Zi de zi, conditiile din balcon - temperatura, umiditate, curenti de aer - se schimba. Iar tu trebuie sa schimbi “regimul de viata" al plantelor la care tii atat de mult.
Noul regim de «hidratare»
Anca Vasile, din Bucuresti si Viorel Chelu, din jud. Teleorman, vor sa stie cand este bine sa rareasca udarile. Iata ce raspunde specialistul:
Ritmul udarilor trebuie redus chiar de acum. Iata cum procedezi: cand vezi ca pamantul s-a uscat la suprafata, apasa usor cu degetul, ca sa verifici daca este uscat si la 1-2 cm adancime. E uscat? Nu te grabi sa pui apa, cum ai facut toata vara. Mai asteapta o zi-doua.
Chiar daca le uzi o singura data pe saptamana (de exemplu, in weekend, cand ai mai mult timp si pentru ele), nu este nimic grav. O usoara “seceta" le prinde bine acum, cand incep sa isi reduca ritmul vital.
Evident, daca vezi ca o planta “plange" dupa apa, nu o lasi sa sufere pana in weekend. Unele sunt mai sensibile si cer un regim special.
Dimineata devreme si seara tarziu, pe racoare - aceasta era regula “hidratarii" plantelor, in timpul verii. De acum, se schimba orarul: cea mai potrivita este ora pranzului, cand aerul este mai cald.
Renunta la dusurile zilnice, aplicate cu stropitoarea, si la vasul cu apa plasat langa ghivece. Altfel aerul se va umezi excesiv, pregatind terenul pentru atacul mucegaiurilor si al altor daunatori.
Nu le muta in vase mai mari
Florentina Voicu, din judetul Prahova, are o magnolie in varsta de un an si se gandeste sa o mute intr-un ghiveci mai mare, ca sa adauge si pamant nou, mai bogat in nutrienti. Ar fi o mutare complet gresita, ne spune specialistul de la Gradina Botanica.
Iar avertismentul este valabil pentru toate plantele de balcon: ele se pregatesc, de acum, pentru “somnul" din sezonul rece si isi reduc consumul de energie. Mutandu-le intr-un vas “confort sporit" le-ai obliga sa isi extinda radacinile, iar adaosul de pamant bogat in nutrienti le-ar forta sa creasca intr-o perioada cand ele vor sa se odihneasca.
Nu e un moment bun pentru butasi
Leontina Iorga, din Calarasi, vrea sa tunda muscatele si sa planteze, in jardiniere noi, butasii astfel obtinuti. E pacat, raspunde dr. ing. horticultor Eugenia Nita, fiindca muscatele mai infloresc pana in octombrie-noiembrie. Atunci le vei putea tunde, dar sunt sanse reduse ca butasii astfel obtinuti sa se mai prinda.
De ce ingalbenesc frunzele
O alta cititoare, Gabriela Vlaicu, din Bucuresti, are o alta problema cu muscatele: conturul frunzelor se ingalbeneste si unele frunze se usuca dinspre margini spre centru. Frunzele mari se usuca in mod firesc toamna.
In schimb, ingalbenirea si uscarea de la margini spre centru, mai ales cand sunt afectate si frunzele tinere, poate insemna ca muscatele stau in curent sau ca nu le place variatia udarii: le uzi prea des sau prea rar, prea mult sau prea putin