Actuala generatie de copii va fi prima generatie din istorie mai bolnava decat cea a parintilor.
Poate vi se pare socant. Dar nu aceasta este cea mai socanta descoperire pe care o veti face vizionand filmul Nos Enfants Nous Accuseront, al regizorului francez Jean-Paul Jaud.
Veti mai afla, de exemplu, ca un studiu american a descoperit aproape 300 de substante chimice in cordonul ombilical al unor nou-nascuti. Printre acestea se aflau mercur, pesticide, dar si Bisfenol A, un estrogen sintetic si component al plasticului; perclorat, o substanta folosita in industria pirotehnica, dar si in componenta airbag-urilor si combustibilului pentru rachete; ftalati, componenti al plasticului. Toate aceste substante se regasesc fie in alimentatie, fie in obiectele de uz curent, fie ca poluanti in mediul inconjurator, si toate au legatura cu diferite forme de cancer sau boli ale sistemului endocrin.
In Europa, cazurile de cancer in randul copiilor au crescut cu 1,1% pe an, in ultimii 30 de ani; tot in Europa, sustin expertii consultati de Jean Paul Jaud, 70% dintre cazurile de cancer au legatura cu mediul inconjurator: 30% cu poluarea si 40% cu alimentatia. Si tot ei afirma ca 100.000 de copii europeni mor in fiecare an din cauza bolilor generate de mediu.
Deocamdata, prea putine eforturi s-au facut in privinta cercetarii acestor legaturi, pentru a putea vorbi cu certitudine absoluta de legaturi clare de cauzalitate. Este clar insa ca modul in care s-a schimbat alimentatia pe parcursul acestor ani are efecte adanci asupra starii de sanatate.
Satul francez Barjac, folosit de Jean Paul Jaud pe post de contragreutate a acestor statistici, a decis sa puna capat acestei inertii si sa elimine din alimentatie toate pericolele la adresa sanatatii copiilor, pregatind pranzul scolar cu ingrediente 100% naturale. Mai mult, copiilor li s-a construit o sera, unde invata sa planteze, sa cultive si sa recolteze legume; placerea de a le manca este cu atat mai mare.