Hoya este o planta cu tulpini flexibile prevazute cu radacini fixatoare in dreptul nodurilor. Are frunze pozitionate simetric, doua cate doua, deseori suculente sau pergamentoase, ovale sau ascutite. Deosebit de interesante sunt florile albe, facute parca din ceara sau portelan. Ele sunt mici, de forma stelata cu o coroana staminala roz inchis, reunite intr-un buchet rotunjit. Parfumul discret este o alta calitate a florilor.
Planta isi pastreaza bine frunzele si infloreste abundent pe parcursul verii. Unele specii sunt plante cataratoare cu dezvoltare rapida, cu tulpini robuste ce trebuie sprijinite de suporturi. Daca veti actiona tinand cont de cerintele ei, s-ar putea sa o vedeti inflorind. “S-ar putea" pentru ca exista plante (iar Hoya este una dintre ele) carora nu le vii de hac orice ai face. In primul rand, dat fiind ca Hoya este o planta suculenta, trebuie sa retii ca nu are nevoie de prea multa apa.
Hoya nu suporta o umiditate prea mare la substrat. Umiditatea de care are nevoie e recomandat sa o primeasca, inainte de inflorirea plantei, prin pulverizarea apei pe frunze. Floarea de ceara are nevoie de un ghiveci micut, la prima vedere disproportionat cu talia plantei, pentru ca Hoya prezinta o crestere accelerata. Dintr-un ghiveci prea mare, apa s-ar evapora prea greu, ceea ce ar duce la putrezirea radacinilor. Asa ca mai bine udati planta rar si abundent, lasand pamantul sa se usuce intre udarile succesive.
Ca sa se dezvolte bine trebuie udata din abundenta de primavara pana toamna, dar iarna mai putin. In privinta caldurii planta nu are cerinte deosebite, necesita caldura moderata (18-20 grade Celsius) si un loc cu multa lumina, dar nu in bataia directa a razelor solare. Iarna planta necesita o tempreatura de 10-13 grade Celsius.
Daca vrei sa transplantezi hoya sa sti ca e bine sa o faci primavara, substratul pe care trebuie sa il folosesti trebuie sa fie ca un amestec din frunze de pamant, turba si nisip. Sa nu deranjezi planta de cand apar boboci pana se ofilesc florile. Florile moarte nu trebuie niciodata rupte. Planta nu se rasadeste pana nu e absolut necesar.
Aceasta floare se inmulteste prin butasi de tulpina care detin 3-4 noduri, doar primavara, folosind lastari maturi. Se poate si vara prin marcotarea tulpinilor. Fertilizarea nu este indispensabila. Cantitatile de ingrasaminte folosite sa fie moderate, deoarece altfel se intarzie sau compromite inflorirea.