Statiunea Moneasa este situata la poalele Muntilor Codru-Moma, la o altitudine de 280 m si la o distanta de 102 km fata de municipiul Arad, fiind strabatuta de cursul superior al raului Moneasa. Prima atestare documentara a localitatii Moneasa dateaza din anul 1597, insa au fost descoperite urme ale locuirii zonei din timpuri mult indepartate.
Statiunea balneoclimaterica Moneasa este renumita pentru apele minerale care erau cunoscute inca de pe vremea romanilor. Apele minerale de la Moneasa cuprind o gama larga precum ape calcice, bicarbonatate, magneziene, oligominerale, sodice si mezotermale. Alaturi de acestea climatul temperat continental cu veri moderate termic si ierni blande precum si aerul puternic ionizat constituie un factor de cura important. In statiune se trateaza afectiunile reumatismale degenerative si abarticulare, afectiunile ginecologice, bolile sistemului nervos periferic precum si boli metabolice si de nutritie (diabet, obezitate). Statiunea nu este, insa, una exclusiv de tratament, aici existand si posibilitati de petrecere a timpului liber prin intermediul facilitatilor oferite de salile de teatru si cinema, bazinele cu ape minerale, plimbarile cu barca pe lacul de agrement din vecinatatea hotelului Moneasa, sau terenurile de sport.
Cetatea Dezna, situata pe dealul Ozoiu, ce apartine de localitatea Dezna, la 7 kilometri de Moneasa. Astazi se mentin in picioare cateva ruine ale cetatii din secolul al XIII-lea, care a jucat rol de aparare al vestului Transilvaniei.
– Cascada Boroaia
- Pestera Liliecilor: se afla la doar o ora de mers pe jos distanta de localitatea Moneasa si este decorata cu stalagmite si stalactite de diferite dimensiuni. De aici izvoraste si un parau care trece pe langa baza de tratament a statiunii Moneasa. Pestera este deosebit de frumoasa este sapata in calcar negru. Gasiti aici traseul de la Moneasa la Pestera Liliecilor. Grota Ursilor, Moneasa
– Grota Ursilor, la care se ajunge pe un traseu de maxim 30 de minute pronind din Moneasa
– Pestera Alba
– Cariera de marmura neagra si rosie: este remarcabila prin metodele moderne de exploatare a rocii si prin calitatea acesteia, dar mai ales pentru peisajul impresionant pe care il ofera marele front in trepte. La baza se exploateaza marmura neagra, iar deasupra marmura rosie. Aici au fost descoperite, in cursul exploatarii mai multe pesteri, din pacate astazi distruse sau inaccesibile.
– Rezervatia de nuferi din Moneasa reprezinta principala atractie turistica pe timp de vara, turistii fiind liberi sa se plimbe cu barca pe lacul cu nuferi termali.
– Rezervatia de lauri, din satul Zimbru se afla la aproximativ 30 de kilometri de Moneasa si are o suprafata de 32,2 ha. A fost declarata rezervatie in 1933, fiind singurul loc din tara unde vegeteaza laurul – Ilex aquifolium. Aceasta poiana cu laur se afla in mijlocul unei paduri de fag, carpen, gorun, mesteacan, paltin si ulm (82,6 ha).
– Tezaurul dacic de argint din localitatea Gura Vaii, situata pe DN 79A
– Platoul carstic Tinoasa, aflat pe un frumos traseu montan ce poate fi realizat pornind din statiunea Moneasa, semnalizat cu un cerc galben.