Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Pistolarul singuratec (1979) Drama | Mister / 117 min
1.231 vizite - 0 comentarii
adaugat de mihail
 
  Vive la France (1974) cu Yves Montand / 72 minute
1.865 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Alb si Negru...in culori (Franta 1976) Comedie / 91 min
1.715 vizite - 0 comentarii
adaugat de tanita
 
  Anatomia unui asasinat politic 1969 Costa-Gavras 121 min
737 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Sapte zile de cosmar Anglia 1974) Thriller 106 minute
998 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Angelique, marchiza ingerilor(Franta 1964)Aventuri 115 m
2.982 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pisica (1971) Drama cu Jean Gabin,Simone Signoret 83 min
1.317 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Napoleon (2002) / Aventuri,Biografic,Drama / Part 1
1.459 vizite - 0 comentarii
adaugat de corina
 
  Napoleon (2002) / Aventuri,Biografic,Drama / Part 4
455 vizite - 0 comentarii
adaugat de corina
 
  Napoleon (2002) / Aventuri,Biografic,Drama / Part 1
358 vizite - 0 comentarii
adaugat de corina
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Filme complete
 

 

Jacques-Yves Cousteau

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 18.05.2022  Adauga la favorite 105 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Jacques-Yves Cousteau (n. 11 iunie, 1910, Saint-Andre-de-Cubzac, departamentul Gironde, Franta; d. 25 iunie 1997, Paris) a fost un ofiter francez, oceanograf, cercetator, explorator. A fost de asemenea scriitor, fotograf, producator de film, inventator, inovator si explorator al vietii subacvatice, care a devenit cunoscut in intreaga lume in calitate de comandant al navei Calypso.
Fiu al lui Daniel Cousteau, avocat international si Elisabeth Cousteau, nepot al unui notar din Bordeaux si frate al unui scriitor colaborationist in timpului celui de-al doilea razboi mondial - Pierre-Antoine Cousteau, Jacques-Yves Cousteau a descoperit marea pe coastele mediteraneene din aproprierea Marsiliei, unde locuia familia sa. In cadrul unei expeditii de 12 luni in jurul lumii, alaturi de colegii sai de clasa, va indeplini rolul de documentarist, filmand locuri si diverse evenimente. La varsta de 13 ani, in urma unei excursii in Mexic, va scrie prima sa carte, O aventura in Mexic.

In 1930, dupa terminarea studiilor pregatitoare la prestigiosul College Stanislas de Paris, a intrat la Scoala Navala din Brest, devenind ofiter canonier. Intre 1933 si 1935 a avut o misiune in Extremul Orient. La Toulon, unde activa pe nava "Condorcet", Cousteau a avut ocazia de a avea primele experiente submarine, datorita prietenului sau, Philippe Tailliez. In 1936, acesta din urma ii imprumuta ochelarii submarini Fernez, care anticipau mastile de scafandru moderne. Cousteau apartinea de asemenea de serviciul de informatii al marinei franceze, titlu in virtutea caruia va fi trimis in misiune la Shanghai si in Japonia) (1938, precum si in URSS (1939).

S-a casatorit la 12 iulie 1937 cu Simone Melchior, cu care va avea doi copii, Jean-Michel Cousteau (1938) si Philippe Cousteau (1940), care vor participa si ei la aventura Calypso.

Anii celui de-al doilea razboi mondial sunt decisivi pentru istoria scufundarilor. Dupa armistitiul din 1940, familia Simone si Jacques-Yves Cousteau se refugiaza la Megeve, unde leaga o relatie de prietenie cu familia Ichac, care locuia si ea acolo. Jacques-Yves Cousteau si Marcel Ichac partajau aceeasi dorinta de a descoperi marelui public locuri necunoscute si inaccesibile: primul dintre ei, lumea acvatica, cel de-al doilea, marile inaltimi montane. Cei doi vecini au obtinut impreuna, la egalitate, premiul intai al Congresului de Les film documentar din 1943, pentru primul film submarin france: Par dix-huit metres de fond, turnat anul precedent. In anul 1943, s-a turnat filmul Epaves, ocazia cu care Cousteau si ingenerul Emile Gagnan au inventat scafandrul autonom modern. Era vorba despre imbunatatirea si modernizarea unor inventii din Secolul XIX (Rouquayrol si Denayrouze), respectiv debutul Secolului XX (Yves Le Prieur). Brevetul pe care l-a co-inregistrat pentru aceasta ivnentie l-a pus la adapost din punct de vedere financiar pentru tot restul vietii sale.

