Meet John Doe (1941)
IMDB: 7.7
Regia:Frank Capra
Un ziar local, The Bulletin , se afla sub o noua conducere, editorialistul Ann Mitchell fiind unul dintre angajatii concediati pentru a „rationaliza" ziarul, dar nu inainte de a li se spune sa scrie o ultima rubrica. Infuriata, Ann tipareste o scrisoare a unui somer fictiv „ John Doe ", care ameninta cu sinuciderea in Ajunul Craciunului , in semn de protest fata de raul societatii. Cand scrisoarea face furori in randul cititorilor, si competitia ziarului, Cronica, suspecteaza o frauda si incepe sa investigheze, editorul Henry Connell este convins sa o reangajeze pe Ann, care intentioneaza sa sporeasca vanzarile ziarului exploatand John Doe fictiv. Dintr-un numar de abandonati care se prezinta la ziar care pretind ca au scris scrisoarea originala, Ann si Henry il angajeaza pe John Willoughby, un fost jucator de baseball si vagabond care are nevoie de bani pentru a-si repara bratul ranit, pentru a juca rolul lui John Doe. Ann incepe sa scrie o serie de articole in numele lui Doe, elaborand ideile scrisorii originale despre dispretul societatii fata de persoanele aflate in nevoie.
Willoughby primeste 50 de dolari, un costum nou de haine si o suita de hotel de plus cu prietenul sau vagabond „Colonelul", care se lanseaza intr-o diatriba extinsa impotriva „helotilor", oameni care sunt tocuri care incearca sa vanda lucruri, impovarandu-i pe altii cu proprietatea, legarea. ei cu responsabilitati care necesita bani pentru a le plati, pana cand si ei devin iloti. Propunand sa o duca pe Doe la nivel national prin radio, Ann primeste 100 de dolari pe saptamana de catre editorul Buletinului , DB Norton, pentru a scrie discursuri radio pentru Willoughby. Intre timp, lui John i se ofera o mita de 5.000 de dolari de la Chronicle pentru a recunoaste ca totul a fost o cascadorie publicitara., dar in cele din urma refuza si rosteste discursul pe care Ann l-a scris pentru el. Dupa aceea, simtindu-se in conflict, fuge, calarind pe sine cu colonelul pana ajung la Millsville. „John Doe" este recunoscut la un restaurant si adus la Primarie, unde este intalnit de Bert Hanson, care explica cum a fost inspirat de cuvintele lui Doe de a incepe un „club John Doe" cu vecinii sai.
Filosofia John Doe se raspandeste in toata tara, dezvoltandu-se intr-o miscare larga de baza al carei slogan simplu este „Fii un vecin mai bun". Cu toate acestea, Norton planuieste in secret sa canalizeze sprijinul pentru Doe in sprijinul propriilor sale ambitii politice nationale. Cand este programat un miting John Doe, la care participa cluburi John Doe din toata tara, Norton ii cere lui Mitchell sa scrie un discurs pentru Willoughby in care anunta infiintarea unui nou partid politic si il sustine pe Norton ca candidat la presedintie. In noaptea mitingului, John, care a ajuns sa creada el insusi in filosofia lui John Doe, afla de tradarea lui Norton de la un Henry beat. El il denunta pe Norton si incearca sa dezvaluie complotul la miting,expunand-o pe Doe ca pe un fals. Norton sustine ca Doe l-a inselat pe el si pe personalul ziarului, ca toti ceilalti, si a intrerupt difuzoarele inainte ca Doe sa se poata apara. Dezamagit de a-si lasa adeptii acum furiosi, John incearca sa se sinucida sarind de pe acoperisul Primariei in Ajunul Craciunului , asa cum se indica in scrisoarea originala a lui John Doe. Ann, care s-a indragostit de John, incearca cu disperare sa-l convinga sa nu sara (spunand ca primul John Doe a murit deja de dragul umanitatii), iar Hanson si vecinii sai ii spun despre planul lor de a reporni John Doe. club. Convins sa nu se sinucida, John pleaca, purtand in brate o Ann lesinat, iar Henry se intoarce catre Norton si ii spune: "Iata, Norton! Oamenii! Incearca sa lingi asta!"
Distributie
Gary Cooper ca John Doe / Long John Willoughby
Barbara Stanwyck ca Ann Mitchell
Edward Arnold ca DB Norton
Walter Brennan ca Colonelul
Spring Byington in rolul doamnei Mitchell
James Gleason ca Henry Connell
Gene Lockhart in rolul primarului Lovett
Rod La Rocque ca Ted Sheldon
Irving Bacon ca „Beanie"
Regis Toomey ca Bert Hansen (creditat doar ca „Bert")
J. Farrell MacDonald ca „Sourpuss"
Harry Holman in rolul primarului Hawkins
Warren Hymer ca „Angelface"
Andrew Tombes ca Spencer
Pierre Watkin in rolul lui Hammett
Stanley Andrews ca Western
Mitchell Lewis ca Bennett
Charles Wilson ca Charlie Dawson
Vaughan Glaser ca guvernator
Sterling Holloway ca Dan
Harry Davenport ca fost proprietar de buletin (necreditat)
Garry Owen ca pictorul de semne (necreditat)