Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Revolutia Romana 1989
1.044 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Etiopia: tara inghetata in timp
21 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Piepturi goale si buzunare pline,
1.002 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Filmul Revolutiei din Decembrie 1989 (versiune completa)
415 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  INTALNIRI EXTRATERESTERE SI OZN-URI DIN ALTA DIMENSIUNEe
348 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nichita si Securitatea
875 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mafia americana
665 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  N.IONITA, SUPRAVIETUITOR AL „EXPERIMENTULUI PITESTI
416 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ultimii tigri din Sumatra-Secretele naturii
292 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O zi la un castel 1218
121 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

1989 – Un timp sarit din calendar

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 26.09.2022  Adauga la favorite 137 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Despre evenimentele din decembrie 1989 s-au scris vrafuri de carti si comentarii, s-au facut zeci de emisiuni TV. Dar acele evenimente au fost doar episodul final al unor evolutii premergatoare de-a lungul anilor ‘80. Ele s-au accelerat si acutizat odata cu inceputul anului 1989 atat in Romania, cat si imprejurul ei. “1989 Un Timp Sarit din Calendar" reuneste pentru prima oara aceste evenimente intr-un film documentar – din ianuarie pana in decembrie. Filmul este realizat integral din imagini de arhiva.

Unele imagini sunt prezentate in premiera, cum ar fi cele cu Petre Mihai Bacanu filmat de Securitate in detentie, cu camera ascunsa. Sau imagini din epoca, filmate clandestin, cu disidentii Gabriel Andreescu si Dan Petrescu. Cu un titlu inspirat dintr-o balada a lui Dan Desliu, “1989 Un Timp Sarit din Calendar" este o recuperare necesara de calendar istoric.

De-a lungul anilor ’80, viata de zi cu zi a romanilor devenise tot mai greu de suportat, iar debutul lui 1989 nu parea sa anunte nimic bun: frigul, foamea si frica domneau suveran. Si, intr-adevar, pana la mijlocul lui decembrie, deznadejdea romanilor avea sa atinga cote maxime. Lichidarea datoriei externe, cauza unor teribile privatiuni pentru populatie, dar motiv de mare fala pentru regimul Ceausescu in aprilie ‘89, nu a imbunatatit cu nimic situatia materiala a romanilor. Conflictul tot mai vadit dintre Ceausescu si reformatorul lider sovietic Gorbaciov ii priva pe romani chiar si de sansa unei relaxari venite, culmea, de la Moscova.

Realegerea lui Ceausescu la congresul XIV din noiembrie, precedata de o campanie propagandistica de-a dreptul obscena in raport cu jalnica stare reala a Romaniei, parea sa indice ca resursele puterii absolute a regimului comunist sunt inepuizabile. Deznadejdea era cu atat mai acuta, cu cat inghetul din Romania contrasta mai puternic ca niciodata cu dezghetul politic din celelalte tari est-europene.

Dar nu toti romanii s-au lasat coplesiti de disperare sau frica. 1989 a fost anul cu cele mai numeroase proteste impotriva regimului – ale intelectualilor disidenti, dar nu numai – si avea sa-si gaseasca rezolvarea exploziva in ultimele doua saptamani din decembrie. La doar a luna de la realegerea sa in fruntea regimului comunist “ca expresie unanima a dragostei fierbinti si a profundei recunostinte e intregului popor", Ceausescu era pus la zid si impuscat. (Sursa)

„A fost o revolutie, o explozie populara si in momentul cand a sosit in gara trenul revolutiei, noi eram in gara, pentru ca eram singurii care cunosteam mersul trenurilor. Ne-am suit in tren si am pus mana pe putere." – Silviu Brucan


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.