In Canada primii imigranti romani au sosit in ultimile doua decade ale secolului al 19-lea. La inceput au fost in numar mic, dar dupa 1900 el devine semnificativ. Putem aminti aici ca in 1898 doi romani, Iachim Yurko si Elie Ravliuk din Boian, Bucovina au ales pamant la Nord-Est de Edmonton, construindu-si gospodarii. Pana la inceputul anului 1901 aici s-au stabilit mai mult de 100 familii, asezamantul luand numele de Boian.
treia si a patra generatie.
In timp ce in prima parte a secolului 20 imigrantii romani s-au stabilit in preerii, dupa al Doilea Razboi Mondial ei s-au indreptat spre Ontario cu toate ca si in Montreal a fost creeata o remarcabila comunitate.
Cei stabiliti in preerii au fost in general locuitori de la sate, din Romania sau fostul Imperiu Austro-Ungar, cu multe influente feudale. Cei stabiliti mai tarziu in Quebec si Ontario au avut cel putin pregatire secundara, multi fiind cu studii superioare. Principalele comunitati in Ontario sunt: Toronto, Windsor, Hamilton si Kitchener.
Dupa al II-lea razboi mondial imigrantii in Canada se impart in trei categorii: cei ai anilor ’48, Noi Veniti inainte de 1989 si Noi Veniti dupa 1989.
– Din prima categorie fac parte victimele de razboi care au venit din lagarele de refugiati din Europa de Vest. O alta parte au parasit ilegal Romania tot in aceasta perioada. In majoritate s-au stabilit in marile orase. Cu toate ca majoritatea aveau cel putin scoala secundara, multi au trebuit sa execute munci necalificate, datorita necunoasterii bine a limbii Engleze, neasimilarea studiilor, sau diferite alte motive. O parte din ei, aproximativ 10 procente, cu profesiuni ca medici sau ingineri, dupa o perioada de tranzitie, s-au incadrat in domeniul lor. Aproape toti erau anticomunisti si se opuneau guvernarii Romaniei. S-au grupat in diferite societati si au editat publicatii, unele de larga circulatie.
– „Noi Veniti inainte de 1989“ sunt reprezentati de cei care nu au mai putut suporta regimul comunist, opresiv din Romania si profitand de excursii, deplasari in strainatate sau trecand fraudulos granita, au ales lumea libera. Multi din ei si-au pierdut viata.
– „Noi Veniti dupa 1989“ sunt in majoritate, cu forme legale, deci avand conditiile favorabile de integrare in noul sistem.
Numarul de romani imigrati in Canada se estimeaza acum la peste 100.000. Din informatiile primite, 35 procente locuiesc in Ontario, 18 procente locuiesc in Alberta, 15 procente locuiesc in British Columbia, 12 procente locuiesc in Quebec, 11 procente locuiesc in Saskatchewan, 9 procente locuiesc in Manitoba. Rata anuala de imigrare este aproximativ de 5000.
Cand primii emigranti romani au sosit in Canada, la sfarsitul secolului 19, au gasit o economie eminamente agrara. Prin munca lor la ferme in Canada de Vest, alaturi de localnici, romanii au contribuit la dezvoltarea vastului potential agricol. Canada a devenit o baza agricola, recunoscuta si apreciata in lume. Ca direct participanti, colonistii romani au contribuit la dezvolarea tehnicii si a tehnologiilor moderne. Ei si-au adus aportul in aproape toate ramurile economiei.
Romanii au jucat un rol important in dezvoltarea Canadei ca o societate transculturala. Desi drumul emigrarii a fost lung si anevoios, refugiatii au adus cu ei traditiile si datinile, darindu-le tarii adoptive. Spre exemplu, in localitatea Boian ulterior numita Willingdon, casele sunt in stil bucovinean, unele din ele rezistand timpului pana in zilele noastre. Ei s-au straduit sa inteleaga si sa foloseasca cele doua limbi oficiale.
Producator/Scriitor/Regizor/Editor/Narat¬or: GEORGE ANGELESCU