Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cum se transeaza o rata
435 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ceai sau cafea?
1.239 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum recunoastem alimentele care ne fac rau?
1.370 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pozitia copilului la masa de scris
36 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  5 sfaturi si trucuri practice pentru gradinarii
153 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  5 sfaturi si trucuri practice pt gradinarii incepatori
208 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum te distrezi la plaje
83 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa va legati adidasii
435 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa te distrezi la plaja
157 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa analizezi culoarea vinului
462 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sfaturi practice
 

 

Ce este ROBOR 3M ? Cum ne Influenteaza Rata Creditului

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 12.09.2022  Adauga la favorite 91 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Ce este ROBOR 3M ? Cum ne Influenteaza Rata Creditului Ipotecar ?

In mod cert trebuie sa fi auzit vorbindu-se, in special in ultimii ani, despre indicele ROBOR.

Mare parte a anunturilor facute de catre Banca Nationala a Romaniei au influentat, intr-un mod sau altul valoarea acestui indice.

Dar ce este ROBOR, mai exact? Si, mai important, cum ne influenteaza el creditele pe care le avem in desfasurare?

Toate aceste intrebari isi vor gasi raspunsul in articolul de fata.

Ce este ROBOR
robor 3m
Sa incepem prin explica ce este ROBOR.

ROBOR a fost introdus in 2010 si este indicatorul cel mai des utilizat in calcularea dobanzilor creditelor luate in lei in tara noastra.

Credem ca acum ar fi bine sa mentionam ca toate imprumuturile cu dobanzi variabile accesate pana acum doi ani erau calculate ca parte fixa (marja bancii), plus acest indice.

Incepand cu luna mai a anului 2019, a fost inlocuit de IRCC la acordarea de imprumuturi cu dobanzi variabile.

Chiar si asa, tot ROBOR este cel care influenteaza un numar mai mare de imprumuturi si de beneficiari ai acestora.

Denumirea indicatorului vine de la abrevierea termenilor Romanian Interbank Offered Rate.

ROBOR este calculat in fiecare zi de catre BNR ca media aritmetica a ratei dobanzilor la care primele 10 banci din tara noastra sunt dispuse sa ofere imprumuturi sub forma de depozite in lei celorlalte institutii bancare.

In functie de acest indice, toate bancile stabilesc ratelor lunare pe care vor trebui sa le plateasca cei ce au credite variabile in derulare, luate in lei inainte de mai 2019.

De cate tipuri este indicatorul de referinta
In functie de perioada de timp pe care se calculeaza ROBOR, avem mai multe tipuri de indici.

Acestia sunt, cum urmeaza:

O zi – ROBOR T/N, O/N

O saptamana – ROBOR 1W

O luna – ROBOR 1M

Trei luni – ROBOR 3M

Sase luni – ROBOR 6M

Noua luni – ROBOR 9M

Un an – ROBOR 12M

Asa cum poti observa, ratele de referinta sunt stabilite in functie de orizontul de timp pentru care bancile se imprumuta reciproc.

Pentru fiecare scadenta in parte, calculeaza un curs ROBOR ca media aritmetica a ultimelor rate cotate de fiecare dintre cele 10 banci participante la fixing, pentru depozitele atrase cu 15 minute inainte de publicare, dupa ce au fost eliminate extremele maxime si minime.

In ceea ce priveste bancile participante, lista cu cele mai performante 10 institutii bancare se modifica la fiecare 6 luni.

Dintre indicii amintiti mai sus, cel mai importanti pentru populatie este ROBOR 3M, pentru ca dupa el se calculeaza rata pentru vechile credite Prima Casa – de departe cel mai atractiv credit ipotecar din ultimii ani.

Cum influenteaza indicele ROBOR rata lunara
curs robor
Pentru un exercitiu de imaginatie si pentru a vedea cat de mult influenteaza acest indice valoarea unei rate lunare, haide sa luam cateva exemple de rate la vechiul credit Prima Casa.

Pentru a simplifica putin lucrurile, ne-am decis sa luam urmatoarele variante in calcul: un indice ROBOR 3M din septembrie 2017, ce era cotat la 1 % si unul pur ipotetic, specific unei crize economice, de 10 %.

Exemplu cu ROBOR 3M cotat la 1 %
robor bnr
Sa zicem ca persoana din exemplul acesta avea de achitat in septembrie 2017 suma de 1000 lei – 400 lei drept sold al creditului si 600 lei dobanzi.

Din cei 600 lei – 500 lei reprezentau marja bancii, iar 100 lei erau aferenti indicelui ROBOR 3M (care, asa cum am stabilit, era cotat la 1 % in acel moment).

