The Life Of The Buddha
Buddha (in sanscrita: Pali, altele: literal „Cel Treaz", din radacina: √budh, "a trezi") este un titlu folosit in budism pentru toti cei care si-au implinit potentialul de dezvoltare personala, descoperindu-si luminarea (bodhi), desi este adesea folosit pentru a se referi la Siddhartha Gautama, fondatorul budismului.
In general budistii nu il considera pe Siddhartha Gautama — care a trait aproximativ intre 623 i.Hr. si 543 i.Hr., si a obtinut bodhi in circa 588 i.Hr. — ca fiind primul sau ultimul Buddha. Din punctul de vedere al doctrinei budismului clasic, „Buddha" este oricare persoana care redescopera Dharma si atinge luminarea, adunand suficienta karma pozitiva pentru a reusi in acest scop. Au existat multe astfel de fiinte de-a lungul timpului cosmic. Deci Gautama Buddha (cunoscut sub numele religios de Shakyamuni) este un membru al unei linii spirituale de Buddha supremi, care vine din trecutul intunecat si merge in viitorul indepartat. Predecesorul sau imediat a fost Dipankara Buddha, si succesorul sau va fi numit Maitreya.
Budismul recunoaste trei tipuri de Buddha, dintre care termenul simplu de „Buddha" este rezervat primului tip, acela de Samyaksam-buddha (Pali: Samma-Sambuddha). Obtinerea Nirvanei este acelasi lucru, dar un Samyaksam-buddha detine mai multe calitati si capacitati decat celelalte doua tipuri.
Istoricul, vechiul Buddha pare sa se fi prezentat nu ca zeu sau mantuitor, ci ca un profesor capabil sa ghideze fiintele simtitoare in afara samsarei. Totusi, multe forme ale budismului recunosc tipul de mantuitor. Diferentele teoretice dintre Buddha, bodhisattva, dharmapala (zeitati protectoare), yidam ("zeitati tutelare"), si "zei" (Sanskrit deva, Tibetana lha) dispar in practica. In orice caz, toti sunt vazuti in contextul budismului ca fiind fara existenta fizica, calitate pe care nicio religie teistica n-ar oferi-o "zeului" sau. Anumite invataturi ale lui Buddha din unele sutra Mahayana se opun cu fermitate ideii ca nici Buddha (in stadiul extraordinar de Dharmakaya) nu este intr-adevar real pentru eternitate (vezi sectiunea "Eternul Buddha" de mai jos): potrivit acestei doctrine mai putin raspandite, doar taramul samsara nu are esenta eterna, pe cand daca atribuim aceeasi caracteristica lui Buddha, comitem o grava ofensa si ne indepartam periculos de la calea autenticei Dharma (vezi Nirvana Sutra).
Sculptura din timpul dinastiei Tang a lui Amitabha Buddha, gasita in the Pestera Templului Izvorului Ascuns, Grotele Longmen, China.
Fericirea din Nirvana, conform budismului, este accesibila tuturor fiintelor - desi ortodoxismul presupune ca mai intai trebuie sa te nasti ca om. Accentuand aceasta universalitate, budismul se refera la multi Buddha si de asemenea la multi bodhisattva - fiinte incredintate Luminarii, care jura:
(din punctul de vedere al Nikaya) sa isi amane propria Nirvana pentru a-i ajuta pe altii in drumul lor, sau
(din punctul de vedere al Mahayana) sa asigure Trezirea/Nirvana pentru ei insisi intai si doar apoi sa continuie sa elibereze toate celelalte fiinte din suferinta pentru totdeauna.