chipsuri sau savurand cafea in timp ce merge pe strada, dar aceasta nu e si cazul Japoniei.
Desi, nu este considerat a fi atat de nepoliticos ca si in trecut, mancatul sau bautul in timpul mersului pe jos mai este privit ca un comportament a clasei de jos.
Spre exemplu, atunci cand majoritatea japonezilor cumpara mancare sau bautura de la un automat pe strada, ei vor consuma totul in preajma aparatului pentru a evita sa manance in timpul mersului.
Baseball-ul este extrem de popular
Baseball-ul in Japonia
Sumo poate si este sportul national al Japoniei, unul cu care cel mai des este asociat poporul si tara, dar baseball-ul este de fapt cel mai urmarit si jucat sport.
El a fost introdus in tara in timpul perioadei Meiji si a castigat o popularitate uriasa datorita prezentei puternice americane in Japonia dupa al Doilea Razboi Mondial.
Japonia are doua ligi profesionale de baseball, precum si numeroase ligi de liceu si universitati in intreaga tara.
Jocurile de baseball japoneze sunt deosebit remarcabile prin sectiunile cu sustinatori aprinsi, cu oameni care canta cantece de lupta si participa in aplauze organizate continui in majoritatea jocurilor.
Pozitiile betisoarelor au semnificatie
seminificatia pozitiei betisoarelor in Japonia
Cand luati masa in Japonia, este important sa nu infingeti betisoarele in mancare, in timpul pauzei, cand nu mancati.
Acesta, de fapt, seamana cu o ceremonie efectuata la inmormantari in Japonia si este considerat un semn rau.
De asemenea, din acelas motiv, este tabu sa transmiti cuiva mancarea de la betisoare la betisoare. Daca doriti sa o transmiteti, utilizati betisoarele pentru a plasa mancarea pe farfuria celeilalte persoane.
Consumul carnii de cal este ceva obisnuit
Consumul carnii de cal in Japonia
In Japonia se consuma carnea de cal de la sfarsitul secolului XVI-lea. Utilizarea sa la gatit a crescut semnificativ in anii 1960, deoarece rolul cailor in agricultura si transport a scazut semnificativ.
Carnea de cal cruda, cunoscuta sub numele de basahi, este des servita in restaurante.
Aceasta este de obicei mancata cu ghimbir ras si shoyu (sos de soia) dulce. Aceasta gustare este denumita sakura niku (carne floare de cires) pentru culoare sa roza.
Primele gheise au fost barbati
De fapt, gheisa inseamna „persoana a artelor" si primii gheisa au fost barbatii, care sfatuiau domnii feudali in privinta diverselor distractii ale curtii cu spectacole si povestiri artistice.
Geisa femenina a preluat acest rol la sfarsitul secolului al XVIII-lea si era initial cunoscuta sub numele de onna geisa (femeie artist).
Geisele feminine au devenit extrem de populare, depasind barbatii in mai putin de 25 de ani dupa prima lor aparitie.
Toata lumea toarna unul altuia
Se toarna unul altuia in Japonia
Atunci cand companiile beau impreuna la masa aceeasi sticla, cum ar fi una de sake, este politicos ca mai degraba fiecare sa umple din nou paharul altuia, decat fiecare sa-si toarne personal.
Asteptati pe altcineva sa va umple paharul cand el este gol si stati cu ochii pe cele ale altora, deoarece ei va vor asteapta sa le umpleti.
Daca nu mai doriti sa beti, atunci pur si simplu lasati-va paharul plin.
Exista o modalitate corecta de a aprecia bonsai-ul
Bonsai-ul in Japonia
S-ar putea sa stiti ca bonsai sunt niste arbori micuti in ghivece care sunt stilizati artistic. Arborii sunt stilizati pentru a fi frumosi si placuti din punct de vedere estetic, in acelas timp imitand felul in care arborele ar putea arata intr-o forma mai larga in natura.