In total a achitat 1000 lei.

Exemplu cu ROBOR 3M cotat la 10 %
indice robor
In general, numai in timpul unei crize financiare, ROBOR 3M poate ajunge la o medie de 10 %.

Mentinand exemplu de mai sus, dar aplicand cresterea indicelui de referinta, persoana in cauza ar fi avut de achitat tot 400 lei soldul creditului + 500 lei marja bancii (care raman neschimbate comparativ cu exemplul de mai sus) + 1000 lei datorati ROBOR-ului de 10 %.

In felul acesta, rata lunara ajunge la 1900 lei, aproape dublu fata de varianta prezentata anterior, pentru acelasi imprumut, cu un ROBOR cu valoare mare.

Exemplu cu indicele ROBOR maxim
indicele robor
Daca ar fi sa luam in calcul maximul istoric al indicelui ROBOR BNR, de 15 % cat a fost varful crizei financiare din 2008 – 2009, atunci rata lunara a respectivului individ ar fi fost de 400 lei sold + 500 lei marja + 1500 lei ROBOR.

Asadar, rata lunara ar fi ajuns la 2400 lei in total, cu 1400 lei mai mare decat cea pe care o are de platit cand indicele are o valoare de 1 %.

Exemplu cu ROBOR 3M din prezent
In momentul actualizarii articolului (25 Mai 2021), ROBOR 3M are o valoare de 1.54 %.

Astfel, daca acest indice ar fi luat in considerare in calculul ratei lunare amintite in exercitiul prezentat aici, beneficiarul imprumutului ar avea de platit 900 lei (sold + marja) + 154 lei ROBOR.

Cu 54 lei mai mult decat ar fi avut in septembrie 2017, dar mult mai putin fata de maximul ultimilor doi ani din martie 2020, cand valoarea indicelui era de 3.24 %.

Ce influenteaza evolutia indicelui
Exista mai multi factori care influenteaza cresterea indicatorului ROBOR.

Cresterea inflatiei, scaderea lichiditatii din piata, incertitudinea in ceea ce priveste politicile adoptate de catre Ministerul Finantelor Publice – toate acestea pot influenta pozitiv si/sau negativ evolutia indicelui ROBOR.

Explicam in continuare cum.

Cresterea inflatiei
ce este robor
Din pacate, in ultima vreme, rata inflatiei a inregistrat o evolutie ascendenta, trend care pare sa se pastreze si in viitor.

Cresterile salariale nu au facut decat sa creasca apetitul de cumparare al romanilor, fapt care se traduce prin scumpirea tuturor articolelor de pe piata si, automat, in deprecierea puterii de cumparare a leului, rezultand cresterea inflatiei.

Exista o legatura directa intre rata inflatiei si cea a dobanzii de politica monetara.

Pentru a se mentine un echilibru, este necesar ca atunci cand se observa ca inflatia creste, sa se creasca automat si rata dobanzii interbancare.

Consilierul de strategie al Bancii Nationale a Romaniei, domnul Adrian Vasilescu declara in 2018 ca inflatia mare cere si o dobanda mare.

Scaderea lichiditatii in piata
Cu cat exista mai putine lichiditati, cu atat bancile sunt nevoite sa se imprumute la rate interbancare mai ridicate, ducand automat si la cresterea indicelui ROBOR.

Riscul din sfera finantelor publice
Politicile uneori confuze ale celor ce se regasesc in functii de conducere ale institutiilor finantelor publice, sau uneori chiar contradictorii, duc la prudenta.

Bancilor le este frica de eventualele consecinte, retrag lichiditatile de pe piata si asteapta sa vada ce se intampla si cum gestioneaza statul deficitul monetar, pentru a stii cum sa reactioneze si ei, la randul lor.

Fapt care, ai ghicit, duce la cresterea ROBOR-ului.

Ce sa retinem despre ROBOR
ROBOR este un indicator extrem de important, in functie de el modificandu-se ratele lunare pe care va trebui sa le achitam pentru vechile credite cu dobanzi variabile.

In prezent, el nu mai este utilizat la acordarea de noi imprumuturi, in locul lui fiind folosit un indicativ nou intitulat IRCC.

De regula, astfel de indici scad atunci cand economia functioneaza eficient si cresc in vreme de crize monetare si/ sau financiare.

Pentru a evita eventualele majorari de rate, poti aplica pentru imprumuturi ce vin cu costuri fixe, care nu se modifica indiferent de valoarea la care ajunge ROBOR.

In sectiunea credit nevoi personale si credit rapid, vei putea da citi mai multe despre astfel de produse.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.