In adancurile padurilor siberiene, in regiunea Irkutsk, se afla o movila mare din piatra, cu un aspect ciudat. Localnicii au poreclit-o „cuibul vulturului de foc" si se tin departe de ea, deoarece cred ca are puteri malefice.
Oamenii de stiinta au incercat sa-i patrunda misterul, dar niciunul nu a reusit sa-si demonstreze propria teorie.
Ciudata poveste a craterului incepe cu o expeditie organizata in 1949 de geologul Vadim Kolpakov. Misiunea avea drept scop cartografierea regiunii Irkutsk, din Siberia.
Ajuns in partea nordica a regiunii, Kolpakov a auzit mai multe povesti despre un loc malefic, situat in adancul padurilor. Localnicii numeau acest loc „cuibul vulturului de foc".
Ei l-au avertizat pe Kolpakov ca locul este stapanit de o forta malefica si ca de el se feresc inclusiv animalele. Potrivit localnicilor, oricine incerca sa se apropie de crater incepea sa se simta rau.
Dar Kolpakov era om de stiinta si nu s-a lasat descurajat de povestile localnicilor. S-a aventurat adanc in taiga, curios sa vada misteriosul crater.
Desi avea o vasta experienta, nici macar el nu era pregatit pentru ce avea sa descopere. Urcand pe un deal abrupt, geologul a observat ceva ciudat in zare: o movila enorma, sub forma unui con.
„Cand am vazut-o pentru prima oara, am crezut ca am luat-o razna din cauza caldurii. Si totusi, in fata mea se afla o movila cu o forma perfecta, inalta cat o cladire cu 25 de etaje.
Cu varful sectionat, movila trona in mijlocul padurii. A fost o descoperire neasteptata", a povestit ulterior Kolpakov.
Movila are forma unui trunchi de con imens, iar in partea superioara este sectionat pe orizontala. In interiorul sectiunii se afla o adancitura ca o palnie, in care „creste" o alta movila, sub forma de cupola.
Movila are o inaltime de aproximativ 40 de metri si un diametru de 100 de metri la baza. Cupola din varf are aproximativ 12 metri inaltime. Dupa ce a fost descoperita, formatiunea a fost botezata „craterul Patomski", dupa un rau ce curge in apropiere.
De cand a fost descoperit, au fost formulate numeroase teorii privitoare la originea acestui crater. Pana recent, unii cercetatori au crezut ca craterul a fost facut de un meteorit ultra-dens, care s-a „scufundat" in subteran dupa impact.
Geologul Aleksandr Portnov sustine ca craterul Patomski a fost creat de un fragment din meteoritul care a cauzat explozia de la Tunguska in 1908. Si totusi, analizele solului nu au relevat prezenta vreunui meteorit in zona.
Alti oameni de stiinta cred ca craterul a fost cauzat de explozia unei pungi de gaz metan. Mai tarziu, geologii au sugerat ideea ca ar putea fi vorba de formarea unui vulcan.
Dar in zona nu exista activitate vulcanica, iar la fata locului nu au fost descoperite dovezi in acest sens.