Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Sarea pentru sanatatea noastra
645 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  5 pasi catre o alimentatie sanatoasa
2.130 vizite - 0 comentarii
adaugat de info
 
  Sarea grabeste vindecarea in caz de raceala
676 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Despre Alimentatie si Medicatie (BBC) / Episod 5/5
1.564 vizite - 0 comentarii
adaugat de info
 
  Despre Alimentatie si Medicatie (BBC) / Episod 2/5
1.584 vizite - 0 comentarii
adaugat de info
 
  Despre Alimentatie si Medicatie (BBC) / Episod 1/5
1.534 vizite - 0 comentarii
adaugat de info
 
  Despre Alimentatie si Medicatie (BBC) / Episod 4/5
1.300 vizite - 0 comentarii
adaugat de info
 
  Despre alimentatie cu Turcescu si dr Mencinicopschi
1.402 vizite - 0 comentarii
adaugat de odette
 
  Alimentatie corecta pentru diabetici
392 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alimentatie corecta pentru diabetici
215 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Sarea in alimentatie

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 18.05.2023  Adauga la favorite 255 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Rolul sarii in alimentatie a fost intotdeauna un subiect de controversa. Unele persoane privesc sarea ca pe un condiment sigur pentru sanatate, inofensiv in cantitati mici, indispensabil pentru echilibrarea nivelului de sodiu si potasiu din organism, in timp ce altele privesc sare ca pe un factor de risc pentru sanatate.
Beneficiile sarii in alimentatie

Sarea este un aliment care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia noastra insa in cantitati mici de aproximativ sase grame pe zi. Pentru a rezista tentatiei de a adauga sare alimentelor atunci cand gatim, putem folosi diverse condimente foarte savuroase si indicate pentru sanatate. Sarea este un mineral cunoscut sub denumirea tehnica de clorura de sodiu. Tocmai continutul de sodiu al sarii este important pentru organism, deoarece corpul uman are nevoie de o anumita cantitate de sare pentru a functiona corect. Sodiul ajuta corpul sa isi mentina un nivel corect de fluide, ajuta celulele sa absoarba nutrienti si de asemenea joaca un rol important in transmiterea impulsurilor electrice catre nervi.
De ce prea multa sare este nociva?

In cazul adultilor, atunci cand nivelul de sodiu din organism este prea mare, corpul retine multa apa si astfel volumul de fluide din corp creste. Multi cercetatori leaga acest proces de hipertensiune, care la randul sau este legata de riscul crescut de afectiuni cardiace coronariene sau de atac cerebral. Explicatia consta in faptul ca, atunci cand exista o cantitate mare de lichide la nivel cerebral, exista o sansa ca slabiciunile de la nivelul vaselor de sange cerebrale sa fie expuse si chiar sa explodeze, provocand un atac cerebral. Cu toate acestea, exista multe alte motive care duc la aparitia afectiunilor cardiace si cerebrale, de aceea unii cercetatori neaga ideea potrivit careia sarea are avea un rol in declansarea acestor boli. Un adult este capabil sa elimine sarea din organism prin rinichi in urina. Cu toate acestea, bebelusii nu au capacitatea de a procesa mari cantitati de sare, deoarece rinichii lor nu sunt complet dezvoltati. Din acest motiv, daca un bebelus primeste mancare cu o cantitate mare de sare, inainte de a implini patru luni, excesul de sodiu se acumuleaza in corp, ducand la probleme ale rinichilor, ficatului si ale creierului si in unele cazuri, destul de rare, chiar la deces. Astfel, bebelusilor trebuie sa le fie administrat doar lapte matern sau formula, in primele patru luni de viata.
Sase grame de sare pe zi

Sarea este adaugata alimentelor procesate pentru a ajuta la conservarea lor si la imbunatatirea gustului. Sodiul este prezent in aditivi precum glutamat monosodic si bicarbonat de sodiu. Specialistii recomanda ca un adult sa consume sase grame de sare pe zi. Cu toate acestea, consumul mediu de sare pe zi este de noua-zece grame. Estimarile medicilor britanici, citati de BBCNews, sugereaza ca, daca am reusi sa scadem consumul de sare la sase grame pe zi, am putea preveni in acest fel 70.000 de atacuri de cord si atacuri cerebrale pe an. Principalele surse de sare din dieta noastra sunt alimentele procesate, sarea adaugata in timpul prepararii alimentelor si sarea adaugata mancarii in timpul mesei. Carnea, produsele pe baza de carne si painea sunt, de asemenea, produse bogate in sare. Alimentele procesate reprezinta 75 la suta din sursa de sare a unei persoane.
Cum reducem cantitatea de sare din alimentatie?

Sarea poate fi exclusa din alimentatie! Printre metodele de reducere a cantitatii de sare din mesele zilnice se numara: alegerea unor alimente cu un continut redus de sodiu, o atentie sporita acordata continutului de sare din alimentele procesate si consumul mare de fructe si legume deoarece acestea contin potasiu, el echilibrand efectul sarii asupra organismului. Citirea etichetelor produselor poate crea confuzii deoarece unele alimente prezinta continutul de sodiu si nu cel de sare. Pentru a afla continutul de sare trebuie sa inmultiti continutul de doua ori si jumatate.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.