PUERTA DEL PUENTE
De la Mezquita am pornit mai departe spre raul Guadalquivir pentru a trece pe Podul Roman. Inainte de a traversa raul, am trecut prin Poarta Podului care isi are originile inca din vremea romanilor. Cordoba romana era un oras fortificat, aparat de ziduri puternice din piatra, iar Puerta del Puente era una dintre intrarile in oras. In timpul stapanirii arabe, aceasta era principala intrare in oras.
De-a lungul timpului poarta s-a degradat, iar in forma actuala de arc de triumf dateaza din secolul al XVI-lea. Poarta poate fi vizitata si in interior unde a fost amenajata o expozitie despre istoria portii. De asemenea se poate urca si pe terasa portii pentru o priveliste de sus.
Poarta Podului Roman din Cordoba
Poarta Podului din Cordoba
In afara de Poarta Podului mai sunt alte doua porti care amintesc de trecutul medieval al orasului: Poarta Sevilla in partea de sud-vest a orasului vechi si Poarta Almodovar, situata la nord de Sinagoga.
Puerta de Almodovar, Cordoba - panoramio
PODUL ROMAN
Se stie ca romanii erau experti cand vine vorba de constructia trecerilor peste rauri. Dovada in acest sens sta si Podul Roman din Cordoba care a rezistat pana in zilele noastre, devenind cel mai vechi monument al orasului.
In Cordoba mai sunt si alte urme lasate de romani, precum ruinele Templului Roman, ruinele Teatrului Roman, ruinele Palatului imparatului Maximianus Herculeus sau ramasite ale apeductelor care aprovizionau orasul cu apa proaspata.
In celalalt capat al podului se afla Turnul Calahorra, cel mai vechi turn de veghe din oras construit de mauri in Evul Mediu. Acesta trebuia sa protejeze podul. In zilele noastre, turnul este folosit pentru o expozitie permanenta dedicata celor 3 culturi care au modelat viata orasului: Crestina, Islamica si Iudaica.