Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Ciudatenii si curiozitati din antichitate
1.238 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce este Area 51 si ce se intampla acolo? Mituri, povesti
646 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fisiere nepublicate OZN
125 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria imigratiei italiene
38 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  SOMNUL, O TEHNOLOGIE UITATA. Lucruri surprinzatoare
274 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  50 lucruri uimitoare despre Turcia
542 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  33 de lucruri INCREDIBILE despre JAPONIA
1.328 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ceva terifiant a fost descoperit sub Triunghiul Bermudel
133 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  7 curiozitati despre planeta Marte
864 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  TOP 10 cele mai NEBUNESTI lucruri facute de FARAONI
135 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Curiozitati si lucruri mai putin cunoscute despre Pamant

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 10.02.2023  Adauga la favorite 107 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Pamantul. Singura noastra casa, singura noastra speranta, singura planeta pe care – din cate cunoastem pana acum – omenirea poate supravietui.

Iti propunem sa iti testezi cunostintele parcurgand aceste curiozitati despre planeta Pamant. Iata 10 lucruri fascinante despre corpul ceresc pe care il numim „casa noastra".

1. Planeta Pamant nu este o sfera perfecta
Planeta noastra este de obicei reprezentata ca o sfera perfecta, dar aceasta nu este forma sa exacta. Pamantul este aplatizat la poli, astfel incat conturul sau seamana mai mult cu o elipsa decat cu un cerc.

Precum in cazul altor planete, gravitatia si forta centrifuga produsa de rotatia in jurul axei planetei creeaza cei doi poli (aplatizati) si ecuatorul (putin bombat). Astfel, diametrul Pamantului la ecuator este de aproximativ 43 de kilometri mai mare decat diametrul de la un pol la altul.

2. Apa acopera mai mult de 70% din suprafata Pamantului
planeta pamant
Apa acopera trei sferturi din suprafata Pamantului



Pe Pamant, apa se gaseste in stare solida, lichida si gazoasa. In plus, acopera trei sferturi din suprafata Pamantului sub forma de mlastini, lacuri, rauri, mari si oceane.

Acestea din urma contin aproximativ 97% din toata apa de pe planeta.

3. Frontiera dintre Pamant si spatiu este la 100 de kilometri deasupra nivelului marii
Se considera ca granita dintre atmosfera si spatiu se numeste Linia Karman, care este de 100 km. inaltime. 75% din masa atmosferica se afla in primii 11 km. de atmosfera, masurati de la suprafata marii in sus.

4. Planeta Pamant este o „planeta de fier"
planeta pamant
Miezul Pamantului este compus in principal din fier

Pamantul este cea mai densa si a cincea planeta ca marime din sistemul solar. Cele mai frecvente elemente chimice sunt fierul (circa 32%), oxigenul (circa 30%) si siliciul (aproximativ 15%).

Oamenii de stiinta cred ca miezul Pamantului este compus in principal din fier (aproximativ 88%).

5. Pamantul este singura planeta pe care stim ca exista viata


Deocamdata, Pamantul este singurul corp astronomic pe care exista viata. In prezent, exista aproximativ 1,2 milioane de specii de animale catalogate, desi oamenii de stiinta considera ca acesta este doar un mic procent din total.

Se presupune ca Pamantul s-a format in urma cu 4,5 miliarde de ani, iar viata este prezenta pe planeta noastra de o buna bucata de vreme. Proprietatile fizice ale Pamantului, istoria geologica si orbita sa au permis existenta si dezvoltarea vietii de sute de milioane de ani.

6. Gravitatia nu este aceeasi peste tot pe Pamant
planeta pamant
Exista variatii in valoarea campului gravitational al Pamantului

Spuneam ca planeta Pamant nu are forma unei sfere perfecte, ci o forma mai apropiata de o elipsa. In plus, solul terestru este neregulat, iar masa planetei noastre nu este distribuita perfect omogen.

Aceasta determina variatii ale valorii campului gravitational. Astfel, de exemplu, pe masura ce ne deplasam de la ecuator spre poli, intensitatea campului gravitational creste treptat, desi diferenta este imperceptibila pentru oameni.

7. Pamantul este o planeta extrema


Planeta noastra este plina de contraste. Varietatea zonelor sale geografice si a climatului sau inseamna, practic, ca fiecare regiune are propriile sale particularitati.

Exista mai multi candidati demni de luat in seamna pentru titlul de „cele mai fierbinte loc de pe Pamant", dar un castigator cert este Valea Mortii din SUA, unde la 10 iulie 1913 termometrul a indicat 56,7 °C.

La cealalta extrema se afla Antarctica. La statia Vostok, la 31 iulie 1983, instrumentele de masurare au indicat -89,2 °C.

8. Cea mai mare structura vie de pe planeta Pamant
planeta pamant
Marele Bariera de Corali adaposteste mii de organisme

Marea Bariera de Corali, situata in largul coastei Australiei, este cea mai mare structura vie de pe planeta, pana la punctul ca acesta este singura asemenea creatie ce poate fi vazuta din spatiu.

Se intinde pe mai mult de 2.000 km si gazduieste mii de specii marine. In 1981, a fost declarat un sit al Patrimoniului Mondial de catre Unesco.

9. Din tot sistemul solar, Pamantul este singura planeta cu placi tectonice active


Miscarea acestor placi face ca suprafata planetei noastre sa se schimbe in mod constant, fiind responsabila de formarea muntilor, seisme si activitatea vulcanica.

Ciclul acestor placi joaca, de asemenea, un rol esential in reglementarea temperaturii terestre, contribuind la reciclarea gazelor cu efect de sera, cum ar fi bioxidul de carbon, prin reinnoirea permanenta a fundului oceanelor.

10. Pamantul are propriul sau scut de protectie
planeta pamant
Campul magnetic al Pamantului actioneaza ca un scut de protectie

Campul magnetic al Pamantului actioneaza ca un scut impotriva bombardamentelor neincetate cu particule solare. Acest camp se intinde de la miezul Pamantului pana la limita unde intalneste vantul solar.

Printre altele, campul magnetic ajuta si la orientarea unor animale (mai ales in timpul migratiilor) si a noastra, cu ajutorul busolelor.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.