Va mai amintiti de Bucurestiul anilor ’70-’80 , de weekendurile in care circulau fie masinile „cu sot", fie cele „fara sot"? Cei care s-au nascut dupa 1989 nici nu-si pot imagina Capitala cu sosele libere si parcari mai mult goale decat ocupate.
Bucurestiul anilor '70-'80 a ramas doar in amintire. Nimic nu mai e cum a fost. Pe de o parte e bine, pentru ca orasul s-a dezvoltat mult, s-a modernizat in anumite privinte. Pe de alta parte, nu e prea bine, intrucat locuri celebre pe vremuri au fost lasate in paragina sau chiar desfiintate, pe considerentul ca tot ce-a fost, bun sau rau, trebuie „demolat".
In primul sfarsit de saptamana dupa inceperea scolii, Bucurestiul e din nou plin. Forfota mare in oras, aglomeratie la semafoare, blocaje in intersectii si lipsa locuri de parcare. O imagine cu care, din pacate, ne-am obisnuit in ultimii ani. Atat de mult, incat aproape ca nici nu ne mai putem imagina Capitala asa cum era odinioara, mai exact prin anii ’70-’80. Cum numarul masinilor era de multe ori mai mic decat in prezent, strazile erau aerisite chiar si la orele de varf, cand oamenii soseau sau plecau de la serviciu.
In weekend, relaxarea era si mai mare. Si asta, pentru ca Ceausescu stabilise ca, intr-o duminica, sa circule masinile cu numar de inmatriculare par, iar in urmatoarea, cele cu numar impar.
Cum s-a schimbat Bucurestiul anilor '70-'80
Dar nu numai masinile sunt mai multe, azi, in Bucuresti, ci si oamenii. Inainte de ‘89, era greu sa obtii buletin de Bucuresti, asa ca numarul rezidentilor era mult mai mic, in comparatie cu cel de acum. In plus, numarul turistilor a crescut enorm, in ultimele decenii, la fel si cel al oamenilor de afaceri care vin cu treburi in capitala noastra. Cine si-ar fi putut imagina, in urma cu 30 de ani, aglomeratia din prezent de la Universitate, din Romana sau de la Unirii? Sau traficul de pe marile bulevarde?
Dar Bucurestiul s-a schimbat enorm, in ultimele decenii, de la strazi, la cladiri, la obiceiuri si pana la oameni. Se poate lesne observa uitandu-va la fotografiile prezentate de muzeuldefotografii.ro.