Prin urmare, nu este surprinzator faptul ca, dupa ce ne uitam la aspectul general al bonsailor, spectatorii trebuie sa-si micsoreze viziunea pana la acelas nivel cu copacul.
Pentru a aprecia bonsaiul in mod corespunzator, spectatorii trebuie sa incerce sa se inchipuie mici cand privesc copacul, astfel incat sa si poata imagina cum ar putea ei sa arate in mediul sau natural.
Sorbitul este un compliment
Sorbitul taiteilor in Japonia este un compliment
Pentru o tara cu multe reguli stricte de eticheta, faptul ca sorbitul taiteilor sau a supei este ceva perfect acceptabil vine ca un soc pentru multi occidentali.
Ca atare, sorbitul nu doar este acceptabil – el este de fapt incurajat. El este considerat a fi un semn ca mancarea este delicioasa si este un compliment pentru bucatar.
Sorbitul face mai usoara mancarea taieteilor in timp ce sunt inca fierbinti, care se spune ca este cel mai bun mod de a aprecia aroma lor.
De asemenea, sorbitul poate minimaliza murdaria, ajutand la prevenirea varsarii bulionului pe hainele voastre in timp ce mancati.
Consumul de cafea il depaseste pe cel de ceai verde
Doutor, retea de cafenele in Japonia.
Desi, Japonia este cunoscuta prin ceremoniile sale de ceai, japonezii consuma mai multa cafea.
Ei sunt responsabili pentru importul si consumul a aproximativ a 85% din productia de cafea din Jamaica.
In ciuda popularitatii bauturii, totusi, cafeaua este relativ un produs nou pe piata japoneza.
La fel ca si alte lucruri importante din afara, bautura a venit in Japonia cu sute de ani in urma, dar a inceput sa devie populara abia in 1970, odata cu introducerea primei retele comerciale autohtone, Doutor.
Alfabetizarea aproape 100%
Gradul de alfabetizare (persoane care pot citi si scrie) a Japoniei este unul dintre cel mai ridicat din lume, aproape 100%.
Multi cred ca motivul este sistemul educational riguros al Japoniei. Sistemul de invatamant al Japoniei este deseoti criticat pentru inlaturarea opiniei proprii in randul elevilor in favoarea invatarii prin toceala si pentru punerea accentului mai degraba pe teorie decat pe aptitudinile practice.
Dar, aceasta abordare traditionala a ajutat elevii japonezi sa depaseasca omologii sai din alte tari.
Patru sisteme de scriere diferite
Ssteme de scriere in Japonia
Ce priveste cititul si scrierea, in Japonia exista patru sisteme de scriere diferite: romaji (ortografia romanizata folosita pentru a traduce limba japoneza), katakana (cuvinte si nume straine, cuvintele imprumutate si denumirile stiintifice), hiragana (folosita impreuna cu kanji pentru cuvinte japoneze native si gramatica) si kanji (caracterele chinezesti adoptate).
Automat de vanzare de Smart Car.
Japonezii sunt nebuni dupa automatele de vanzare, care ofera cumparatorilor o multitudine de achizitii convenabile, cum ar fi berea, Pringles, ouale crude, carnea de pui prajita si chiar automobile Smart intregi
Automat de vanzare a catelusilor
Raspandirea automatelor de vanzare este imposibil de ignorat. Ele sunt aproape la fiecare bloc din Tokyo – in jos pe alei, in fata magazinelor ieftine, in zonele atat rezidentiale cat si comerciale.
Cu putin peste 5 milioane la nivel national, Japonia are cea mai mare densitate de automate din intreaga lume.
Plateste pentru a te juca cu catelusii si pisicile
In plus la neobisnuitele automate de vanzare, aici mai exista cafenele care raspund unor dorinte foarte specifice.
Sunt unele in care clientii platesc pentru a se juca cu catelusii si motanasii si, de asemena, exista „cafenele de imbratisare", in care oamenii platesc pentru a trage un pui de somn cu un strain.