Pastrand legaturi cu lumea anglo-saxona (si-a petrecut o parte a copilariei in Statele Unite si vorbea curent engleza) si cu militari francezi din Africa de Nord, Jacques-Yves Cousteau, a carui vila "Baobab" de la Sanary (Var) se gaseste fata in fata cu vila "Reine" a amiralului Darlan, decide sa intreprinda o operatiune de comando impotriva serviciilor de spionaj italiene in Franta, motiv pentru care va primi mai multe decoratii militare pentru fapte de razboi [1]. In aceasta epoca, se distanteaza de fratele sau, Pierre-Antoine, un "antisemit al penei", redactor al ziarului colaborationist Je suis partout, si care va fi condamnat la moarte in 1946.

In perioada 1960–1964, Jacques-Yves Cousteau a condus un program numit „Precontinent" („Conshelf"), avand ca scop studiul capacitatii oamenilor de a locui intr-o casa submarina, habitat special construit sub apa. Succesul acestor cercetari a determinat derularea unui nou proiect, „Precontinent II", desfasurat pe o perioada de 1 luna si implicand 5 scafandri. Filmarile subacvatice realizate pe parcursul acestor proiecte au furnizat materialul necesar realizarii filmului Lumea fara soare in 1964

Jacques-Yves Cousteau impreuna cu Philippe Taillez si Frederic Dumas a constituit la Toulon in 1946, Grupul de studii si cercetari submarine (GERS) dotat cu nava Elie Monnier, prin care a fost inaugurata participarea organizata a scafandrilor autonomi in arheologia subacvatica. Cu aceasta nava s-au intreprins cercetari in Marea Mediterana si Oceanul Atlantic.
Calypso si Campaniile oceanografice franceze (1949-1972)[modificare]
Pentru mai multe detalii, vedeti Calypso (nava).
In 1949 Cousteau paraseste Marina pentru a fonda un an mai tarziu Campaniile Oceanografice Franceze. Milionarul irlandez Loel Guinness, descendentul fondatorului berariei Guiness, cumpara un vechi dragor de mine, care apoi este echipat ca laborator mobil pentru cercetari oceanografice conform specificatiilor capitanului Cousteau si-l inchiriaza acestuia pentru numai un franc pe an. Acest dragor este botezat apoi Calypso, dupa numele nimfei ce isi avea salasul pe o insula din Mediterana. Ca parteneri de drum, i-a avut, in primul rand, pe sotia sa, Simone, si pe fiul mai mic, Philippe, apoi numerosi oameni de stiinta: geologi, geofizicieni, biologi, zoologi, arheologi, ecologisti.

Cu aceasta, timp de patru decenii, a explorat marile si oceanele lumii, din gheturile Antarcticii si ale Nordului pana in Marea Rosie, Marea Caraibelor si Marea Mediterana.
La bordul lui Calypso s-au efectuat numeroase cercetari si mii de ore de filmari subacvatice, care au fost transformate in 50 de carti, doua enciclopedii, filme de lung metraj si documentare. Aceste campanii oceanografice ale lui Cousteau si echipa sa, au adus in atentia lumii uimitoarea biodiversitate a lumii submarine

Calypso a fost lovit accidental in ianuarie 1996 de o barja si s-a scufundat in portul Singapore. Avariat grav, vasul a ramas sub apa timp de mai multe saptamani. Nava a fost ulterior ridicata la suprafata, readusa in Franta si ancorata in portul La Rochelle din 1998.
In 1973 impreuna cu cei doi fii ai sai, Jean-Michel si Philippe, a infiintat „Societatea Cousteau" pentru Protejarea Vietii Acvatice. Societatea numara astazi mai mult de 300.000 de membri si numeroase sedii in lumea intreaga.

Organizatia „Cousteau Society" si Francine Cousteau, vaduva exploratorului, au strans sumele necesare renovarii si intretinerii navei Calypso timp de 50 de ani si care va deveni o expozitie educationala. Relansarea lui Calypso a facut parte din seria manifestarilor cuprinse in „anul centenarului": Pe data de 10 iunie 2010 s-au sarbatorit 100 de ani de la nasterea exploratorului Jacques-Yves Cousteau


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.