Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Incaperea misterioasa din Egipt
661 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cine a inventat calculatorul?
1.778 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria calculatorului
1.815 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Statuia libertatii din New York.
1.234 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Romani care au schimbat lumea: Emil Racovita
719 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata de zi cu zi in Egiptul Antic
232 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Farfuriile zburatoare exista -partea I
1.050 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rio de Janeiro
933 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Primul razboi mondial - luptele de la Cosna
1.439 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Padurea Hoia-Baciu
396 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Akhenaten, faraonul egiptean considerat primul Mesia

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 19.10.2022  Adauga la favorite 227 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Akhenaten este considerat unul dintre cei mai importanti ai Egiptului antic. Pentru ca s-a implicat atat de mult in schimbarea perspectivei asupra vietii, cat si asupra religiei, Akhenaten este considerat primul Messia de pe Terra
Akhenaton a fost un faraon din Dinastia a XVIII-a (1379-1362 i.Hr.). El a inlocuit religia politeista a Egiptului cu un sistem monoteist, ridicandu-l pe zeul discului solar Aton la rangul de zeu unic al Egiptului. In cadrul reformei sale, a construit un oras nou unde a mutat capitala regatului. Dupa moartea sa, succesorul sau Tutankhamon a restaurat vechiul cult politeist, memoria faraonul rebel fiind eliminata sistematic.

Epoca sa a fost una dintre cele mai controversate. Se stie relativ putin despre copilaria sa. Se presupune ca ar fi crescut in Teba (azi Luxor). A urcat pe tron intre 16 si 24 de ani. Este posibil sa fi fost atunci deja casatorit cu Nefertiti, femeia care a avut o mare influenta in epoca sa.

Datorita pasiunii sale iesite din comun in acele vremuri pentru idolatrizarea unui singur zeu, cei mai multi dintre egiptologi il considera precursorul lui Moise sau Avram. Interesant este faptul ca Akhenaton sustinea in timpul vietii sale ca „exista un singur zeu si acesta este tatal meu".

Evident ca faraonul egiptean nu se referea la tatal sau biologic, ci la Dumnezeul creator al lumii. Este posibil ca cei doi sa fi avut o relatie mult mai stransa decat s-ar putea crede, in conditiile in care Akhenaton le spunea supusilor sai ca il poate vizita pe Dumnezeu ori de cate ori doreste.

Aceasta afirmatie il ridica pe Akhenaton la rangul de Mesia, primul trimis al lui Dumnezeu pe Terra pentru a-i invata pe oameni care este adevarul absolut si a urma drumul dorit.

In anul 9 (1344/1342 i.Hr.), Akhenaton a consolidat regimul atonist, declarand ca Aton va fi nu numai zeul suprem, ci numai Dumnezeu, o zeitate universala, si interzice inchinarea la toate celelalte, inclusiv la venerarea idolilor. Atonismul a pus astfel bazele monoteismului, credinta intr-un singur Dumnezeu . Aton a fost abordat de Akhenaton in rugaciuni, cum ar fi Imnul Mare pentru Aton : „O Zeu al Soarelui, in afara de Tine nu este nici unul".

El a pornit la o campanie de stergerea pe scara larga a numelor zeilor traditionali, in special cele de Amun. Unele zeitati din curtea sa le-au fost schimbat numele lor pentru a le elimina din patronajul altor zei si sa le plaseze sub Aton (sau Ra, cu care Akhenaton l-a asimilat Aton). Cu toate acestea, chiar si la Amarna, unii curtenii pastrau numele de Ahmose iar un artist cunoscut care a sculptat celebrul bust a lui Nefertiti a fost numit Tutmose („copil al lui Thoth").
Multi istorici si teologi asociaza atonismul cu iudaismul, facand legatura intre istoria domniei lui Akhenaton cu povestea Exodului biblic.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.