Smochinul are o rezistenta redusa la temperaturi de -12 sau -15 grade Celsius si de aceea, se impune protejarea acestuia pe timp de iarna, dupa caderea frunzelor si coacerea lemnului.
Ca regula generala, toti arbustii de smochin care au inaltimi mai mici de 1 metru, se protejeaza pe timpul iernii, se aduna ramurile, se leaga cat mai strans, se infasoara in panza de sac de iuta sau pasla (panza speciala de protectie), se leaga bine si se acopera totul cu coceni de porumb iar la baza se pune un strat de paie.
O alta metoda de protectie consta in aplecarea si acoperirea acestora cu paie, coceni, gunoi de grajd, intr-un strat de 20-30 cm. In ambele cazuri, lasati un loc prin care sa respire, altfel se va sufoca.
In zonele mai calde, smochinii se acopera cu rogojini iar in zonele mai reci ramurile se acopera cu un strat de 10-15 cm de pamant pentru o protectie sigura.
De asemenea, se plaseaza capcane impotriva soarecilor, iar daca temperaturile cresc materialele de protectie se desfac pentru a evita clocirea mugurilor.
Atentie!
In protejarea smochinului nu folositi folie de plastic, pentru ca, se creaza condens, care favorizeaza aparitia mucegaiului. Puteti folosi, in schimb, folii speciale anti inghet.
Smochinii se desfac dupa ce ingheturile tarzii au trecut. Pentru o rezistenta marita la ger smochinul se fertilizeaza cu forfor si potasiu. Daca din nefericire smochinul a inghetat complet, nu va panicati, se vor forma alti drajoni pe care ii puteti forma si ingriji pentru a obtine o noua planta.
Smochinul in giveci
Daca va doriti un smochin si nu aveti curte, il puteti avea la ghiveci.
Daca doriti sa ierneze afara, trebuie sa pregatiti cu atentie ghiveciul. Acesta va fi captusit cu stiropor si introdus apoi intr-un alt container mai mare din lemn sau alt material izolant. Partea aeriana se izoleaza la fel ca o planta ce creste afara iar la baza se aseaza un strat de paie.