Indepartarea tatuajelor
Tatuajul reprezinta impreganarea pielii cu un colorant sintetic sau vegetal, fiind realizat cu ajutorul unui ac care, prin miscari repetitive, de vibratie, realizeaza perforatii multiple ale tegumentului. Normal, aceste canale au o adincime mica, nedepasind grosimea tegumentului.
Dupa introducerea substantei, in tesutul respectiv se produce o inflamatie. Celulele din piele fagocitand acest tus, dupa terminarea acestei perioade, tesutul tatuat are celule cu particule de colorant in citoplasma lor, in contextul unei fibroze de ansamblu a tesutului.
Motivele de indepartare a tatuajelor variaza de la o persoana la alta. Aceata procedura medicala nu este nici simpla si nici lipsita de riscuri.
Principalele metode de indepartare a tatuajelor sunt:
laserul;
excizia chirugicala si sutura;
excizia chirurgicala urmata de grefa de piele libera despicata sau toata grosimea;
expandarea tisulara;
dermabrazia;
indepartarea chimica prin peeling.
Pe cale chirurgicala tatuajele sunt cel mai rapid si eficient indepartate. Optiunea consta in indepartarea in totalitate a tesutului impregnat cu tus, din acest punct de vedere se obtine un bun rezultat cicatricial.
Prin metoda chirurgicala se excizeaza tatuajul si fie se sutureaza marginile plagii, fie defectul tegumentar rezultat se acopera cu o grefa de piele libera, recoltata din alta zona a corpului, sau grefa de piele toata grosimea. Grefele de piele se integreaza in timp ,de cele mai multe ori capatind caracterele zonelor tegumentare invecinate.
Metoda aleasa depinde de suprafata tatuajului, de localizarea acestuia, de disponibilitatea tesuturilor inconjuratoare etc.
Cicatricile sunt vizibile, fie liniare, fie in suprafata, nu respecta desenul initial al tatuajului, acesta disparand in totalitate ca desen si pigment tegumentar.
Metoda chirurgicala se va stabili de comun acord chirurg-pacient in cadrul consultatiei. Operatia trebuie efectuata de un medic chirurg plastician. Pacientul nu necesita internare, paraseste spitalul in cadrul aceleiasi zile. De foarte multe ori va trebuie mai multe sedinte de excizie -sutura a zonei tatuate, pana la disparitia totala a acestuia.
Prin dermabrazie sau indepartarea chimica se realizeaza niste cicatrii inacceptabile, dizgratioase d.p.d.vedere estetic.
Indepartarea tatuajelor prin metoda laser este o procedura laborioasa, trebuie o tehnologie laser pentru fiecare culoare, dupa o astfel de cura apare o crusta locala, apoi pustule dureroase la nivelul pielii. Dupa aceasta procedura ramine desenul, dar alb-sidefiu,in cel mai fericit caz. Insa, exista pericolul cicatrizarii vicioase, rezultatele nefiind mereu satisfacatoare, senzatia de arsura ulterioara fiind foarte suparatoare.
Pacientii cu astfel de probleme medicale cel mai bine ar fi sa se adreseze unui medic chirurg plastician, dansul fiind cel mai indicat in rezolvarea deficitului dumneavoastra estetic.