Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  3 solutii iefine pentru tratamentul buzelor uscate
1.339 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Afinele -izvor de sanatate
790 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa obtii linia perfecta de tus
1.399 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Trucuri pentru un ten perfect
1.875 vizite - 0 comentarii
adaugat de floarea
 
  Ce culori alegem pentru unghii in vara lui 2014?
1.488 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  16 semne ca stai prost cu MAGNEZIUL
328 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele ce mentin elasticitatea pielii
839 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cea mai buna masca cu ou pentru par uscat, ars
84 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Melasma - cum sa tratezi petele pigmentare acasa
1.578 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Aplicare unghii false
1.266 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Frumusete
 

 

Cat de importanti sunt acizii grasi omega 3?

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 20.05.2022  Adauga la favorite 304 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Care sunt beneficiile consumului de acizi grasi omega-3?
Pana in prezent au fost desfasurate multiple studii care au evidentiat o legatura semnificativa intre consumul de peste sau fructe de mare si imbunatatirea starii de sanatate. Fiind vorba despre surse alimentare cu o compozitie chimica extrem de complexa, este dificila evaluarea si delimitarea efectului fiecarui nutrient in parte. Printre factorii importanti cu impact pozitiv asupra sanatatii persoanelor care consuma peste si fructe de mare se numara beneficiile altor componente din aceste alimente (suplimentar acizilor grasi omega-3), substituirea unor alimente nesanatoase cu peste si fructe de mare, alte obiceiuri sanatoase sau o combinatie a tuturor acestor factori.

Scaderea riscului cardiovascular
Dieta mediteraneana este considerata una dintre cele mai sanatoase din lume, iar una dintre principalele sale caracteristici este consumul crescut de alimente bogate in acizi grasi omega-3. Studiile efectuate in acest sens au observat un risc cardiovascular mai scazut in randul populatiilor care adopta dieta mediteraneana. O parte dintre efectele benefice asociate cu aceasta dieta este pusa pe seama continutului de acizi grasi omega-3. Acizii grasi omega-3 contribuie la scaderea riscului cardiovascular intrucat:

Scad nivelul trigliceridelor din sange;
Cresc nivelul colesterolului bun din sange (HDL-colesterolul);
Scad agregarea plachetara si previn blocarea arterelor coronare;
Scad procesele aterosclerotice;
Scad markerii inflamatori;
Scad riscul de aritmii (tulburari de ritm cardiac).
Studiile realizate in ultima decada au avut rezultate contradictorii in privinta necesitatii suplimentarii dietei cu acizi grasi omega-3 in vederea ameliorarii riscului cardiovascular. Discrepantele aparute in studii pot fi explicate prin sporirea consumului de alimente bogate in omega-3 in randul populatiei generale, dar si prin cresterea utilizarii medicamentelor hipolipemiante si cardioprotectoare. In contextul administrarii unui tratament farmacologic menit sa scada riscul cardiovascular si sa previna evenimentele cardiovasculare, suplimentarea cu acizi grasi omega-3 nu pare sa ofere un beneficiu aditional.

Meta-analiza realizata de Yang si colaboratorii in 2019 s-a axat pe studiul legaturii dintre suplimentarea dietei cu omega-3 si riscul de boala cardiovasculara. In urma analizei a 13 studii clinice, autorii au concluzionat ca suplimentarea cu omega-3 conduce la scaderea riscului de infarct miocardic si la diminuarea riscului de a dezvolta o boala cardiovasculara sau coronariana. Un aspect important de care trebuie tinut cont, in vederea obtinerii beneficiilor mentionate, este reprezentat de doza de omega-3 si de durata administrarii.

Scaderea trigliceridelor
Acizii grasi omega-3 scad nivelul plasmatic al trigliceridelor prin favorizarea metabolizarii acizilor grasi in ficat, reducand, astfel, cantitatea de acizi grasi disponibila pentru sinteza trigliceridelor. In Romania, exista doua medicamente ce contin acizi grasi omega-3 (EPA si DHA), recomandate atunci cand masurile dietetice sunt insuficiente pentru a produce scaderea nivelului plasmatic al trigliceridelor. Medicamentele Omacor® si Tevocor® se elibereaza pe baza de prescriptie medicala care se retine in farmacie.

In plus, ghidul Societatii Europene de Cardiologie pentru managementul dislipidemiilor publicat in 2019 recomanda ca acizii grasi omega-3 sa fie luati in considerare pentru tratamentul hipertrigliceridemiei atunci cand terapia cu statine este insuficienta. Dozele indicate de forul mentionat, pentru a obtine un efect notabil asupra nivelului plasmatic al trigliceridelor, sunt de 4g/zi.

De-a lungul timpului, au existat numeroase beneficii puse pe seama suplimentarii alimentatiei cu acizi grasi omega-3: scaderea inflamatiei in patologiile autoimune inflamatoare, stimularea functiei cerebrale si amanarea declinului cognitiv in tulburarile neurocognitive, prevenirea degenerescentei maculare, etc. Desi studiile pe culturi de celule sau pe animale au demonstrat mecanismele biochimice aflate la baza acestor efecte, cercetarile clinice pe oameni nu au evidentiat ameliorari semnificative ale respectivelor patologii si nu au demonstrat obtinerea unor beneficii notabile pe termen lung.

Care sunt cele mai bogate surse in acizi grasi omega-3?
Uleiurile vegetale (precum cele de in, soia sau rapita), fructele in coaja lemnoasa (alune, caju, nuci, migdale, etc) si semintele au un continut crescut de ALA.

Pestele este alimentul cel mai des asociat cu acizii grasi omega-3, insa, continutul sau depinde si de specie. Astfel, pestele gras de apa rece (somonul, macroul, tonul, heringul si sardinele) contine cantitati mari de acizi omega-3, in timp ce pestele slab (bibanul sau codul) are un continut de omega-3 mai scazut. In plus, continutul de omega-3 depinde si de mancarea consumata de peste. De obicei, pestele provenit din acvacultura prezinta niveluri mai mari de EPA si DHA, comparativ cu pestele salbatic, insa, acest lucru este dependent de tipul de hrana folosita in acvacultura.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.